Догори
Дати відгук

Скільки потрібно спати і що відбувається з людиною, якщо вона мало спить?

Спойлер: нічого доброго.

4 хв на прочитання05 Лютого 2024, 21:47
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Сон — це надзвичайно важливий аспект нашого життя, який має великий вплив на наше загальне самопочуття та здоров'я. Більшість з нас знають, наскільки важливо відпочивати під час сну, але чи задумувались ви, які конкретні наслідки поганого сну? Одна безсонна ніч, можливо, не завдасть великої шкоди, але хронічний недосип може серйозно вплинути на ваше самопочуття. Чому ці вісім годин такі важливі? Про це розповідають «Здорові люди».

Що буде, якщо не висипатись?

Імунна система дає збій. Сон безпосередньо впливає самопочуття. Під час сну наша імунна система виробляє певні білки (цитокіни) й антитіла, необхідні для боротьби з хворобами й інфекціями. Якщо ви спите мало чи не спите зовсім, імунна система теж перестає працювати на повну силу, що збільшує ризики захворіти. Таким чином, приділяти першочергову увагу сну дуже важливо для підтримки правильного функціонування імунної системи та захисних сил організму.

Збільшується ризик захворювань. Оскільки імунна система слабшає через брак сну, організму стає важче боротися з хворобами. Менше сну → менше цитокінів → нижча опірність організму → вищий ризик захворіти.

Хронічне недосипання може призвести до підвищення рівня гормонів стресу, зокрема кортизолу. Це також негативно впливає на імунну систему, наражаючи вас на більш високий ризик розвитку таких захворювань, як діабет, хвороби серця та судин, метаболічні порушення, ожиріння тощо.

Настрій виходить із-під контролю — керувати емоціями стає складніше. Невиспані люди часто бувають у поганому настрої. Вони можуть бути дратівливими, грубими і навіть агресивними.

Не має значення, йдеться про погану якість сну й/або про його нестачу — будь-які порушення сну так чи інакше ведуть до того, що керувати настроєм та емоціями стає важко. Якщо людина мало спить протягом тривалого часу, це підвищує рівень стресу та тривоги й багаторазово збільшує ризик розвитку депресії.

Підвищена тривожність і стан хронічного стресу, зумовлені дефіцитом сну, потенційно можуть призвести до проблем на роботі, у навчанні, вдома. Що довше людина залишається в умовах обмеженого сну (незалежно від причин), то більше ускладнюються проблеми її психічного здоров'я.

Підводить пам'ять. Під час сну мозок поєднує наші денні спогади та зберігає їх на випадок, якщо нам знадобиться згадати їх у майбутньому. Нестача сну може суттєво утруднити цей процес.

Хронічний недосип може істотно вплинути на пам'ять як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. Було доведено, що сон зміцнює нейронні зв'язки, що утворюють спогади. Коли ви позбавлені сну, ці нейрони перевантажуються й не можуть функціонувати належним чином, що впливає на те, як мозок обробляє та зберігає інформацію.

Стає важче вивчати нове. Коли людина позбавлена повноцінного сну, їй важче виконувати звичні завдання, а справлятися з новими чи засвоювати нову інформацію іноді взагалі не до снаги. Це тому, що для правильної роботи мозку йому потрібна достатня кількість сну.

Тривалий брак сну неминуче веде до порушення уваги, зниження концентрації, послаблює та спотворює пам'ять, ускладнює запам'ятовування, обробку, засвоєння та збереження нової інформації.

Скільки потрібно спати?

Для повноцінного відпочинку та відновлення дорослим людям рекомендується спати від 7 до 9 години на добу. Людина рідко може нормально функціонувати, якщо спить менше ніж 6 годин на добу. Ті, хто стверджує, що такої тривалості сну їм цілком достатньо, швидше за все, просто адаптувалися до наслідків дефіциту сну.

Втім, кількість сну, необхідна людині, може залежати від різних факторів: віку, якості сну, а також від того, як довго раніше людина з різних причин була позбавлена нормального здорового сну.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитання7 годин тому
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора