Догори
Дати відгук

Спати можна менше: науковці переглянули найкращу тривалість сну

Коротка тривалість сну слабо пов'язана з погіршенням стану мозку у здорових дорослих.

2 хв на прочитання03 Листопада 2023, 07:32
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Науковці досі не дійшли до однозначного висновку про те, наскільки кількість сну пов'язана зі здоров'ям мозку і чи існує причинно-наслідковий зв'язок між ними. Група дослідників з Університету Осло (Норвегія) спільно з науковцями з Данії, Швеції, Іспанії, Великої Британії, Німеччини, Швейцарії та США вирішила дослідити це питання. Їхня наукова стаття була опублікована в науковому рецензованому журналі Nature Human Behaviour.

Дослідники нагадали, що стан мозку включає безліч параметрів, включаючи швидкість атрофії кори мозку при старінні. Цей процес призводить до зменшення обсягу коркової речовини на 15-20 %. Ця атрофія може прискорюватися при зниженні когнітивних функцій, розвитку хвороби Альцгеймера та серцево-судинних захворювань. Тимчасом менший рівень атрофії пов'язаний зі здоровим способом життя.

Проте комісія журналу Lancet з профілактики деменції й експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я не вважали докази ролі сну в нейродегенерації досить переконливими, щоб включити його до 12 потенційних факторів ризику.

У ході нинішнього дослідження науковці проаналізували результати МРТ головного мозку 3893 жителів Європи та США віком від 20 до 89 років. Діагностику проводили у середньому тривалістю 2,51 року (максимум — 11,2 року). Окрім того, враховували індекс маси тіла, рівні доходу й освіти, а також наявність симптомів депресії. У своєму додатковому аналізі вони включили 51 295 результатів МРТ більше ніж у 47 тис. учасників. Деякі люди також пройшли генетичний аналіз для подальшого вивчення зв'язку між сном і станом мозку.

Тривалість сну, виміряна за допомогою Піттсбурзького індексу якості сну, Каролінського опитувальника й інших методів анкетування, в середньому залишалася стабільною у учасників дослідження — сім годин протягом життя, тобто на рівні чи менше рекомендованої норми. Ці дані були порівняні з результатами кортикального аналізу, зокрема товщини кори мозку.

У підсумку науковці прийшли до висновку, що коротка тривалість сну слабо пов'язана з погіршенням стану мозку у здорових дорослих, а сон тривалістю менше семи годин корелює з найбільш сприятливим його станом.

Тимчасом до 15 % випадків деменції при хворобі Альцгеймера пов'язані з поганим сном: фармацевт розповідає, як спати з користю.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Грета Тунберг у супроводі поліцейських після затримання біля будівлі парламенту Швеції у березні 2024 року. Фото: Samuel Steen/AFP/TT News Agency
Грету Тунберг оштрафували за акцію перед парламентом Швеції
2 хв на прочитання9 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Деревоподібні гортензії не лише прикрашають ділянку, а й чудово виконують функцію високих бордюрів
1 хв на прочитаннягодина тому
Показник індексу якості повітря за стандартами ЄС впроваджено в Україні
В Україні запровадили показник індексу якості повітря за стандартами ЄС
1 хв на прочитанняВчора
«Стежинки по вологих луках» — так називається проект, який переміг у 2024 році в конкурсі «Сад року». Фото: Ferdinand Graf Luckner
Несподівані рішення та модні тенденції: як виглядає найкрасивіший сад у Німеччині (ФОТО)
3 хв на прочитанняВчора
Верховна Рада у День Європи ратифікувала важливі Угоди з ЄС та його державами-членами
2 хв на прочитанняВчора
Рада звільнила віцепрем’єра Кубракова та міністра агрополітики Сольського: причини
2 хв на прочитанняВчора
У китайському зоопарку двох собак видали за панд, але чесно написали про це у квитках (ВІДЕО)
1 хв на прочитанняВчора
Відмову від червоного м'яса на користь оселедця назвали запорукою порятунку багатьох життів
3 хв на прочитанняВчора