Догори
Дати відгук

Щоби зробити пікнік смачним: як правильно запекти овочі на грилі й у домашніх умовах, і на природі

Завдяки такому способу приготування овочі практично не втрачають поживних властивостей.

9 хв на прочитання22 Липня 2023, 08:26
Поділитись:

Овочі на грилі — барвистий, корисний і дуже смачний гарнір до риби та м'яса. Однак вони можуть стати самостійною стравою, якщо знати деякі кулінарні хитрощі. Завдяки такому способу приготування овочі практично не втрачають поживних властивостей. Їх можна приготувати і в домашніх умовах, і на природі.

«Здорові люди» розповідають, як правильно готувати овочі на свіжому повітрі.

Які овочі підходять для грилю

Вибирайте сезонні овочі. Вони повинні бути потрібної стиглості: не надто м'які й не надто тверді, а якщо плануєте запікати цілком – то ще й із неушкодженою шкіркою. Овочі нарізаються смужками або скибочками завтовшки від 1 до 2 см. Якщо нарізати надто тонко, вони пересохнуть чи підгорять, а якщо надто велико — усередині залишаться сирими.

Як правило, овочі заздалегідь чистити від шкірки не потрібно, адже вона добре знімається після готовності.

Щоб овочі були хрусткими, рекомендується злегка збризкати їх олією. Для надання аромату можна використовувати пряні трави: розмарин, орегано, чебрець, петрушку, кінзу тощо.

Сіль і перець краще додавати безпосередньо перед подачею, щоб з овочів не виділялася волога.

Для гриля підійдуть помідори, перець, баклажани, кабачки, гриби, картопля та цибуля. Овочі можна смажити як окремо, так і комбінувати: наприклад, робити овочеві шашлички.

До речі, зберігають овочі, приготовані на грилі, у герметичному контейнері у холодильнику не більше 3 днів.

Як правильно готувати овочі на грилі чи мангалі

Щоб якісно приготувати овочі на грилі, необхідно звернути увагу на їхню текстуру: що вони твердіші, то довша термічна обробка.

Для картоплі та кукурудзи краще використовувати фольгу. Також фольга знадобиться для приготування фаршированих овочів і грибів.

Помідори та цибулю краще обсмажувати у розрізаному вигляді, використовуючи подвійні ґрати, щоб вони не розвалилися під час приготування.

Овочі з жорсткою шкіркою, які готуються цілком, зокрема баклажани, слід проколоти кілька разів, аби вони не луснули.

Перед чи під час приготування овочі можна змащувати олією чи маринадом.

Лайфхак: щоб овочі не прилипали до ґрат, попередньо протріть ґрати олією.

Бажано починати приготування овочів на сильному вогні, а потім зменшувати його, зрушуючи овочі до країв гриля, щоб вони повільно готувалися всередині, не підгорівши зовні.

Час смаження залежить від типу овочів і переваг. Зазвичай спаржу та моркву обсмажують так, щоб усередині вони залишалися хрусткими, а зовні з'явилися характерні смужки від грилю.

У середньому м'якіші продукти, наприклад, гриби чи перець, готуються 5-10 хвилин, а твердіші, такі як цукіні чи баклажан, — 15-20. Для картоплі та капусти знадобиться півгодини та більше.

Баклажани на грилі

Баклажан, який буде використаний для салату, краще запікати повністю — на ґратах або на шампурах.

Якщо баклажан стане гарніром, нарізайте його товщиною близько 1-1,5 см пластинками вздовж або кружальцями поперек. І готуйте на ґратах.

Баклажан може трохи гірчити. Щоб позбутися гіркоти, шматочки посипте великою сіллю і залиште приблизно на 20 хвилин. Потім сіль змийте, а баклажан просушіть паперовими рушниками.

Баклажани можна промаринувати чи зробити соус, аби полити після приготування. Готувати при температурі близько 200 ℃ збоку від джерела тепла при постійному перевертанні (скибочки — приблизно по 3-5 хвилин з кожного боку, цілі плоди — близько 30 хвилин).

Перець на грилі

Для гриля підійде солодкий перець і перець чилі. Овочі повинні бути стиглі та пружні, але головне — м'ясисті, не сухі, з гладкою щільною шкіркою. У ході приготування шкірка, як правило, пригоряє, проте турбуватися не варто — м'якоть від цього отримає більш насичений смак і запах. Після приготування шкірка знімається: щоб це полегшити, готовий перець викладається в миску і на деякий час закривається фольгою.

Перець чилі зазвичай запікається повністю, солодкий можна розрізати, попередньо видаливши насіння.

Готувати потрібно над джерелом тепла за температури близько 170 ℃. Час приготування перцю шматочками — 2-3 хвилини з кожного боку, цілого — 10-20 хвилин.

Капуста на грилі

Навіть капусту (броколі, цвітну та качанну) можна приготувати на мангалі.

Качанну капусту слід нарізати плоскими часточками завтовшки 1,5-2 см, не видаляючи качан, аби листя не розсипалося. Вибирайте молоді качани — і ваша капуста вийде дуже ніжною.

Готувати страву краще на ґратах, обсмажуючи за нормальної температури близько 180 ℃ по 3-5 хвилин з кожного боку. Час приготування може змінюватися залежно від переваг і якості качана.

Капусту можна приготувати й у фользі (потрібно близько півгодини): так вона вийде соковитішою, проте не матиме характерних для гриля смужок і запаху.

Цвітну капусту готують двома способами: розібравши на суцвіття або розрізавши на стейки. Можна робити у фользі, а можна і на відкритому вогні.

Якщо планується використовувати суцвіття в овочевих шашличках, краще їх заздалегідь відварити, щоб вийшли зажаристими зовні та м'якими всередині. Обсмажувати суцвіття можна й окремо, періодично перевертаючи при температурі приблизно 200 ℃ протягом 10 хвилин.

Цвітна капуста «стейками» готується приблизно так само, як і качанна.

Щоби приготувати броколі суцвіттями, заздалегідь відваріть овоч. Обсмажуйте на середньому вогні трохи осторонь джерела тепла до появи рум'яної скоринки.

Помідори на грилі

Помідори для гриля мають бути стиглими, щільними й не водянистими. Їх можна запекти повністю чи нарізати — половинками або кільцями. Томати, особливо дрібні сорти чері, ідеальні для овочевих шашличків.

Помідори готують над вогнем при температурі 170 ℃.

Час приготування залежить від розміру. В середньому, щоб помідор прогрівся і набув характерних для гриля смужок, достатньо 10 хвилин.

Кукурудза на грилі

Для грилю використовують свіжу кукурудзу — молоді, міцні, тонкі качани. Можна використовувати і товсті, молочної зрілості, із соковитими зернами.

Для запікання качан очищають від листя, якщо товстий — розрізають на дві-три частини вздовж або впоперек шайбочками завтовшки близько 2 см. Кукурудзу цілком краще готувати у фользі.

Час приготування сирої кукурудзи — приблизно 10-15 хвилин, у фользі — півгодини. Температура — близько 170 ℃, готувати безпосередньо над джерелом тепла. Під час обсмажування бажано її часто перевертати.

Порада: відварена кукурудза запікається значно швидше.

Картопля на грилі

Картоплю для грилю, міцну, без пошкоджень і паростків, чистити не треба, достатньо помити і нарізати. Якщо готується в цілому вигляді, перед приготуванням шкірку можна проколоти виделкою, потім змастити олією. Можна запікати й у фользі (у цьому випадку його зручно фарширувати): як на ґратах, так і у вугіллі.

Щоби картопля швидко запеклася, овоч можна заздалегідь нарізати та відварити до напівготовності.

Ціла сира картопля готується при температурі близько 200 ℃ над джерелом вогню. Може знадобитися близько години залежно від розмірів бульб, а заздалегідь відварений скибочками він готується лише 15 хвилин.

Буряк на грилі

Буряк можна готувати у фользі та без неї. Вибирайте свіжі молоді коренеплоди. Попередньо їх треба помити, а бадилля зрізати, шкірку знімати необов'язково.

У фользі буряк цілком запікається при температурі 170 ℃ приблизно 35-40 хвилин, розрізаний на шматочки — 20-25.

Якщо буряк готується на ґратах шматочками завтовшки близько 1 см, знадобиться лише 5-7 хвилин із кожного боку.

Цибуля на грилі

Цибулини для грилю потрібно вибирати соковиті, непошкоджені, з гладкою та сухою шкіркою. На них не повинно бути зелених пагонів, плісняви та вм'ятин.

Знімається лушпиння, цибуля нарізається кільцями чи скибочками завтовшки близько 1 см. Якщо запікається у фользі, можна розрізати цибулину на половинки.

Цибуля на грилі готується при температурі 200 ℃ трохи осторонь вогню 5-7 хвилин, а у фользі — до півгодини.

Кабачки на грилі

Для приготування на грилі годяться щільні, молоді, не надто товсті плоди з ніжною м'якоттю, тонкою шкіркою і без великого насіння.

Цукіні чи кабачки розрізаємо вздовж навпіл, якщо плоди дрібні, чи на кружальця завтовшки 1-1,5 см. Смажити подалі від джерела тепла при температурі близько 200 ℃: шматочки — 3-5 хвилин з кожного боку, половинки — 10-15 хвилин.

Часник на грилі

Як правило, запікається головка часнику цілком. Зовнішнє лушпиння знімати не потрібно, у процесі воно обгорить саме, а часник усередині стане м'яким.

Готують часник при температурі близько 160 ℃ приблизно 20 хвилин, доки зовнішня сторона повністю не обвуглиться. Розм'якшена частина часнику дістається із зубчиків.

Якщо часник планується запікати фользі, зовнішнє лушпиння краще знімати, залишивши тонке внутрішнє. Готується часник близько півгодини над джерелом вогню.

Морква на грилі

Готувати можна як молоду дрібну моркву, так і стару. У першому випадку її обсмажують із молодими ніжними листочками, не розрізаючи.

Якщо морква велика, її можна нарізати вздовж або діагональними овалами завтовшки трохи більше 1 см.

Готують моркву подалі від вогню, при нормальній температурі близько 200 ℃: приблизно 10 хвилин — молоду, 15–20 — стару.

Спаржа на грилі

Для приготування годяться стебла спаржі будь-якої товщини. Треба враховувати, що нижня частина овочів досить жорстка, тому приблизно третину стебла потрібно почистити, а якщо вона занадто тверда — то видалити.

Готується спаржа на ґратах при температурі близько 200 ℃ близько 3-5 хвилин.

Гриби на грилі

Гриби краще вибирати однакового розміру, чисті та непошкоджені. Їх можна як запікати окремо, так і фарширувати сиром чи м'ясним фаршем.

Грибами також фарширують інші овочі. Наприклад, нарізані гливи, змішані з пряними травами, завертаються в тонкі скибочки баклажанів.

Аби приготувати гриби на грилі, треба видалити ніжки. За бажання — попередньо замаринувати.

Температура приготування — близько 170 ℃, тримати безпосередньо над джерелом тепла.

Обсмажуйте гриби з двох сторін, у тому числі фаршировані, але враховуйте щільність фаршу.

Фаршировані гриби, як і страви, начинені грибами, зручніше готувати у фользі.

Також ми розповідали про вихідні з шашликами: лікар розповідає про те, що слід враховувати при виборі м’яса.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Рixabay
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання28 хвилин тому
Сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
Велетенські сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї
2 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
Щонайменше четверо людей загинули, понад 100 поранено: у США над Оклахомою пронісся торнадо
2 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ
На шляху до нульових викидів: як компаніям реалізувати стратегію Net Zero 
4 хв на прочитання4 години тому
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитання6 годин тому
Цікаві ідеї оформлення дачного дворового умивальника (ФОТО)
2 хв на прочитання7 годин тому
Як легко позбавитися зайвого за правилом 90/90: лайфхак від експерта
2 хв на прочитання8 годин тому
Італія вимагає від країн G7 встановити дату відмови від вугілля, Німеччина чинить опір
2 хв на прочитання14 годин тому