Догори
Дати відгук

Щоб легені краще працювали — щодня їжте бутербродик із салом. Лікар — про захист від Covid-19 та грипу

Імунна система працює на білках, краще тваринних.

9 хв на прочитання27 Жовтня 2020, 13:08
Поділитись:

Дієтолог-гастроентеролог Борис Скачко розповів про основні принципи харчування у період поширення грипу та Covid-19. Побільше тваринних білків, сало та поменше ліків допоможуть зберегти імунітет проти недуги, каже лікар. А ще – рекомендує не нехтувати соціальною дистанцією та використанням  маски.

На фото Борис Скачко

«Маска допоможе попередити будь-яке інфекційне захворювання – це і грип, і коронавірус, і аденовірус, риновірус, ротавірус. Бо всі вони передаються повітряно-крапельним шляхом. Тому рецепт: маска і дистанція від 1 до 15 метрів. Те, що кажуть про відстань на 1-2 метри – це спрощена схема. Коли людина просто стоїть навпроти вас – тоді 1 метр. Але якщо неінтенсивно говорить – тоді 1,5-2 метри. А коли пчихнула чи кашлянула – складніше. Під час пчихання маєте відскочити на 5 метрів, а при кашлі – на 7-8 метрів. А якщо у вашу сторону ще й дує вітер – стрибайте ще далі від хворого. І мийте руки. Це захистить як від грипу, бо може проникати до системи травлення, так і від коронавірусу, який в питанні зараження подібний», – каже лікар Скачко.

Які продукти варто додати до раціону, аби максимально послужити збереженню імунної системи?

Імунна система працює на білках, краще тваринних. Для здорових людей з хорошою системою травлення важливо збільшити кількість такої їжі у щоденному раціоні. Можна додати 1 прийом їжі та вживати 1-2 яйця або шматок м’яса птиці, бо свинина чи яловичина важче перетравлюється, тому може не підійти.

Можна взяти шматок риби шматок, склянку кефіру або йогурту. Один із таких продуктів краще вжити  у першій половині дня, коли імунна система активніге працює і отримає більше білка, буде краще виділяти антитіла. На гарнір – овочі та фрукти після термічної обробки тривалістю 15 і більше хвилин. Усі сирі продукти краще вилучити з раціону, так як містять збудники різних інфекцій – це можуть бути бактеріальні, грибкові, вірусні та паразитарні. Однак усі інфекції бояться високої температури. А от гарнір після теплової обробки допоможе білкам краще перетравитись.

Як краще харчуватись людям, які вже встигли перехворіти та змушені були вживати антибіотики?

На початку варто з’ясувати, що робить антибіотик. Мікрофлора кишечника після антибіотиків може не відновитися за 2-3 роки, і такі люди до мене приходять. Терплять до останнього, а потім йдуть на лікування. У когось мікрофлора може витримати удар, але те, що вона вже не буде такою корисною для організму, як була – це 100%. Тому можете уникнути антибіотиків – не вживайте. У здоровому організмі є 10% шкідливих бактерій та 90 корисних. І після вживання таких ліків співвідношення зміниться в усіх, шкідливих побільшає. Тому що корисна мікрофлора, як її називають, патогенна – дуже чутлива до антибіотиків. Відтак, важливо, щоб люди розуміли, що за перших ознак інфекції не можна вживати антибіотики. Так само як і антибіотиків проти коронавірусу не існує. Поки Covid-19 не придушив імунітет, бактеріальних ускладнень не буде. Лише через кілька днів, якщо вірус знищує імунітет, на цьому фоні з’являється бактерія, і вона починає качати права. Як раніше казали вірусологи – вірус лише оголошує вирок, а виконують його бактерії. Тому захворів – не хапайся за антибіотик, дай організму поборотися. Харчуйся так, як здорова людина – м'ясо, риба та овочі.

Але ж є випадки, коли без антибіотика не одужати…  

Передусім питайте свого сімейного лікаря, як діяти – займатись самолікуванням шкідливо для здоров'я, а навіть небезпечно для життя. Ферментні системи у наших життєвоважливих органах та печінці однакові. І коли антибіотик нищить ферментну систему – це подібно, як у місті, де вимкнули світло, газ і воду. І місто завмерло – системи забезпечення не діють, усім зле. Лише коли є бактеріальне ускладнення, потрібен антиботик. Що робить коронавірус і вірус грипу? Грип у носоглотці та трахеї знаходить місце і там знаходиться. Коронавірус може розміститися у носоглотці та трахеї, або на слизовій оболонці очей, може зайти до кишечника, перебувати у клітинах, які створюють йому подібних, і вірус вбиває імунітет. Небезпека може бути і при грипі. Наприклад, у США 150 тисяч людей на рік помирає, у нас дещо менше, 1 тисяча на рік. Найбільша небезпека – коли люди переносять грип чи Covid-19 з ледве підвищеною температурою, коли клітини не реагують. Для таких хворих з хронічною температурою 37-37,5 вкрай важливо розуміти, що їхня імунна система не працює. І у них вірус може сидіти та шкодити кілька днів, а може 3 і більше тижні, організм не справляється з недугою. У кого була тривала висока температура чи позитивний тест на Covid-19, тим слід телефонувати лікарю, брати антибіотики. Небезпечна не вірусна, на початку захворювання, а бактеріальна, коли здався імунітет. Тоді біда - можна втратити значну частину легенів та заробити легеневу недостатність на усе життя. Легені нищаться за день, одним махом.

Коли можна бути певним, що той, хто перехворів на Covid-19 буде мати природний імунітет та не захворіє вдруге?

Хто одужав після коронавірусу – не можна відпускати здоров’я. Це дуже важка інфекція і хто перехворів, має захисний вік антитіл 38 діб. Тобто, якщо нині людина з Covid-19 одужає – у грудні у неї імунітету не буде, може захворіти вдруге. Зростає ризик і складність повторного перебігу якщо він ще й впродовж цього місяця з антитілами не подбає про свою імунну систему. Тобто не налагодить харчування, не буде вживати білки. Було б добре зробити діагностику, здати аналізи, перевірити, що порушено в організмі та допомагати ціленаправлено. Бо якщо є порушення травлення, не кожному зміна в раціоні дасть плюс. Перевірити, чи немає вздуття кишечника легко: постукати пальцями по животі і по надутій щоці. Якщо звуки приблизно однакові – є метеоризм, їжа не перетравлюється як слід, якщо постукати по животі та по стегну, система травлення працює як слід, імунній системі в плюс. Готувати здорове тіло краще заздалегідь, бо прогнози на зиму невтішні. Нам уже казали, що якщо буде 20 тисяч хворих на добу, українська система охорони здоров’я не витримає, будуть сортувати: хто молодший і достойніший – тому життя, а хто старший – виживайте самі. Тому краще не хворіти, а якщо і так, то в легшій формі.

Як можна допомогти легеням до та після вірусного захворювання?

Щоб легені краще працювали – кожного дня їжте бутербродик із салом.  Якщо сало присипати подрібненим з часничком, імбирем та прянощами, можна вживати 1-2 рази на день. Чудовий бутербродик, навіть розміром з пів сірникової коробки, невеликого об’єму допоможе вам тримати легені у кращому стані. І – заодно – проводити дезінфекцію. Бо сало з часником буде йти кишечником, покращувати вашу мікрофлору. А якщо ви хворієте, висока температура, то краще не їсти важкі харчі. Якщо буде вище за 38-38,5 градусів – мусите переходити на компотики, соки та узварчики. Бо білкова та й інша їжа заблокує систему травлення, людина перегріється. Тоді з 38,5 температура підскочить під 40.

За яких хвороб людина має меншу опорність до вірусів?

Якщо пили антибіотик під час лікування – маєте проблеми з печінкою. Бо він порушує роботу ферментних систем. У шлунку не важко розмножитись ферментам, корисним для організму, проте з печінкою ситуація складніша. Ще одна проблема – якщо у людини хронічних гастрит. Тоді також немає якісного травлення, імунка не працює, маєте хронічний панкреатит – підшлункова теж не працює, не розмножується на білковій їжі патогенна мікрофлора. У зоні ризику – сироїди. Бо бавляться їжею, але коли не травиться риба чи птиця – це уже біда, коли розмножується патогення мікрофлора. Слід розуміти, що якби у нас була погода  як у Індії – то можна було б сироїдити. Але так як у нас погода інша – не варто. З іншого боку, у нас тепла погода зберігає людям життя. Бо чим холодніше – тим більше білка необхідно, щоб зігріти організм, більше спалюється і мало залишається для системи травлення, людина слабша. Тому похолодніло – варто підкормлювати завжди свій організм.

Чи можна худнути та обмежувати себе у їжі у сезон вірусів?

Не їсти та ходити голодним не можна. Скидати вагу, хто хоче, слід на правильному харчуванні, гріти організм білками. Вони запускають обмінні процеси. Скидати вагу не швидко, максимум по 1-2 кг на місяць, бо за цей час печінка може виводити з’єднувальні тканини в здоровий спосіб. Якщо швидше відбувається схуднення, ніж справляється печінка, ці жири зависають у печінці і виникає жировий гепатоз, робота органу порушується. Але ж печінка – це метаболічний мозок і вона потрібна завжди, як під час боротьби з грипом, так і з коронавірусом забезпечує роботу імунної системи. Отже, знижувати вагу можна, але краще знайти тренера, дієтолога, гастроентеролога, і, в залежності від особливостей організму, у м’якій системі це робити. Усі швидкі дієти в інтернеті направлені на втрату води – сечегінними, потогінними чи проносними, а це призводить не лише до зниження імунітету, а й до ризику виникнення серцево-судинних захворювань.

До слова, дієтологи назвали сім найбільш корисних продуктів, які коштують не як "все золото світу".

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання4 години тому
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання7 годин тому
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання9 годин тому
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання10 годин тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання10 годин тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання19 годин тому
Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Солодкі сухарики зі сметаною та корицею — простий і смачний рецепт
1 хв на прочитання27 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання27 Квітня 2024
Підкормка для Троянд і Папороті Підживлення рослин
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитання3 години тому
Затоплені після сильних дощів житлові квартали міста Цин'юань, провінція Гуандун, Китай, 22 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитання6 годин тому
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання7 годин тому
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання8 годин тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання11 годин тому