Догори
Дати відгук

Що робити, якщо шкіра обвітрилася: поради від дерматолога

Обвітрювання сильно висушує шкіру, тому всі процедури повинні бути спрямовані на її зволоження та живлення.

4 хв на прочитання25 Грудня 2023, 07:32
Фото: «Здорові люди» Фото: «Здорові люди»
Поділитись:

Після перебування надворі шкіра почервоніла, з'явилося відчуття стягнутості, лущення, почервоніння та свербіж? Це характерні ознаки обвітрювання. Наша шкіра дуже чутлива до впливу факторів довкілля, особливо таких агресивних, як мороз, вітер, різкі перепади температури, висока або низька вологість повітря. В результаті порушується захисний ліпідний шар шкіри, що негативно позначається на її стані та зовнішньому вигляді.

Як захистити шкіру від обвітрювання і позбутися його наслідків, розповідає лікар-косметолог, дерматовенеролог Юлія Баранова.

Як запобігти обвітрюванню

Із настанням холодної пори року обов'язково треба змінити крем для обличчя. Вранці краще наносити на шкіру обличчя живильний крем із захисним ефектом, а ввечері — зволожувальний.

При виборі крему чи іншого доглядового засобу краще віддавати перевагу продуктам, які містять у своєму складі натуральні олії, екстракти трав і жирні кислоти, вітамінні комплекси (особливо важливі вітаміни А та Е). Такі косметичні засоби мають поживну та пом'якшувальну дію, активізують обмінні процеси, підвищують еластичність і пружність шкіри. Не варто забувати про біоревіталізацію. Гіалуронова кислота насичує шкіру вологою та посилює захисну функцію шкіри.

Наситити шкіру вітамінами та зміцнити захисний шар допоможуть маски — на тканинній основі чи кремові. Достатньо приділити час цій процедурі 2-3 рази на тиждень. Причому розпочинати такий масочний курс можна за кілька тижнів до настання холодів.

Що стосується тонального крему та консилера, взимку краще використовувати засоби з жирнішою текстурою. А ось від пудри краще відмовитись, бо вона сушить шкіру. Ще одне правило: будь-які косметологічні продукти для догляду, а також декоративна косметика повинні наноситися на обличчя не пізніше ніж за годину до виходу на вулицю.

Як допомогти обвітреній шкірі обличчя

Обвітрювання сильно висушує шкіру, тому всі процедури — як домашні, так і косметологічні — повинні бути спрямовані на її зволоження та живлення.

Якщо після перебування надворі з'явилися ознаки дискомфорту, свербежу чи печіння, шкіру почало пощипувати, при поверненні додому обличчя слід очистити від забруднень і косметики, нанести маску з заспокійливим ефектом (хвилин на 20-25).

Гарний відновлювальний і заспокійливий ефект мають маски і компреси з оливковою олією чи іншими натуральними оліями (макадамії, карите, авокадо, виноградних кісточок, мигдальною тощо).

Що робити категорично не можна при обвітрюванні шкіри обличчя, то це зігрівати пошкоджену ділянку за допомогою гарячої води. Різкий контраст між низькою та високою температурою може додатково травмувати шкіру. Необхідно дати особі зігрітися при нормальній температурі — і тільки потім можна починати процедури з очищення шкіри (тільки теплою водою з використанням доглядових засобів, що щадять, з м'якими поверхнево активними речовинами).

Після вмивання необхідно нанести м'який тонік і крем. Необов'язково вибирати найжирніший — досить зволожувальний або поживний.

Дитячий крем використовувати не треба, він може закупорити подразнені пори. Ба більше, у складі кремів не повинно бути саліцилової кислоти. При обвітреній шкірі вона протипоказана, тому що сушить ще сильніше. Аналогічна заборона діє і щодо вазеліну. Так, він добре насичує шкіру, але через кілька застосувань вазелін утворює щільну незмивну плівку, яка заважає шкірі дихати та створює всі умови для розмноження бактерій.

Якщо шкіра лущиться і виглядає грубою, перше бажання — використовувати скраб або пілінг. Робити це не варто. Так можна ще більше пошкодити епідерміс і погіршити стан шкіри.

На якийсь час доведеться відмовитися і від макіяжу. Косметика може лише погіршити стан шкіри.

Головна умова для відновлення шкіри обличчя після обвітрювання, як і для його профілактики, — живлення та зволоження для збереження та підтримки природного захисту — ліпідного шару. Тому будь-які косметичні засоби, які мають підсушувальний ефект, слід виключити зі свого арсеналу для догляду за обличчям, хоча б на холодну пору року.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.