Догори
Дати відгук

Що дає апельсинам апельсиновий аромат - відповідь від хіміків

Учені проаналізували 179 зразків соку з плодів різних видів цитрусових та їх гібридів

2 хв на прочитання06 Березня 2024, 17:46
Що дає апельсинам апельсиновий аромат Що дає апельсинам апельсиновий аромат
Поділитись:

Хіміки встановили, що за характерні смак і запах апельсинів відповідають 26 хімічних сполук у плодах. Поширеність інфекційної хвороби позеленіння цитрусів спонукувала вчених шукати ці речовини, яка шкодить урожаю апельсинів. Нові дослідження допоможуть створити стійкі до цієї хвороби гібриди апельсинів та інших цитрусів, які зберегуть свої характерні смакові та ароматичні властивості. Результати дослідження були опубліковані у журналі Science Advances.

Учені проаналізували 179 зразків соку з плодів різних видів цитрусових та їх гібридів, таких як апельсин, мандарин та понцирус. Вони визначили хімічний склад соку та провели тестування на смакові та ароматичні властивості за допомогою досвідчених експертів у цитрусовому галузі. Алгоритм машинного навчання виявив комбінації сполук, які мають найбільший вплив на якість продукту.

Виявилося, що основними сполуками, які надають апельсинам їх характерний смак і запах, є 26 хімічних речовин. З них семь є естерами, високий рівень яких вказує на розрізнення між апельсином і мандарином, обидва з яких мають приємні смакові властивості. Один ген, CsAAT1, виявився відповідальним за регулювання рівня цих семи естерів, що збільшується під час дозрівання плоду.

Знаючи, який ген відповідає за приємний апельсиновий смак та аромат, селекціонери зможуть зосередитися на розмноженні стійких до HLB рослин саме із його посиленою роботою. Наприклад, тестувати саджанці гібридів на ранній стадії розвитку, ще задовго до появи плодів, виявляючи у ДНК маркер «апельсиновості». Таким чином можна прискорити виведення найкращих стійких до хвороби гібридів, які матимуть якомога більш схожий на оригінальний апельсин смак, що допоможе вберегти індустрію вирощування цитрусів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.