Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Фітнес
  • Середньовічне село на Чернігівщині, казахський побут Кобзаря, скіфське золото у Мелітополі — сьогодні відзначають Всесвітній день туризму

Середньовічне село на Чернігівщині, казахський побут Кобзаря, скіфське золото у Мелітополі — сьогодні відзначають Всесвітній день туризму

Туризм найбільше постраждав від пандемії.

3 хв на прочитання27 Вересня 2021, 11:50
Фото:
Відвідай Фото: Відвідай
Поділитись:

Сьогодні, 27 вересня, у світі відзначають Всесвітній День туризму.  Під час пандемії, спричиненої COVID-19, саме туризм постраждав найбільше, зокрема через обмежувальні заходи, які запроваджують держави на пересування громадян, карантин, заборону авіаперевезень тощо.

Але бажання подорожувати у громадян є, зокрема, знайомитися з історією, архітектурою своєї країни.

Так, нещодавно на Чернігівщині, на базі Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя, відкрили «Інтерактивний скансен», присвячений життю та побуту східних слов’ян VIII–XII століть. Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на кандидата історичних наук, доцента НДУ Івана Кедуна. 

«Це один з етапів створення нашого «середньовічного села», реалізувати який вдалося завдяки програмі DOBRE. Вона профінансувала будівництво «Інтерактивного скансену», завершує там свої проєкти, а далі ми будемо розширювати його так, як планували. Закінчити все повністю хочемо десь за рік», — розповів Кедун.

За його словами, музей просто неба створений у партнерстві з Ніжинською міськрадою спільними зусиллями випускниць «Академії жіночого лідерства» програми DOBRE, співробітників і студентів університету, волонтерів ГО «Ніжинське археологічне товариство».

Першими інтерактивності скансену випробували випускниці академії. Вони працювали за реконструйованим гончарним кругом, бились на шаблях у лицарських обладунках, стріляли з лука, навчалися ткацтву та іншим стародавнім ремеслам. Також на інтерактивні уроки історії сюди приходили ніжинські школярі.

У Шевченківському національному заповіднику в Каневі 23 вересня відбулися Дев’яті Міжнародні Шевченківські читання, присвячені 160-м роковинам з часу повернення Тараса Шевченка в Україну. Цього року читання відвідала делегація з Республіки Казахстан. Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

«Шевченкознавці з різних країн обговорили кейси створення нової наукової біографії Кобзаря, а також дискутували про концептуальні підходи та стратегії досліджень біографії видатного українця. Крім того, в межах заходу був підписаний Меморандум про співпрацю між Шевченківським національним заповідником (Україна) та Мангістауським обласним історико-краєзнавчим музеєм імені Абіша Кекілбаєва (Республіка Казахстан)», — ідеться у повідомленні.

Гості з Казахстану подарувати музею Тараса Шевченка речі казахського побуту Кобзаря для експозиції періоду заслання. Вони також облаштували юрту з урахуванням своїх національних традицій. Її наповнили казахськими килимами, національними чоловічим і жіночим костюмами, скринею, дерев'яною підставкою для подушки, тканими стрічками та бомбонами.

У Мелітополі з нагоди святкування Дня міста в краєзнавчому музеї протягом двох днів працюватиме унікальна виставка «Золоті скарби Мелітопольщини». Про це йдеться на сторінці Мелітопольського краєзнавчого музею у Фейсбуці

«Лише два дні — 25–26 вересня — в межах святкування 237-ї річниці заснування міста Мелітополя та 100-річчя Мелітопольського міського краєзнавчого музею — ми підготували для вас надзвичайно цікавий подарунок — тематичну виставку «Золоті скарби Мелітопольщини», — повідомили організатори.

Головна зберігачка фондів музею Галина Кучер розповість про археологічні розкопки та випадкові знахідки.

«Побачите старовинні прикраси, знайдені на території Мелітопольщини, зокрема — зі знаменитого на увесь світ Мелітопольського скіфського кургану, знахідки з якого лягли в основу Музею історичних коштовностей України», — зазначили організатори виставки.

Нагадаємо, що запустили в космос туристичний екіпаж у складі чотирьох осіб.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.