Догори
Дати відгук

Секс після менопаузи: що варто знати

У деяких випадках варто звернутися до фахівця.

4 хв на прочитання27 Листопада 2022, 01:23
Поділитись:

Менопауза — це не найприємніший епізод у житті жінок. Він супроводжується багатьма проявами дискомфорту, і у загальному фізичному стані, а й у інтимному житті. Фахівці стверджують, що з усім цим можна боротися. Отже, що потрібно знати про секс після менопаузи? Про це розповідає MissFit.

Менопауза або клімакс, як це називається науково, найчастіше настає у період від 45 до 60 років — і для кожної жінки вік буде суто індивідуальним. У цей час функція яєчників генерування яйцеклітин знижується, втрачає активність, а потім і зовсім сходить нанівець. На початковій стадії, яка називається передменопаузою (чи пременопаузою), жінка ще може зачати і виносити дитину. Власне менопауза характеризується припиненням менструації, і якщо це триває більше року, організм втрачає можливість відтворювати потомство. Постменопауза зберігається до кінця життя жінки.

Зміни на цих трьох стадіях зачіпають весь організм і всі його системи, не кажучи вже про те, що повністю перебудовується гормональний фон. Загалом стан здоров'я погіршується, жінки відчувають дискомфорт: перепади артеріального тиску, прискорене серцебиття, припливи крові до голови, коли відчувається жар, а потім відливи, коли настає озноб, підвищена пітливість, ломота в тілі, набір зайвої ваги. Порушується нормальний сон, мучать мігрені, погіршується пам'ять, приходить утома та почуття безпричинної тривоги. Все це, звісно ж, не може не вплинути на сексуальну активність. Які є найпоширеніші проблеми із сексом у цей період та шляхи їх вирішення?

Відсутність природного мастила. Це найчастіша неприємність, яка виникає під час статевого акту. Через те, що в організмі зменшується кількість статевого гормону естрогену, порушується вироблення природного вагінального мастила. Тому будь-який статевий акт супроводжуватиметься сухістю та дискомфортом. Продовжувати «у тому ж дусі» не рекомендується — це може призвести до травмування і подразнення слизової оболонки, занесення інфекції. Тому однозначно варто придбати лубрикант — вони продаються не лише у секс-шопах, а й у будь-якій аптеці чи магазині косметики та побутової хімії. Сучасні мастила безпечні й антиалергенні, їх можна використовувати щодня і навіть не тільки для сексу. Крім цього, у багатьох містяться спеціальні збуджуючі компоненти, які посилюють чутливість статевих органів.

Відсутність сексуального бажання. Порушення в роботі гормонів безпосередньо впливають на ваше лібідо. Сексу просто не хочеться, хочеться лежати на дивані, нічого не робити чи максимум дивитися улюблений серіал. Це нормальна і природна реакція організму: він перебудовується на «сплячий» у плані відтворення потомства режим, тому лібідо і знижується. Відразу будьте готові до того, що сексу у вашому житті справді поменшає — виною тому не лише фізіологічний, а й психологічний фактор. Заповнити порожнечу від сексу допоможуть заняття спортом або йогою, відпочинок із коханим та з друзями, хобі. Але інтим має бути у житті і після менопаузи. Підсилити сексуальне бажання можна, спробувавши щось нове, обговоривши з партнером свої фантазії, подовживши прелюдію і головне — набравшись терпіння!

Відсутність оргазму. На жаль, нормальному сексуальному життю заважає не лише відсутність сексуального бажання, а й відсутність оргазмів. На це, знову ж таки, впливають зміни в гормональному фоні та менша активність роботи статевої системи, через що оргазми стають менш інтенсивними, менш тривалими чи зникають узагалі. Обговоріть це зі своїм партнером і спробуйте щось нове. Можна задовольняти себе й самостійно. До речі, чудовою підмогою в досягненні оргазму можуть стати секс-іграшки як для самостійного застосування, так і для статевого акту з партнером. У першому випадку можна спробувати фалоімітатори та вібратори, а в другому — кліторальні стимулятори, які можна використовувати одночасно з проникненням.

У деяких випадках, коли спостерігаються проблеми не лише з інтимом, а й зі здоров'ям узагалі, варто звернутися до фахівця. До речі, обстежитися у гінеколога та мамолога жінки віком після 40 років мають набагато частіше, ніж молоді дівчата. Якщо ви відчуваєте сильний дискомфорт, може допомогти гормональна терапія, яка відновлює природне гормональне тло організму й допомагає пережити багато неприємних відчуттів.

Ми вже писали про пременопаузу та менопаузу: кардіолог розповідає, як зробити їх безпечними для здоров’я жінки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я