Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Пременопауза та менопауза: кардіолог розповідає, як зробити їх безпечними для здоров’я жінки

Пременопауза та менопауза: кардіолог розповідає, як зробити їх безпечними для здоров’я жінки

Осінь, яка наступає в жіночому житті, може бути прекрасною та затишною.

5 хв на прочитання14 Листопада 2022, 01:12
Поділитись:

Осінь — прекрасна й дуже поетична пора року. Багато хто зітхає з полегшенням, коли на зміну літній спеці приходить красива та плідна осінь — пора збору врожаю, пора перевести дух після літньої праці, пора милуватися та грітися в затишку домівки. Осінь, яка наступає в жіночому житті, також прекрасна та затишна, але як зробити її безпечною? Про це розповідає лікар-кардіолог Анна Солощенко.

Чимало жінок після 40 років помічають певні зміни менструального циклу — зменшення інтенсивності, тривалості менструації, деякі порушення циклічності. Це може бути першою ознакою зниження рівня жіночих статевих гормонів. Звісно, це привід перевірити певні гормони (ФСГ, ЛГ, естрогени) та відвідати гінеколога. Але зниження рівня жіночих статевих гормонів призводить не лише до змін у циклі, а й до інших, більш неприємних процесів.

Говорячи про ризики серцево-судинних захворювань, ми не раз вказуємо чоловічу стать як додатковий ризик. Така гендерна несправедливість має під собою наукове підґрунття: доведено, що жіночі статеві гормони захищають організм від серцево-судинних захворювань. Ризик гіпертонії, атеросклерозу, інфарктів, інсультів у жінок значно нижчий, захист працює чудово. Але термін цього захисту, на жаль, спливає, коли рівень гормонів починає знижуватись у пременопаузі. В період менопаузи частота серцево-судинних захворювань у жінок і чоловіків стає практично однаковою.

Як запобігти зростанню частоти серцево-судинних захворювань в такому випадку? Звісно, своєчасним виявленням проблеми та профілактичними оглядами у кардіолога. Якщо жінка розуміє, що перебуває на порозі менопаузи чи наближається до нього, їй потрібно діяти, а не чекати.

1) Контроль тиску. В період менопаузи та пременопаузи потрібно частіше вимірювати тиск, звертати увагу на такі скарги, як головні болі, умлівання, запаморочення, шум у вухах. Якщо є подібні скарги або тиск часто перетинає верхню межу норми, 130/80, потрібно повести 7 днів щоденник тиску та пульсу і записатися на профілактичний огляд до грамотного кардіолога. Своєчасне призначення м’яких антигіпертензивних препаратів попередить пошкодження судин і знизить ризик серцево-судинних захворювань у майбутньому.

2) Контроль рівню холестерину та «поганих» ліпідів. 80 % відсотків нашого холестерину виробляється в нашому організмі. Часто генетично рівень вироблення підвищений, що призводить до атеросклерозу, інфарктів та інсультів. Але сам собою холестерин у нашому тілі не є шкідливою, зайвою сполукою. Значна кількість синтезованого холестерину відразу витрачається на побудову статевих гормонів, що є основним будівельним матеріалом для них. Із початку пременопаузи рівень вироблення жіночих статевих гормонів знижується, а синтез лишається тим самим, окрім випадків значного пошкодження печінки, коли вона просто не може виробляти достатньо холестерину. Не слід забувати, що продукція холестерину є нормальною функцією печінки, а високий рівень холестерину опосередковано свідчить про здоров’я печінки, а не навпаки. Отже, з кожним роком наближення менопаузи рівень загального та погано холестеринів буде зростати. Потрібно щороку здавати аналіз крові на ліпідограму та з цим аналізом завітати до кардіолога. Своєчасні поради по зниженню цих показників попередить атеросклероз і його ускладнення — інфаркти, інсульти, порушення пам’яті, зору, роботи нирок тощо.

3) Саме час подумати про звільнення від шкідливих звичок — паління, нездорового харчування, зловживання солодощами, малорухомого способу життя. Всі ці фактори дають додаткові ризики та «допомагають» природнім факторам ризику. Нам не потрібні союзники для пошкодження наших судин, серця та внутрішніх органів.

4) Доплер судин шиї – це ранній маркер початку атеросклерозу. Він допоможе вчасно розпочати профілактику й уникнути багатьох проблем зі здоров’ям. Проходьте щороку в одному місці, щоб помітити мінімальні зміни та порушення.

5) Зниження активності роботи яєчників призводить до збільшення кількості жирової тканини. Бо саме жирова тканина бере на себе функцію вироблення жіночих гормонів під час менопаузи. Але зростання ваги, об’єму талії (найшкідливіший жирок завжди на талії) призводить до підвищення ризику цукрового діабету 2 типу. Вживайте продукти із низьким глікемічним індексом, обмежте солодощі, відмовтесь від трансжирів. Не «хапайте» перекуси між прийомами їжі. Не можна їсти на ніч, нічна перерва між вечерею та сніданком має бути не менше 12, а краще 14 годин. Також щороку потрібно робити аналізі крові на глікозильований гемоглобін та індекс HOMA, а при відхиленні цих показників від норми — звертатися до ендокринолога.

6) Не варто забувати також і про зростання ризику остеопорозу. Зниження рівня жіночих статевих гормонів призводить до вимивання кальцію із кісток, зменшення їх міцності. Регулярно перевіряйте рівень у крові вітаміну D (повертає кальцій у кістки), кальцію та паратгормону (виводить кальцій із кіток). У разі відхилення від норми цих важливих показників, не призначайте лікування самостійно, а звертайтеся до професіоналів.

7) Щорічно проходьте огляд кардіолога, гінеколога та мамографію.

Також ми розповідали, як правильно харчуватися при менопаузі, щоби зберегти здоров’я.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання16 хвилин тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитаннягодина тому
Відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитаннягодина тому
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання2 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання4 години тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання5 годин тому
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання6 годин тому
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання7 годин тому