Догори
Дати відгук

Секрет довголіття знайшли у простому продукті

Вчені проаналізували дані про здоров’я літніх людей із шести країн.

2 хв на прочитання03 Липня 2021, 06:50
Секрет довголіття знайшли у простому продукті Секрет довголіття знайшли у простому продукті
Поділитись:

Передбачити тривалість життя неможливо, але цілком реально скоротити ризик передчасної смерті. Вирішальне значення в цьому має раціон харчування, оскільки він діє як щит від хронічних захворювань.

У недавньому дослідженні, проведеному під керівництвом Союзу дієтологів і Всесвітньої організації охорони здоров’я, було виявлено стійкий зв’язок між споживанням бобових і довголіттям. Вчені проаналізували дані про здоров’я літніх людей із шести країн, а також вплив на організм окремих груп продуктів — овочів, бобових, фруктів і горіхів, злаків, молочних продуктів, м’яса, риби. Крім того, вони розглянули співвідношення мононенасичених і насичених жирів як маркер близької смерті.

З’ясувалося, що на кожні 20 грамів щоденного споживання бобових ризик смерті знижувався на 8 %. Автори роботи відзначили, що вона заснована на результатах класичного дослідження, проведеного в семи країнах у 1960-х роках.

Це перше велике дослідження, в якому вивчалися не тільки дієта і спосіб життя, а й інші фактори ризику серцево-судинних захворювань у різних культурах, заявили вчені. За їхніми словами, в кожній країні традиційні групи продуктів харчування відрізнялися, за винятком однієї — бобові.

За даними Mayo Clinic бобові, як правило, містять мало жиру та багато фолієвої кислоти, калію, заліза та магнію.

«Вони також є багатим джерелом корисних жирів, білка, розчинної та нерозчинної клітковини», — пояснили лікарі.

Типи бобових і їх використання в кулінарії:

  • квасоля адзукі (також відома як польовий горох або червона квасоля): супи, паста, японські та китайські страви;
  • квасоля анасазі: супи та страви південно-західної кухні; можна використовувати в рецептах, що потребують квасолі пінто;
  • чорний горох: салати, запіканки, оладки та південні страви;
  • едамаме: закуски, салати, запіканки та страви з рису;
  • боби фава: тушковані страви та гарніри;
  • боби гарбанзо (також відомі як нут): запіканки, хумус, суп мінестроне, а також страви іспанської та індійської кухні;
  • сочевиця: супи, рагу, салати, гарніри та індійські страви.

До слова, лікар назвала простий спосіб насичення організму магнієм.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Живопліт із гортензій: цікава ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання9 хвилин тому
Курячі стріпси Смачна страва Закуска з курятини
Як приготувати курячі стріпси: закуска для частування гостей
1 хв на прочитання55 хвилин тому
Фото: 5 канал
Трійця, яка збігається з Купайлом: як підготуватися до свята, щоб запустити в своєму житті позитивні і яскраві зміни
3 хв на прочитаннягодина тому
Урожай помідор Рослинні хвороби Закарпаття Загибель врожаю
Рослинні хвороби на Закарпатті практично знищили урожай помідор
2 хв на прочитання2 години тому
22 червня - Міжнародний день тропічних лісів: збереження легенів планети
3 хв на прочитання3 години тому
«Нівелює всі мільярдні вкладення у боротьбу з кліматичною кризою»: екологічний вимір російсько-українського протистояння
1 хв на прочитання4 години тому
Майже кожна третя водойма України забруднена – Віктор Ляшко
1 хв на прочитанняВчора
Джипінг у заповідних зонах скоро буде під забороною: ухвалено законопроєкт для збереження природно-заповідного фонду
2 хв на прочитанняВчора