Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • Рівненський зоопарк важко переживає локдаун, але мріє про зимове приміщення для левів (відео)

Рівненський зоопарк важко переживає локдаун, але мріє про зимове приміщення для левів (відео)

3:12
Поділитись:

За розміром власних прибутків зоопарк у Рівному був серед загальноукраїнських лідерів.

Рівненський зоопарк у 2020 р. заробив майже вдвічі менше, ніж роком раніше. Через карантин заробили тільки на годівлю тварин й оплату комунальних послуг, а от  на зарплату працівникам гроші виділили з міського бюджету.

Тварин минулого року годували за власні гроші, а виплачувати зарплату семи десяткам працівників допомагав міський бюджет.

Як ідеться в сюжеті Суспільного, у попередні роки, за словами директора зоопарку Олега Павлюка, такого майже не траплялося: бюджет покривав не більше 20 % витрат. За розміром власних прибутків зоопарк у Рівному був серед загальноукраїнських лідерів.

«Все ж у нас є якісь здобутки, попри те, що зоопарк не працював. Ті передбачені у бюджеті 3 мільйони для підтримки зоопарку ми отримали в повному обсязі. Таким чином закрили повністю і зарплати, і всі свої витрати на утримання тварин. Отримали ще субвенцію з державного бюджету на ремонт сходів у зоопарку — у нас були при самому вході аварійні, де було незручно мамам з колясками», — каже Олег Павлюк.

За словами директора у 2020 р. через карантин, що тривав з квітня до липня, замість прогнозованих 14 мільйонів гривень зоопарк отримав вісім.

«Тварин треба годувати щодня, на роботу треба ходити щодня. Якщо, скажімо, в дитсадку буде локдаун, то заберуть дітей додому, батьки годуватимуть їх удома. Тигра ніхто додому не братиме. Він мусить лишатися тут і свою норму харчів отримувати», — пояснює директор Рівненського зоопарку.

Зважаючи на те, що карантин і досі триває, у зоопарку змушені рахувати кожну гривню. Щоби повністю не припиняти роботу в умовах локдауну, готові обмежувати доступ до деяких тварин і навіть знижувати вартість квитків на цей період.

У бюджеті Рівного на 2021 рік на підтримку зоопарку заклали приблизно 4 мільйони гривень. Директор обіцяє звертатись до міської влади, щоб цю суму переглянули, бо вважає, що її зоопарку недостатньо.

Міський голова Рівного Олександр Третяк обіцяє розмір капітальних видатків на діяльність зоопарку відкоригувати вже до кінця місяця. Весь цей час, каже, підприємство працюватиме. Хоч і з певними обмеженнями.

«Тераріум буде закритий, всі закриті приміщення. А прогулянкові зони на свіжому повітрі будуть відкриті. В разі запровадження локдауну ми можемо в межах нашої комісії ТЕБ та НС приймати таке рішення», — каже мер.

Якщо в зоопарку з'являться перші вільні кошти, директор обіцяє скерувати їх на добудову зимового приміщення для левів і спорудження нової експозиції з фламінго. Остання, вважає, допоможе зберегти традиційно високий рівень відвідуваності зоопарку.

Нагадаємо про те, як врятувати життя безпритульним тваринам і птахам узимку. Потурбуйтеся про  теплу воду та сухий корм.