Догори
Дати відгук

Рецепт тих самих оладок, які ви їли у шкільній їдальні

Не варто боятися додавати воду.

5 хв на прочитання06 Вересня 2023, 22:36
Поділитись:

У шкільній їдальні готують прості, але смачні і корисні страви. Представляємо два рецепти оладок, як в шкільній їдальні.

Рецепт:

Продукти:

  • 500 мілілітрів води;
  • 600 грамів борошна;
  • 1 яйце;
  • 12 грамів сухих дріжджів (швидкодіючі, Французькі з кухарям) або 16 живих;
  • 30 грамів цукру;
  • Сіль-кілька щіпок;
  • Рослинне масла-кілька ложок.

Процес приготування:

  1. Для початку необхідно приготувати опару. Є два варіанти:
  • Перший варіант з використанням живих дріжджів. В окрему ємність просіяти приблизно 130 грамів борошна, 25 грамів цукру. Трохи посолити для балансу смаку. По центру зробити невелике поглиблення і в нього розкришити 16 грамів живих дріжджів. Поступово додати 250 мілілітрів води кімнатної температури. Все ретельно перемішати.
  • Другий варіант з використанням сухих, швидкодіючих, французьких дріжджів. Зазвичай такі продаються в будь-якому супермаркеті з кухарям на етикетці. У 250 мілілітрах води розмішати 125 грамів заздалегідь просіяного борошна. Сіль і цукор додати за смаком. Всипати 12 грамів дріжджів.

Невеликий рада: не варто боятися додавати воду. Від неї тісто і готовий виріб буде пишним, пористим, з красивим малюнком. Якщо додати недостатню кількість, то оладки вийдуть тонкими, або можуть взагалі прилипнути до поверхні сковорідки.

  1. Накрити утворену масу вафельним, вологим рушником на 15 хвилин і залишити в спокої в теплому місці без протягів. Як тільки з’являються бульбашки, то це вірна ознака почати замішувати тісто. Якщо піна осяде, то фінальне виріб не вийде або вийде не таким, як очікувалося спочатку.
  2. Опару перелити в ємність для приготування тіста. Розбити 1 яйце і розмішати. Не варто переборщувати з кількістю яєць. Вони вірна ознака додання оладок тяжкості і непотрібної клейковини.
  3. Влити кількість води, що залишилася – приблизно 350 мілілітрів.
  4. Поступово необхідно вводити борошно. Залишок-475 грамів. Це умовна кількість. Бажана структура повинна бути густою, не литися. Тісто має спокійно відділятися від ложки і падати вниз. Чим густіше тісто, тим пишніше і ажурніше готове блюдо. Рідке тісто може привести до осідання і появи нерівної форми при обсмажуванні.
  5. Готове тісто також, як і опару накрити рушником або плівкою і помістити в тепле місце на 35 хвилин. Після цього тісто обмять за допомогою або пластмасовою, а краще дерев’яної ложки. Залишити ще на 40 хвилин. Так це самий виснажливий процес рецепта, але воно того варте. Якихось пару годин і тісто готове.
  6. На плиту поставити сковороду для розігріву, залишити середнім вогонь, щоб оладки не пригоріли. Форму допоможе створити мокра ложка. Від неї вони будуть добре відділятися. Сформувати напівфабрикати, розкласти по поверхні обсмажування. Підзолотити нижній шар приблизно протягом 8 хвилин і перевернути на другу. Повторити той же процес. Закрити кришкою-нехай доходять.
  7. Обсмажені оладки викласти на рушник або паперові серветки, щоб стік непотрібний жир, що утворився в процесі обсмажування.

Другий рецепт

Продукти:

  • 480 грамів борошна;
  • 480 мілілітрів води;
  • 1 яйце;
  • 20 грамів цукру;
  • 14 грамів живих дріжджів або 9-12 грамів сухих, швидкорозчинних дріжджів;
  • Сіль-кілька щіпок;
  • 15 грамів ваніліну;
  • 10 грамів кориці;
  • 15 грамів кардамону;
  • 15 грамів мускатного горіха;
  • 70 грамів рослинної олії.

Процес приготування:

  1. Воду необхідно підігріти, щоб її температура стала приблизно, як кімнатна. У ній розчинити 14 грамів живих дріжджів. Якщо у Вас під рукою є сухі дріжджі швидкої дії, то їх знадобитися приблизно 9-12 грамів. У кожного кондитера є свої секрети приготування опари. Хтось дає поради, що необов’язково підігрівати воду, дріжджі можна розчинити і в холодній. Для більш ніжної і м’якої структури воду можна замінити на молоко. У кожного свої секрети, смаки і пристрасті.
  2. Вбити 1 яйце. Всипати 20 грамів цукру і 10 грамів солі, щоб збалансувати смак. Автор погодиться, що в радянському дитинстві, на жаль, не було великого достатку в спеціях, але чому ж позбавляти цього нинішніх сучасних дітей? Нехай скуштують солодкість радянського громадського харчування, але з флером сучасності. Додати 10 грамів кориці, 15 грамів ваніліну, або ванільного цукру, або екстракту. Якщо пощастить, то свіжий стручок ванілі. 15 грамів кардамону, 15 грамів мускатного горіха, але варто бути акуратними, так як останні спеції досить яскраві і ароматні. Можна зіпсувати смак фінального вироби. Все ретельно перемішати дерев’яною ложкою і залишити відпочивати.
  3. Накрити готове тісто вологим рушником або плівкою способом «контакт», поставити в місце, де досить тепла, комфортна температура, і не чіпати десь протягом двох годин. Нехай підходить..
  4. Розжарити сковорідку, зменшити вогонь до середнього і почати обсмажування. Мокра ложка-хороший помічник у формуванні. Розкласти підлозі готові оладки для смаження. Домогтися яскравого відтінку нижнього шару і перевернути на другу. Зробити те ж саме, при цьому накривши кришкою. Для обсмажування на кожній стороні потрібно хвилин 7.
  5. Промокнути вироби від масла за допомогою серветок. І залишити оладки відпочити хвилин на 10.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро