Догори
Дати відгук

Рада хоче прирівняти електронні сигарети до звичайних — законопроєкт

Електрона сигарета прирівнюється за шкідливим впливом до звичайної.

2 хв на прочитання01 Червня 2021, 20:26
Фото: Brain Фото: Brain
Поділитись:

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт № 4358 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну», яким забороняється куріння електронних сигарет у громадських місцях. Відповідне рішення підтримали 339 народних депутатів.

«Головними цілями законопроєкту є забезпечення високого рівня захисту здоров'я людей, особливо дітей і молоді, від куріння, що сприятиме зменшенню захворюваності та передчасної смертності від неінфекційних хвороб, зокрема захворювань, які спричинені вживанням тютюнових виробів, електронних сигарет і рідин», — йдеться у пояснювальній записці.

Так, законопроєктом пропонується заборонити куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у ліфтах, таксофонах, у приміщеннях і на території закладів охорони здоров’я, навчальних закладів, у приміщеннях закладів ресторанного господарства, готелів, на вокзалах тощо.

Крім цього, забороняється вживання тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів в аеропортах, крім спеціально відведених для цього місць.

Норми законопроєкту передбачають заборону продажу особам до 21 року, заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу електронних сигарет, вимоги до маркування упаковок електронних сигарет, рідин і заправних контейнерів. Норму про запровадження заборони продажу електронних сигарет неповнолітнім підтримують 91 % українців за дослідженнями КМІС у 2020 року.

Законопроєкт запроваджує визначення та регулювання бездимних тютюнових виробів, зокрема тютюнових виробів для електричного нагрівання, та пристроїв для забезпечення куріння тютюнових виробів, щодо яких наразі немає вимог законодавства для захисту здоров’я населення від шкоди тютюну. Ці вироби та пристрої відповідно до рішення 8-ї Конференції сторін РКБТ, мають регулюватися як тютюнові.

Нагадаємо, лікар радить мінімізувати шкоду від куріння.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.