Догори
Дати відгук

Всесвітній день без тютюну: лікар радить, як мінімізувати шкоду від куріння

Чи може бути тютюн нешкідливим?

3 хв на прочитання31 Травня 2021, 11:07
Тютюн Тютюн
Поділитись:

ВООЗ обрали темою цьогорічного Дня без тютюну «Обіцяю кинути курити» та почали річну соціальну інформаційну кампанію під гаслом «Ті, хто кидають, виграють». В Україні паралельно проводиться національна інформаційна кампанія «Лікарі рекомендують: кидай курити зараз».

Є думка, що власне тютюн нешкідливий, але справа в тім, що «начинка» цигарок складається не лише з нього.

Це зовсім не так, запевняє лікар — експерт громадського здоров'я, кандидат медичних наук Отто Стойка.

«Це спрощений підхід, який фактично пропагує міф про існування якісного тютюну. Справа в тім, що коли тютюн горить (а це температура 750–800 С˚), виділяється приблизно 7000 хімічних речовин, зокрема ті, що викликають рак, запалення судин, і це справляє токсичний вплив на всі органи та системи. За великим рахунком, те, що до цигарок додають різні домішки, не надто змінює шкідливий вплив тютюну.

Ключові фактори, від яких залежить шкідливість — це не марка сигарет або вид тютюну, а кількість років, які людина вживає тютюн, та інтенсивність куріння

Як підкреслюють експерти — безпечного рівня куріння не існує! Сюди можна додати — і безпечного виду вживання тютюну не існує!» — сказав Отто Стойка у своєму коментарі GreenPost.

Як відомо:

За статистикою наразі частка дорослих курців, які успішно кидають курити, в Україні становить лише 1,2 %. Кинути курити самотужки може бути досить складно, а от професійна допомога суттєво підвищує шанси на успіх.

Серед курців популярна теза про те, що якщо куриш, треба принаймні отримувати від цього насолоду: шкода для організму меншою не стане, але принаймні радість від процесу куріння цю шкоду частково компенсує, таким чином мінімізуючи збитки.

«Це твердження вводить курців в оману! Воно заохочує отримувати задоволення від куріння. Але коли людина відчуває негативні наслідки для здоров’я через роки, а можливо, десятиліття після початку куріння, тоді вже зазвичай вона не отримує задоволення. В неї вже формується бажання кинути курити, але часто залежність від цигарок не дає змоги цього зробити.

Отже, що раніше людина припинить курити, навіть відчуваючи задоволення від куріння, то краще для здоров’я та легше це зробити!» — нагадує Отто Стойка.

 31 травня — Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням.

Ми також розповідали, як курити в масці — поради лікаря.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.