Догори
Дати відгук

Психотерапевт: 40−50 сантиме­трів від людини — інтимна зона

Чу­жій людині не варто ближче під­ходити, хіба якщо має щось пе­редати чи переказати.

4 хв на прочитання11 Лютого 2021, 22:45
Особистий простір людини.Фото ілюстративне Особистий простір людини.Фото ілюстративне
Поділитись:

Важливо відчувати себе комфортно у суспільстві, залишаючись врівноваженм і спокійним, впевненим у власних силах. Психологи наголошують, багато чого залежить від особистого простору та від того, наскільки людина дозволяє іншим людям його порушувати.

Про це розповідає психотерапевт, доцент кафедри психіатрії, психології та сексології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Богдан Кулик.

"Особистий простір влас­тивий не лише для людини, а й для всього біологічного світу,   Тварини зберігають свій особистий про­стір, захищають свою терито­рію. Навіть медузи у морі мають свій простір. Людина — на вищо­му рівні, тому можна говорити як про фізичні кордони, так і про психологічні. 40−50 сантиме­трів від людини — інтимна зона. Йдеться про фізичну відстань, але якщо людина наближаєть­ся на таку близьку відстань до іншої людини, це викликає й психологічні відчуття. Це най­головніша зона, у яку можна проникати лише дуже близь­ким людям. І навіть не завжди близькі люди можуть допуска­тися у цю інтимну зону", — каже Богдан Кулик.

Але панде­мія внесла корективи, і тепер порушення особистих кордо­нів і простору викликає у людей дискомфорт і посилює відчут­тя небезпеки. За словами медика, пандемія сильно впливає, окрім іншого, на злам культурних традицій. Францу­зи, італійці, іспанці цілуються під час зустрічі. Тобто якщо си­дить коло людей і приходить хтось, хто знає лише одну люди­ну з цієї компанії, то все одно ці­лується з усіма. Під час панде­мії ця культурна традиція стала неможливою.

В той же час є люди, які категорично не люблять втручань в осо­бистий простір. А є й ті,  хто любить фамільярність: «Дай по­носити твого светра, він мені подобається». Колежанки час­то обмінюються речами: «Я йду на побачення, а у тебе така блу­зочка гарна, дай мені на вечір». І, звичайно, фраза: «А тобі що, шкода?»

"Людину цим питанням ставлять у незручне становище. Якщо вона слабка, то погодить­ся і дасть ту річ поносити… Від вторгнення в особистий простір залежатиме формування само­оцінки людини, успішність, сто­сунки з оточенням. Якщо ще зі школи хтось допускає надмірно близьке вторгнення в особис­тий простір, то людина губить себе. Це створює відчуття са­моприниження, заниженої са­мооцінки. Людина навіть вважає себе не вартою поваги, бо може хто-будь прийти, поплескати по плечу чи щось забрати", — деталізує психотерапевт.

Богдан Кулик зауважує, що особиста зона людини — максимум півтора метра. Те­пер така дистанція оберігає від зараження коронавірусом. Чу­жій людині не варто ближче під­ходити, хіба якщо має щось пе­редати чи переказати. З чужими людьми це може бути дуже ко­роткочасний контакт — на кілька секунд.

"Наступні межі — від ме­тра до трьох з половиною. Це так звана соціальна зона. Для сторонніх людей. Наприклад, якщо у квартиру прийшов май­стер щось ремонтувати, то до­пустима відстань між людьми — до трьох з половиною метрів. Найбільша відстань — громад­ська зона — три з половиною ме­три. Такої відстані слід дотри­муватися, якщо йдеться про велику групу незнайомих лю­дей" — пояснив медик.

Нагадаємо, є «незвичні» види головного болю, на які варто звернути увагу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитання39 хвилин тому
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитаннягодина тому
Прогноз погоди в Україні на 25 квітня
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на операцій з оброблення відходів
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання3 години тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання5 годин тому
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання6 годин тому
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання7 годин тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання8 годин тому