Догори
Дати відгук

Псує смак і корисні властивості: які продукти не можна смажити на соняшниковій олії

Соняшникова олія категорично не підходить для смаження деяких продуктів.

3 хв на прочитання02 Вересня 2023, 19:30
Поділитись:

Соняшникова олія – одне з найпопулярніших видів олій, на якому смажать їжу. Однак не всі знають, що це олію не завжди можна використовувати у кулінарії. Вся справа в тому, що вона має високу точку димлення, і в поєднанні з деякими продуктами за високих температур може бути небезпечним для здоров'я.

Чому масло може не підходить для смаження

Справа в тому, що у кожного масла є точка димлення - це температура, при якій масло руйнується і згоряє, надаючи їжі неприємний смак, що пригорів. У цей час у продукті вивільняються шкідливі для організму вільні радикали.

А взагалі краще уникати смаження на олії з таких причин:

  1. Олію вилучають із соняшника хімічним шляхом. Цим воно відрізняється від оливкового, яке можна екстрагувати пресуванням.
  2. У олії дуже висока концентрація жирних кислот Омега-6. Вони легко окислюються. І якщо жирні кислоти Омега-3 дуже корисні, то надлишок Омега-6 може спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям.
  3. Більшість виробників соняшникової олії виготовляють продукцію з генетично модифікованих соняшників. Поки що не знайшли точних доказів, але це може бути небезпечним для здоров'я.
  4. Існують дані, які говорять про те, що коли соняшникова олія нагрівається (наприклад, при смаженні), вона виділяє токсичні речовини альдегіди, що посилюють розвиток хвороби Альцгеймера та серцево-судинні захворювання.

Яку олію краще не використовувати при жарінні

Нерафіновані олії мають нижчу точку димлення, ніж рафіновані, тому вони краще підходять для заправки салатів та соусів. А для смаження вони не підходять.

Соняшникова нерафінована олія стає шкідливою при 107 градусах. Адже під час смаження у фритюрі температура коливається від 177 до 232 градусів.

Точки димлення різних типів олій такі:

  • Кокосова олія: рафінована – 200, нерафінована – 177.
  • Кукурудзяна олія: рафінована – 230-238; нерафінована – 178.
  • Оливкова олія: рафінована - 199-243; віджимання virgin - 210; віджимання extra virgin – 160-190.
  • Соняшникова олія: рафінована – 232; нерафінована – 107.
  • Лляна олія: нерафінована - 107.

Коли ми дізналися про точку кипіння соняшникової олії, тепер розглянемо, які продукти не можна смажити на ньому.

Продукти, які не можна смажити на олії

Оливки

Цей продукт часто використовується у консервованому вигляді, але при приготуванні деяких соусів та страв їх можуть підсмажувати на сковороді. Майте на увазі, що смаження оливок на олії може призвести до небажаних змін їх смаку та текстури. Соняшникова олія містить більш високу температуру окислення, і в поєднанні з оливками їх смак може псуватися.

Риба

Риба містить безліч поживних речовин, у тому числі Омега-3 жирні кислоти. Однак якщо смажити рибу на олії, то висока температура може призвести до утворення шкідливих сполук. Якщо ви хочете посмажити рибу, то використовуйте для цього оливкову або вершкове масло. Таким чином, ви збережете в рибі корисні речовини. В ідеалі запікати рибу в духовці без олії, і тоді вона пустить свій власний сік, а страва вийде кориснішою.

Морепродукти

Мідії, креветки, восьминоги, кальмари краще не смажити на олії. У морепродуктах міститься ніжна білкова структура та тонкий смак. А соняшникова олія при досягненні високих температур може утворювати гірчичні альдегіди, які негативно впливатимуть на смак морських делікатесів. Смачніше та корисніше виходять морепродукти на грилі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: ілюстративне
Кабмін провів кадрові призначення у Держслужбі у справах дітей та Держагентстві "ПлейСіті"
1 хв на прочитання5 годин тому
Нові правила в'їзду в ЄС з осені 2025: що зміниться для українців
Біометрія замість штампів: з осені 2025 року зміниться перетин кордону ЄС для українців
2 хв на прочитання8 годин тому
Фото: birdinflight.com
Новий скандал навколо Каньє Веста: колишня асистентка звинуватила репера у зґвалтуванні та секс-торгівлі
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Смертоносна спека: хвиля аномальної температури вбила 2300 європейців за 10 днів
2 хв на прочитанняВчора
Сезон активності змій: в Україні 8 людей постраждали від укусів, троє з них — діти
1 хв на прочитанняВчора
Ситуація погіршується: кількість отруєних біля водоспаду Шипіт на Закарпатті зросла до 38 людей
1 хв на прочитанняВчора
Вчені дослідили, що один курс антибіотиків на рік підвищує ризик розвитку сепсису на 70%
2 хв на прочитанняВчора
Формула щастя — вчені відкрили, як виміряти радість життя
3 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Як замаринувати курку
"Золота формула" ідеального маринаду для курки
2 хв на прочитаннягодина тому
60 ділянок під сади: «Земельний банк» пропонує землю та гранти для аграріїв
Держава пропонує 60 ділянок під сади та до 10 млн грн гранту на їх розвиток
2 хв на прочитання2 години тому
Юлія Свириденко. Фото з відкритих джерел
Можлива наступниця Шмигаля: хто така Юлія Свириденко і що чекає на неї у кріслі прем'єра
3 хв на прочитання3 години тому
Фото ілюстративне
Реєстр біометану в Україні адаптували до стандартів ЄС
1 хв на прочитання3 години тому
Держстат зафіксував стрімке подорожчання продуктів – деякі позиції зросли на 200%
1 хв на прочитання4 години тому
Безпека, гарантії та страхування: "Метінвест" окреслив ключові умови для відновлення промисловості
2 хв на прочитання5 годин тому
Лляне поле на місці падіння метеорита: як фермер на Полтавщині поєднав космос та органічне землеробство
1 хв на прочитання6 годин тому
Готові до несподіваних поворотів? Ретроградний Меркурій вже на порозі
3 хв на прочитання9 годин тому