Догори
Дати відгук

Псує смак і корисні властивості: які продукти не можна смажити на соняшниковій олії

Соняшникова олія категорично не підходить для смаження деяких продуктів.

3 хв на прочитання02 Вересня 2023, 19:30
Поділитись:

Соняшникова олія – одне з найпопулярніших видів олій, на якому смажать їжу. Однак не всі знають, що це олію не завжди можна використовувати у кулінарії. Вся справа в тому, що вона має високу точку димлення, і в поєднанні з деякими продуктами за високих температур може бути небезпечним для здоров'я.

Чому масло може не підходить для смаження

Справа в тому, що у кожного масла є точка димлення - це температура, при якій масло руйнується і згоряє, надаючи їжі неприємний смак, що пригорів. У цей час у продукті вивільняються шкідливі для організму вільні радикали.

А взагалі краще уникати смаження на олії з таких причин:

  1. Олію вилучають із соняшника хімічним шляхом. Цим воно відрізняється від оливкового, яке можна екстрагувати пресуванням.
  2. У олії дуже висока концентрація жирних кислот Омега-6. Вони легко окислюються. І якщо жирні кислоти Омега-3 дуже корисні, то надлишок Омега-6 може спричинити серйозні проблеми зі здоров'ям.
  3. Більшість виробників соняшникової олії виготовляють продукцію з генетично модифікованих соняшників. Поки що не знайшли точних доказів, але це може бути небезпечним для здоров'я.
  4. Існують дані, які говорять про те, що коли соняшникова олія нагрівається (наприклад, при смаженні), вона виділяє токсичні речовини альдегіди, що посилюють розвиток хвороби Альцгеймера та серцево-судинні захворювання.

Яку олію краще не використовувати при жарінні

Нерафіновані олії мають нижчу точку димлення, ніж рафіновані, тому вони краще підходять для заправки салатів та соусів. А для смаження вони не підходять.

Соняшникова нерафінована олія стає шкідливою при 107 градусах. Адже під час смаження у фритюрі температура коливається від 177 до 232 градусів.

Точки димлення різних типів олій такі:

  • Кокосова олія: рафінована – 200, нерафінована – 177.
  • Кукурудзяна олія: рафінована – 230-238; нерафінована – 178.
  • Оливкова олія: рафінована - 199-243; віджимання virgin - 210; віджимання extra virgin – 160-190.
  • Соняшникова олія: рафінована – 232; нерафінована – 107.
  • Лляна олія: нерафінована - 107.

Коли ми дізналися про точку кипіння соняшникової олії, тепер розглянемо, які продукти не можна смажити на ньому.

Продукти, які не можна смажити на олії

Оливки

Цей продукт часто використовується у консервованому вигляді, але при приготуванні деяких соусів та страв їх можуть підсмажувати на сковороді. Майте на увазі, що смаження оливок на олії може призвести до небажаних змін їх смаку та текстури. Соняшникова олія містить більш високу температуру окислення, і в поєднанні з оливками їх смак може псуватися.

Риба

Риба містить безліч поживних речовин, у тому числі Омега-3 жирні кислоти. Однак якщо смажити рибу на олії, то висока температура може призвести до утворення шкідливих сполук. Якщо ви хочете посмажити рибу, то використовуйте для цього оливкову або вершкове масло. Таким чином, ви збережете в рибі корисні речовини. В ідеалі запікати рибу в духовці без олії, і тоді вона пустить свій власний сік, а страва вийде кориснішою.

Морепродукти

Мідії, креветки, восьминоги, кальмари краще не смажити на олії. У морепродуктах міститься ніжна білкова структура та тонкий смак. А соняшникова олія при досягненні високих температур може утворювати гірчичні альдегіди, які негативно впливатимуть на смак морських делікатесів. Смачніше та корисніше виходять морепродукти на грилі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Їжа без жорстокості: чому світ переходить на веганство. Фото з відкритих джерел
Їжа без жорстокості: чому світ дедалі частіше обирає веганство
2 хв на прочитання9 годин тому
Боротьба з порушеннями: 3,6 млн грн штрафів за антитютюновий закон
Боротьба з порушеннями: 3,6 млн грн штрафів за антитютюновий закон
1 хв на прочитанняВчора
Фото: saintmichaelservices.ch.
Гепатит як «бонус» до служби: чи достатньо не займатись незахищеним сексом і не користуватися чужою зубною щіткою
8 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Класична музика допомагає очам: нове дослідження з Бразилії
1 хв на прочитанняВчора
Чайний ґайд: що додати в горнятко, щоб зігрітися та подолати осінню втому
2 хв на прочитання30 Жовтня 2025
Мінветеранів розширює медичні та соціальні можливості
2 хв на прочитання30 Жовтня 2025
"Стільці над головою": одесити вимагають реформи системи, де звільнення стає захистом для кривдників дітей
3 хв на прочитання30 Жовтня 2025
Науковці встановили вік, коли люди почуваються найменш задоволеними життям
2 хв на прочитання30 Жовтня 2025
Більше з GreenPost
Фото з LCOY 2024: Сергій Пірієв
Як боротися з кліматичними викликами та екологічними наслідками війни вже сьогодні - думка молоді
3 хв на прочитання59 хвилин тому
Фото: Kirill. uyutnov, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org
Україну закликають ратифікувати Угоду про відкрите море
2 хв на прочитання2 години тому
Гороскоп на 2 листопада 2025 року
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на неділю, 2 листопада 2025 року
3 хв на прочитання3 години тому
Україна сформувала делегацію для участі у COP30 ООН зі зміни клімату в Бразилії.
Україна затвердила делегацію для участі у кліматичній Конференції ООН у Бразилії
2 хв на прочитання5 годин тому
Планета не витримає байдужості: чому екологічна свідомість стала питанням виживання
3 хв на прочитання6 годин тому
Єдність у розмаїтті: чому європейський шлях — це не лише політика, а й цінності
2 хв на прочитання8 годин тому
Загибель людей через зливу: чотирьох одеських чиновників взяли під варту з мільйонними заставами
1 хв на прочитанняВчора
Нова стратегія України для безпечного опалювального сезону.
2 хв на прочитанняВчора