Догори
Дати відгук

«Пригальмувати» старіння дуже просто: розповідає лікар

Ці механізми стосуються як фізичного аспекту, так і психічного стану та інтелектуальної гнучкості.

4 хв на прочитання02 Січня 2022, 22:22
Поділитись:

Фізичні вправи змушують наш організм адаптуватись для нових задач, умов, випробувань. Це не лише покращує наше здоров’я, а й уповільнити старіння, примушуючи «вмикатися» потрібні гени, як «задрімали», розповідає відомий лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

Він пропонує уявити розетку, яка «б’ється струмом, якщо дитина засуне туди пінцета чи викрутку».

«Щоб дитинку захистити, батьки закривають розетку спеціальними пластиковими затичками. Наче розетка і робоча залишається, але нічого вже маленькому допитливому досліднику не станеться. Щось подібне відбувається й у нашому організмі. Спеціальний процес — метилювання ДНК — наче блокує певну ділянку ДНК. Хімічним шляхом приєднується метильна група, щоб заблокувати дію конкретного гена. Це дуже зручно для організму. Іноді гени треба блокувати, іноді, навпаки, давати їм працювати на повну. Є різні задачі», — пояснює лікар.

Він розповідає, що науковці побачили, як прості, але регулярні заняття спортом «зривають» такі «затички» із ДНК саме в тих місцях, де закодований синтез дуже цінних білків. Розблокування певних ділянок сприяє покращенню обміну речовин, проростанню нових судин, формуванню та зміцненню м’язових волокон, зв’язувального апарату, адаптації до різних навантажень.

«Повноцінна робота органів дихання та серця закодована, але, виявляється, працює у нас не на повну. Треба «розморозити» частину нашого геному для більш продуктивної роботи», — говорить Євген Дубровський.

У похилому віці кількість метильованих (заблокованих) ділянок значно збільшується.

«Ми наче погоджуємось, що нам більше не потрібно стільки сил та енергії. Кажемо собі: досить. Буду жити спокійно та не викаблучуватись. Але когось це не влаштовує», — розповідає лікар.

Він пояснює, що на цих поняттях базується принцип епігенетичного годинника – методу визначення генетичного віку людини: скільки у тебе «заблокованих генів», настільки ти справді старий.

Не дивно, що подальші дослідження підтвердили припущення, що зміни в метилюванні, пов’язані із початком здорового способу життя, напряму впливають на якість та продуктивність робити імунної системи, говорить Євген Дубровський. Контроль над таким явищем, як хронічне запалення – один із ключів розуміння, як загальмувати старіння.

«І це ще не все. Дивовижно, що такий генетичний код із відкритими, для адаптації ділянками, передається нащадкам. З всіма вже закріпленими «затичками», або навпаки, без них. Людина ХХІ сторіччя, яка вимушена проводити багато часу без нормальної рухової активності та фізичних занять, не дає відкритись своєму геному як потрібно. І при зачатті своїй дитині з високою ймовірністю передасть саме такий же, «закритий», геном. Звичайно, що народжена дитина має змогу в подальшому самостійно розкрити на повну свої можливості та досягнути успіху. Таких прикладів чимало, адже гени не пошкоджені, їх просто треба «розворушити». Проте, маючи значну фору на самому початку, міцні діти мають всі шанси досягнути значно більших успіхів при менших зусиллях, а головне, менше хворіти», — пояснює лікар.

Євген Дубровський розповідає, що ці механізми стосуються не лише фізичного тренування та загартовування — емоційна складова, психічний стан та інтелектуальна гнучкість також залежить від багатьох генетичних та епігенетичних чинників.

«Тому думати, розбиратись, мислити та не боятись пізнавати нове — допомагає також розкривати наш потенціал і створювати психічно здорове майбутнє наших діточок», — говорить лікар.

Також ми розповідали про те, що слід зробити, щоби закласти фундамент для здоров’я та благополуччя.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання2 години тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання5 годин тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання6 годин тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання6 годин тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання13 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання14 годин тому
Більше з GreenPost