Догори
Дати відгук

Щоб закласти фундамент для здоров’я та благополуччя: 10 новорічних ідей від експерта

Як відсвяткувати Новий рік так, щоб це стало стартом для позитивних змін.

4 хв на прочитання31 Грудня 2021, 17:00
Новий рік Новий рік
Поділитись:

Традиційно багато хто з нас підбиває підсумки і ставить цілі на наступний рік. Кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін поділився 10 ідеями та порадами, які допоможуть відсвяткувати Новий рік так, щоб це стало стартом для позитивних змін.

1. Підбити підсумки. Наш мозок будує плани на майбутнє з урахуванням фрагментів минулого досвіду. Тому без підбиття підсумків, аналізу своєї діяльності та висновків із цього складно поставити реалістичні цілі. Без регулярного підбиття підсумків плани не працюють.

2. Що залишити в минулому році. Не тягніть у наступний рік образи, очікування, фрустрації, борги, невиконані обіцянки, мотлох удома та інше сміття. Наведіть лад у своїх справах, закрийте все, що вас мучить. Легше та менше — це здоровіше. Мозок вимагає закрити гештальти, звільнити оперативну пам'ять.

3. Цілі наступного року. Ставте ясні вимірні реальні цілі, один погляд на які породжує передчуття та нетерпіння. Що вас піднімає з ліжка вранці та не дає заснути ввечері? Складіть ієрархію цілей і співвіднесіть їх зі своїми цінностями. Нехай шлях до цілей робить вас сильнішим.

4. Чесність із собою. Ми схильні дурити себе. Наш мозок уміло уникає дискомфорту, спотворюючи картину реальності. Будьте когнітивно сміливим, постійно себе запитуйте, розумійте свої обмеження та розвивайте фрустраційну стійкість — вміння зносити навіть найнеприємнішу реальність і не тікати від неї у фантазії чи залежності. Будьте чесні із собою та іншими, визнайте свої слабкості, навчайтеся на помилках.

5. Зовнішній фокус. Популярна психологія вчить, що всі проблеми всередині нас, але дуже довге «думання» та рефлексія, сильна фіксація на тому, що у вас всередині, небезпечна. Ми втрачаємо зв'язки з реальністю та починаємо жити в ілюзорному світі очікувань і фантазій. Фокусуйтеся не на тому, що вам треба, що ви відчуваєте, а на тому, що зовні. Що потрібно світові? Що ви можете зробити для людей корисного? «Не питай, що світ може зробити для тебе, запитай, що ти можеш зробити для світу».

6. Внутрішній локус. Навчіться розуміти, на що ви можете впливати, а на що ні та припиніть витрачати сили на те, на що не можете вплинути. Вся енергія та увага, які ви витрачаєте на неконтрольоване, руйнує вас та викликає безпорадність. Смирення та розуміння своїх обмежень з одного боку та бездоганне виконання того, що ви можете зробити — з іншого. Це допоможе вам не обманюватися.

7. Ясний розум. Ясний розум — це найкращий спосіб підтримувати контакт із реальністю. Стрес, гнів, очікування, фантазії, недосипання, гіподинамія, самотність, залежності, погане харчування, гординя, наркотики, запалення, хвороби спотворюють наше мислення, що призводить до спотвореної картини світу та невірних оцінок і дій. Зберігайте ясний розум. Часто ми обманюємо себе та плутаємо фрустрацію із самодостатністю або знецінюємо реально важливі для нас речі.

8. Цікавість. Не замикайтеся у звичному, культивуйте підлітковий інтерес, експериментуйте, спробуйте, перебирайте. Випробовуючи благоговіння перед світом, пробуйте його на міцність. Додавайте більше спонтанності та не давайте монотонності притупляти інтерес. Практикуйте «розум новачка» — подивитися на звичні речі інакше. Кидайте жереб і дозвольте випадковості та фортуні відкривати вам нові сторони світу.

9. Оточення. Створіть навколо себе сприятливе середовище. Як тілу потрібна їжа, так мозку потрібні гарне соціальне оточення та створюваний ним соціальний тиск і підтримка, нашим очам потрібно більше сонця та приємного візуального середовища, нашим легеням — чисте повітря. Збагачене середовище — гарний вибір.

10. Ставайте сильнішими. Мозок стежить за тим, що ви робите, та видає мотивацію лише під активності. Тому дійте проактивно, ростіть щодня, прокачуйте свої ресурси. Випробовуйте себе стрес-тестами та шукайте, що забезпечує ваше довгострокове зростання. Будь-яку ідею чи дію перевіряйте через фільтр ресурсів: не важливо, чи істинна ця думка, вона вас стимулює діяти більше та ставати сильнішими, чи ні?

Також ми розповідали про Новий рік без наслідків: дієтологи радять, як захистити свій шлунок.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання45 хвилин тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитаннягодина тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання2 години тому
Відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання2 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання3 години тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання5 годин тому
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання6 годин тому
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання7 годин тому