Догори
Дати відгук

Проєкт закону про промислове забруднення у нинішній редакції не враховує українські реалії — РНБО

У доопрацьованому проєкті має бути врахована специфіка української економіки.

2 хв на прочитання11 Травня 2021, 13:34
Проєкт закону про промислове забруднення у нинішній редакції не враховує українські реалії — РНБО Проєкт закону про промислове забруднення у нинішній редакції не враховує українські реалії — РНБО
Поділитись:

У забрудненні повітря знайшли чинники для економічної небезпеки України. Такий висновок зробили в РНБО, проаналізувавши один із законопроєктів. 

Йдеться про Проект закону про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності (№ 4167), який затвердив Екокомітет.  Як інформує РБК-Україна, законопроєкт необхідно доопрацювати, залучивши до цього представника апарату Ради національної безпеки та оборони (РНБО).

Проєкт закону про промислове забруднення в нинішній редакції не враховує українські реалії та містить ряд критично-негативних норм, які містять потенційні загрози для національної безпеки України. Це, зокрема, короткий період для переходу підприємств до нових екологічних норм (чотири роки), в той час, як у ЄС аналогічний перехід відбувся протягом декількох десятків років (у Польщі — 20 років, Словаччині — 17 років).

У РНБО також вважають, що з урахуванням різних технологічних рівнів українських і європейських підприємств, встановлення європейських норм викидів у настільки обмежені терміни може призвести до зупинки частини підприємств, що негативно позначиться на економічному стані України

Крім цього у РНБО мають численні претензії до процесу надання відстрочки до семи років  до такого переходу для українських підприємств.

«Україна теж не повинна повністю копіювати європейські нормативи, встановлюючи їх безумовну обов’язковість для українських підприємств. Враховуючи вищезазначене, акцентуємо, що законопроект № 4167 є загрозою для економічної безпеки України, несе значні негативні соціальні та економічні наслідки, і не може бути підтриманий Верховною Радою. У доопрацьованому проєкті має бути врахована специфіка української економіки, відображений прагматичний підхід щодо переходу, відсутня жорстка прив’язка до європейських норм і наданий прозоріший механізм для отримання відступу», — резюмують у РНБО.

Нагадаємо, 16 лютого Верховна Рада провалила екологічний закон про забруднення повітря.  Депутати  направили законопроєкт до профільного комітету, щоб той підготував його до повторного першого читання.

До слова, природоохоронці збирають підписи під зверненням на захист природних екосистем у межах земельної реформи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
Хвороба, що поширюється світом: сьогодні Всесвітній день боротьби проти малярії
2 хв на прочитання55 хвилин тому
Рецепт приготування Деруни Швидка страва
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання2 години тому
25 квітня свято Міжнародний День ДНК Спадковість Скринінг
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
5 хв на прочитання3 години тому
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання4 години тому
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитання6 годин тому
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання12 годин тому
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора