Догори
Дати відгук

Верховна Рада провалила екологічний закон про забруднення повітря

Законопроєкт направили до профільного комітету, щоб той підготував його до повторного першого читання.

3 хв на прочитання16 Лютого 2021, 12:23
Екологічний законопроєкт про контроль за промисловими викидами в атмосферу направили на підготовку до повторного першого читання Екологічний законопроєкт про контроль за промисловими викидами в атмосферу направили на підготовку до повторного першого читання
Поділитись:

Верховна Рада не підтримала проєкт Закону № 4167 про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення. Про це стало відомо 16 лютого під час пленарного засідання ВРУ. 

Нагадаємо, що проєкт закону передбачає необхідність модернізації власниками підприємств своїх промислових потужностей і налагодження виробництва, яке не буде шкодити екології. 

Законопроєкт 4167 із парламентської трибуни представив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський. За його словами, скорочення процедур, необхідних для отримання ОВД. від трьох до однієї — це «шлях до чистого повітря для наших дітей».

Після цього на парламентську трибуну піднявся автор альтернативного законопроєкту 4167-1 Олег Марусяк. Він закликав не підтримувати попередній законопроєкт. Послався, на те що чотири роки — це недостатній термін для модернізації підприємств. Марусяк запропонував повернути законопроєкт на доопрацювання. 

Потім заступник голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олександр Маріковський доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроєкт № 4167 за основу, а законопроєкт № 4167-1 — направити на доопрацювання.

Нардеп Микола Княжицький, який представляв на парламентській трибуні партію «Європейська Солідарність», заявив, що партія у першому читанні підтримає законопроєкт, хоч має до нього ряд претензій. 

Нардеп Поляков із депутатської групи «Партія «За майбутнє» звернув увагу на те, що у східних областях країни для забезпечення програми «Велике будівництво» працюють декілька, за його словами, незаконно побудованих бетонних заводів, які забруднюють своїми викидами повітря. 

Народна депутатка Леся Василенко наголосила на тому, що закон про зменшення викидів в атмосферне повітря це, в першу чергу, покращення якості життя українців. За словами депутатки, вимоги законопроєкту до виробників привести свої промислові потужності до європейських стандартів безпеки жодним чином не зможуть негативно вплинути на розвиток бізнесу та спровокувати збитки у підприємств. 

Після неї виступив нардеп Олексій Кучеренко від «Батьківщини», який емоційно назвав законопроєкт «корупційною годівницею». 

Після цього законопроєкт № 4167 направили на голосування 227 голосами.

За результатами депутатського голосування проєкт закону не підтримали. «За» віддав свої голоси лише 221 парламентар. Проти висловилися дев’ять народних обранців. Утрималися від голосування 72 нардепи. 

В результаті законопроєкт відправили до Комітету для підготовки на повторне перше читання.

Як ми писали раніше, 15 лютого стало відомо про те, що в Україні знову забруднили питну воду та повітря на мільйони гривень. Екологічно небезпечні ситуації сталися аж у двох областях: Житомирській і Тернопільській.  

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost