Догори
Дати відгук

Простий продукт, який зробить шкіру молодшою, а серце міцніше

. У ньому містяться вітаміни, мінерали та антиоксиданти, а також флавоноїди та фітонутрієнти.

4 хв на прочитання02 Вересня 2023, 13:36
Поділитись:

Який овоч містить мало жиру, ідеальний для дієтичного харчування та може використовуватися у величезній кількості страв? Це звичайний буряк, який більшість із нас просто забуває використовувати в раціоні, а деякі взагалі навмисно відмовляються від його вживання.

У буряках не багато калорій, зате вони мають дуже корисний склад. У ньому містяться вітаміни, мінерали та антиоксиданти, а також флавоноїди та фітонутрієнти.

Застосовувати овоч можна в дієтичному або звичайному харчуванні в вигляді закусок, боща, салатів або овочевого рагу. Невелика кількість білка в буряках компенсується великою кількістю рослинної клітковини.

Серед інших корисних речовин коренеплід багатий марганцем, що нормалізує діяльність головного мозку та нервової системи, вітамінами А і С, калієм, тіаміном та рибофлавіном, пантотеновою кислотою та багатьма іншими корисними речовинами.

Крім того, що буряк є джерелом мінералів і вітамінів, організму він просто необхідний, оскільки має ряд дивовижних якостей.

10 причин їсти буряки

Листя буряка має ту ж поживну цінність, що й інші темні листові овочі, такі як мангольд і шпинат. Вони містять мало вуглеводів і багато корисних вітамінів і мінералів. Але буряк також може багато чого запропонувати.

1. Вироблення колагену

Для здоров’я та молодості шкіри немає нічого кращого за колаген. Він робить шкіру еластичною, сяючою, перешкоджає появі зморшок та старінню, підтримує структуру та форму епідермісу. Необхідний колаген хрящам, кісткам, сухожиллям та кровоносним судинам. Суглоби не хворітимуть, якщо його достатньо в організмі.

Виводячи з організму токсини, буряк сприяє зволоженості епідермісу. Щоб шкіра була красивою, салат зі свіжого буряка необхідно їсти регулярно.

2. Молодість шкіри

Якщо досить часто їсти буряк, то на шкірі не буде пігментних плям і дрібних зморшок, через вітаміни С і Е, та інші антиоксиданти, що протистоять вільним радикалам в організмі.

3. Нормалізація роботи ШКТ та виведення токсинів

Рослинна клітковина зміцнює судини та серце, видаляє з організму солі важких металів та токсини, покращує травлення та перистальтику кишечника, перешкоджає виникненню запорів.

4. Протидія онкології

Пігментна речовина бетаціанін, що є у буряках, ефективно протистоїть негативному впливу на організм азотної кислоти, завдяки чому здорові клітини не трансформуються в злоякісні. Можна знизити ймовірність виникнення раку шкіри, легень та інших органів, регулярно вживаючи буряк.

5. Збереження зору

Буряк — одне з найкращих джерел каротину, що сприяє збереженню гострого зору та перешкоджає віковим змінам очей, на кшталт катаракти та глаукоми.

6. Жовчогінні властивості

Бетаїн, що є в цьому овочі, робить жовч більш рідкою, сприяючи не тільки її утворенню, а й відтоку, покращуючи кишкову моторику та очищуючи печінку.

7. Антицелюлітний ефект

Детоксикаційні якості буряка сприяють видаленню старих клітин шкіри, приводять до норми підшкірно-жирову клітковину, наповнюють вологою епідерміс. Шкіра вирівнюється, стає еластичною та пружною.

8. Зміцнення серцево-судинної системи

Харчові волокна знижують кількість холестерину та тригліцеридів. Калій допомагає розширенню судин, бетаїн видаляє зайвий гомоцистеїн, а біофлавоноїди та вітамін С роблять міцнішими за капіляри.

Вживання буряків зменшує ймовірність появи атеросклерозу, гіпертонії та стенокардії. Внаслідок чого шанси померти від інсульту чи інфаркту наближаються до мінімуму. Виведення з організму зайвої рідини перешкоджає появі набряків і цим покращує діяльність судин та серця.

9. Захист від анемії

Буряк відмінно підвищує гемоглобін завдяки залізу. Вагітним рекомендується їсти буряки, але тільки не з продуктами, що поставляють кальцій в організм.

10. Здоров’я плоду

Фолієва кислота з буряка позитивно впливає на розвиток малюка в утробі матері.

Буряк – один із природних суперфудів, що має вкрай мало протипоказань. Обережніше бути з його вживанням потрібно, якщо у вас цукровий діабет, печія, діарея чи здуття живота, сечокам’яна хвороба чи індивідуальна непереносимість. Гіпотонікам слід виключити буряки зі свого меню, оскільки вони можуть знизити тиск.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Складно, але можливо: хімік розповів, як можна відновити сивину
4 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
Топ-5 найзабрудненіших місць удома та як забезпечити їхню чистоту
2 хв на прочитання2 години тому
Ноа-Лін ван Левен. Фото: Bild
«Я не гратиму проти чоловіка»: дартистка відмовилася грати на турнірі проти транс-жінки
1 хв на прочитання4 години тому
Фото з відкритих джерел
Зір може погіршуватися через проблеми з шийним відділом хребта — науковці
2 хв на прочитання5 годин тому
Продукти, які ні в якому разі не можна вживати дітям до 5 років
1 хв на прочитання6 годин тому
Хто мало спить, той багато п'є: науковці встановили зв’язок між безсонням та алкоголізмом
4 хв на прочитання10 годин тому
Екокомітет підтримав законопроект про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні
1 хв на прочитання10 годин тому
«Станом на зараз є 28 тисяч дієт, і всі вони не працюють»: нутриціолог радить, як харчуватися, не рахуючи калорій
16 хв на прочитання11 годин тому
Більше з GreenPost
Що робити з крихтами від паски і шкаралупою від крашанок
Що робити з крихтами від паски і шкаралупою від крашанок, ось що про це кажуть священники
4 хв на прочитання37 хвилин тому
Верховний Суд остаточно скасував дозвіл на будівництво вітряків на Боржаві
Верховний Суд остаточно скасував дозвіл на будівництво вітряків на Боржаві
1 хв на прочитання2 години тому
БЕБ у Сумах зменшило вартість ремонту каналізаційного колектора
Знижка у 58 млн грн: БЕБ у Сумах вдалося суттєво зменшити вартість ремонту каналізаційного колектора
1 хв на прочитання3 години тому
Італія планує поєднати ядерну енергетику з відновлюваними джерелами
Image by mhollaen from Pixabay
Італія планує "поєднати" ядерну енергетику з відновлюваними джерелами для досягнення нульових викидів до 2050 року
1 хв на прочитання4 години тому
Опудрювання часнику й цибулі навесні: чому і як це варто зробити
1 хв на прочитання7 годин тому
Укрзалізниця оголосила про зупинку руху на ділянці Мукачево — Чоп
1 хв на прочитання7 годин тому
Суп із хрущів — традиційна німецька страва: невдовзі його знову почнуть готувати, і ось чому
2 хв на прочитання8 годин тому
На Полтавщині чоловік відбивався рибою від поліцейських: суд оголосив вирок
1 хв на прочитання9 годин тому