Догори
Дати відгук

Прорив китайських лікарів: уперше в світі людину вилікували від діабету

Вдалися до трансплантації клітин підшлункової залози, отриманих зі стовбурових клітин.

3 хв на прочитання03 Червня 2024, 07:32
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Лікарі з Китаю вперше у світі вилікували пацієнта від діабету за допомогою трансплантації клітин підшлункової залози, отриманих зі стовбурових клітин. 59-річний чоловік, який хворів на діабет 2 типу протягом 25 років, був повністю відлучений від інсуліну протягом 33 місяців, повідомила шанхайська лікарня Чанчжен.

Стаття про медичний прорив, досягнутий після більш ніж десятирічних зусиль команди лікарів лікарні, була опублікована на сайті журналу Cell Discovery 30 квітня.

Це перший у світі випадок лікування діабету з тяжкими порушеннями функції острівців підшлункової залози за допомогою аутологічної регенеративної трансплантації острівців, отриманих зі стовбурових клітин, повідомляє лікарня. Найчастіше острівцеві клітини підшлункової залози виробляють інсулін.

Діабет становить серйозну загрозу для здоров'я людини. Медичні експерти заявили, що поганий контроль рівня цукру в крові протягом тривалого періоду може призвести до важких ускладнень, включаючи сліпоту, ниркову недостатність, серцево-судинні та цереброваскулярні ускладнення, ампутацію кінцівок. Загрозливі для життя ситуації можуть також виникати через гіпоглікемічну кому та кетоацидоз, який трапляється, коли організм починає занадто швидко розщеплювати жири.

Китай — країна з найбільшою кількістю хворих на діабет. За даними Міжнародної федерації діабету, в країні налічується 140 млн хворих на діабет, з яких близько 40 млн залежать від довічних ін'єкцій інсуліну.

Експерти кажуть, що пацієнти з важкою формою діабету, які борються з контролем рівня цукру в крові, можуть ефективно лікуватися лише за допомогою малоінвазивної трансплантації, яка вводить острівцеву тканину, вилучену з підшлункової залози донора.

Та через такі фактори, як гострий дефіцит донорів і складність технології виділення острівців, така трансплантація не може задовольнити поточні клінічні потреби. Це зробило регенерацію острівцевої тканини підшлункової залози людини у великих масштабах in vitro предметом наукового інтересу в усьому світі, зазначає команда науковців із Шанхаю.

Інь Хао, провідний дослідник команди і директор Центру трансплантації органів лікарні, розповів, що вони використовували власні мононуклеарні клітини периферичної крові пацієнта та перепрограмували їх в аутологічні індуковані плюрипотентні стовбурові клітини. За допомогою розробленої ними технології науковці перетворили їх на «насіннєві клітини» і відтворили тканину острівців підшлункової залози в штучному середовищі.

«Наша технологія дозріла і розширила межі в галузі регенеративної медицини для лікування діабету», — сказав Інь.

Він розповів, що пацієнту, який мав серйозний ризик ускладнень діабету, у червні 2017 року пересадили нирку, але він втратив більшу частину функції острівців підшлункової залози і покладався на щоденні ін'єкції інсуліну.

Пацієнт отримав трансплантат у липні 2021 року. Через одинадцять тижнів після операції його відлучили від зовнішнього інсуліну, а дозу пероральних препаратів для контролю рівня цукру поступово зменшували і повністю скасували через рік.

«Подальші обстеження показали, що функція острівців підшлункової залози пацієнта була ефективно відновлена, а функція нирок була в межах норми. Такі результати свідчать про те, що лікування дозволяє уникнути прогресування діабетичних ускладнень», — сказав Інь.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Знищив плантацію редиски через занижені ціни
Польський фермер знищив плантацію редиски через занижені ціни
1 хв на прочитаннягодина тому
Зустріч з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ФАО ООН
В Мінагрополітики відбулася зустріч з представниками Продовольчої та сільськогосподарської організації ФАО ООН
2 хв на прочитання3 години тому
Проблеми та потреби молочного сектору
Проблеми та потреби молочного сектору – головні теми Дорадчої Ради швейцарсько-української програми QFTP
2 хв на прочитання4 години тому
Укоренити квітку Троянди Секрет посадки Гарний квітник
Зможете виростити будь-яку троянду з букета: найкращий спосіб укоренити квітку
1 хв на прочитання6 годин тому
Від Чорного моря до США: екстремальна погода загрожує світовому врожаю
2 хв на прочитання6 годин тому
Приготуйте «Наполеон» всього за 30 хвилин: потрібно лише 3 інгридієнти
1 хв на прочитання7 годин тому
Кабмін схвалив Національний план з енергетики та клімату до 2030 року
3 хв на прочитання8 годин тому
Робота водієм у Дніпрі: перспективи та особливості
2 хв на прочитання9 годин тому