Догори
Дати відгук

Профспілка освітян закликає своїх невакцинованих членів не боятися відсторонення від роботи

Адже правових підстав для цього немає.

2 хв на прочитання22 Жовтня 2021, 17:06
Вчитель Вчитель
Поділитись:

Профспілка працівників освіти і науки України звернулися з листом до голів своїх обласних профспілок та Київської міської організації. У листі за підписом очільника профспілки Георгія Труханова йдеться про наказ МОЗ із переліком професій та установ, працівники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19.

На урядовому порталі оприлюднено повідомлення, що після набуття чинності зазначеним наказом працівники закладів освіти, які не щепляться проти COVID-19, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати до кінця карантину.

«Такий коментар не має правових підстав та вводить в оману громадян України та сприяє розповсюдженню дезінформації», — йдеться в листі профспілки.

Зокрема в тексті листа зазначено, що жоден нормативно-правовий акт України не передбачає таких видів стягнення за відмову від вакцинації. Ст. 43 Конституції України гарантує право кожного на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Ст. 21 Кодексу законів про працю України забороняє будь-яку дискримінацію у сфері праці, пряме або непряме обмеження прав працівників, зокрема залежно від стану здоров'я.

Тим часом ст. 46 Кодексу законів про працю України регламентує відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом, і відмови від вакцинації проти  COVID-19 у переліку можливих випадків, коли таке відсторонення буде законним.

«Зазначене засвічує про відсутність правових підстав для примусу працівників вакцинуватися проти COVID-19 чи відсторонити їх від роботи без збереження заробітної плати в разі небажання пройти щеплення», — ідеться в листі.

Що ж до примусової вакцинації, то під час розгляду проєкту зазначеного наказу МОЗ ЦК профспілки його не підтримав, наголосивши в зауваженнях СПО профспілок, що він суперечить національним і міжнародним нормативно-правовим актам, згідно з якими вакцинація є добровільною, а застосування до працівника заходів примусу та дисциплінарного стягнення за відмову вакцинуватися проти COVID-19 є неправомірним.

«Просимо інформувати про зазначене вище організаційні ланки профспілки для реагування в межах статутної діяльності з метою дотримання трудових і соціальних прав членів профспілки», — так закінчується лист.

Ми вже розповідали, що профспілка освітян висловилася проти обов’язкової вакцинації проти COVID-19.

Також київські освітяни виступили проти примусу до вакцинації.

Окрім того, ми писали, що робити, якщо вас відсторонили від роботи через відсутність щеплення проти COVID-19: радить юрист.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.