Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Професійний погляд на гардероб: 10 корисних порад, які допоможуть заощадити час і місце

Професійний погляд на гардероб: 10 корисних порад, які допоможуть заощадити час і місце

У вас буде більше контролю над хаосом і менше головного болю щодо вибору одягу й аксесуарів.

3 хв на прочитання18 Листопада 2023, 13:03
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Поділитись:

Ви пам'ятаєте, коли востаннє перебирали речі у шафі? Важко згадати? Зараз чудовий час навести лад там, де він точно піде на користь. Впорядкований гардероб дозволить вам збиратися вдвічі-втричі швидше. У вас буде більше контролю над хаосом і менше головного болю щодо вибору одягу й аксесуарів, радить Телеграм-канал «Життя в порядку».

Розділяємо речі за категоріями (купками). Діставайте весь свій одяг. Будемо їх розсортувати. У нас буде купка «залишити», «приміряти» та «віддати/продати/викинути».

Почніть із тих речей, які живуть на вішалках. Коли закінчите з ними, найпростіше їх повернути.

Одяг, який вам подобається і який підходить за розміром, фасоном, відправляємо в «залишити». Якщо сумніваєтеся щодо предмета — відправляємо до «приміряти». Те, що ви давно не одягали і не плануєте — відправляємо до третьої купки.

Не забудьте також про сезонність одягу при його сортуванні. Якщо вирішили щось продати чи викинути, дійте швидко, поки у вас є налаштування. Сміття виносьте відразу після закінчення розмотлошення, для одягу на продаж визначте чіткий термін, протягом якого ви почнете давати оголошення про продаж.

Визначаємо категорії. Зручно зберігати одяг однієї категорії разом. Футболки з футболками, спідниці зі спідницями. Вам буде простіше орієнтуватися і ви бачитимете весь обсяг речей.

Найпосидючіші можуть розподілити додатково речі за кольорами, довжиною та матеріалом. Такий самий підхід зручний і для взуття.

Позбавляємося дублікатів. Навіщо зберігати 4 пари джинсів, якщо ви носите лише 2? Навіть неношені речі псуються згодом. Придивіться до своїх речей.

Чого точно варто позбутися?

  • Старих і поношених речей.
  • Речей, які вас не тішать.
  • Зіпсованих речей.

Речей, які вам давно не за розміром.

  • Речей, які вийшли з моди чи вам неприємно їх носити.

Подібні речі можна здати у переробку. Якщо серед таких речей є пам'ятні (наприклад, сукня з вашого першого побачення чи бабусин светр), ці речі можна зберігати в спеціальній пам'ятній коробці, але не в гардеробі, де вони заважатимуть вам.

Примірка. Після сортування речей у вас мала залишитися купка з речами на примірку. Візьміть паузу від сортування речей і влаштуйте собі показ мод. Надягайте речі з цієї категорії й ухваліть рішення — залишити їх або віддати.

Як зберігати? Частина речей потребує більш дбайливого зберігання. Варто вивчити ці правила зберігання і дотримуватися їх, щоб одяг прослужив довше.

Футболки та джинси чудово зносять зберігання на полицях, у коробах і в ящиках. Зберігайте речі вертикально у кофрах або використовуйте роздільники.

Зробіть нотатки. Під час розбирання гардероба тримайте поруч блокнот і ручку (або використовуйте нотатки в телефоні). Вносьте записи про те, що потрібно докупити.

Тримайте окремо. Пам'ятайте про сусідство одягу. Не зберігайте спортивний або ношений одяг поруч із чистим. Визначте окреме місце для носіння одягу.

Тестуємо. Якщо ви не впевнені чи залишати річ, проведіть тест. Розмістіть її на чільному місці. Якщо протягом тижня ви не обирали її, сумнівалися, чи варто її носити — сміливо позбавляйтеся.

Вчіться відпускати. Не бійтеся прощатися із предметами одягу. Вони вже відслужили своє. Звільніть місце для нових та улюблених речей.

Також ми писали про гардероб у стилі Zero Waste: експерт радить, як одягатися екологічно, використовуючи модний потенціал  кожної речі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.