Догори
Дати відгук

Працювали до знемоги: китайський лікар про боротьбу з коронавірусом у провінції Хубей

20 березня за китайським календарем наступила весна. Цього року у жителів країни подвійний привід для радості: в Ухані жодного нового випадку зараження коронавірусом, практично переможена інфекція і в інших містах провінції Хубей. 42 тисячі лікарів, які приїхали сюди на допомогу, роз'їжджаються по домівках. Один з них, Лю Сян, розповів Службі новин ООН про свою роботу.

4 хв на прочитання27 Березня 2020, 17:00
Фото із особистого архіву Лю Сяня Фото із особистого архіву Лю Сяня
Поділитись:

"Для нас, лікарів, особливо тих, хто перебував на передовій весь цей час, це чудова новина, нашої радості немає меж, Ну і, звичайно, приємно, що можна повернутися додому", - сказав він.

Від початку спалаху до провінції Хубей влада спрямувала 346 медичних бригад з 29 інших провінцій країни. Лікарня в провінції Цзянсу, де працює Лю Сян, отримала повістку однієї з останніх. Це було 24 січня, напередодні Китайського нового року, який прийнято зустрічати з рідними вдома.

"25 січня перша бригада у складі шести лікарів-реаніматологів та медсестер вирушила до Хубею", - згадує він.

Фото з особстого архіву Лю Сяня

На заклик відгукнулося багато медиків, особливо молоді: добровольців було набагато більше, ніж потрібно, тому багатьох внесли до списку "резервістів".

Лю Сян поїхав до Хубею у складі третьої місії з Цзянсу. Незважаючи на тридцятирічний досвід роботи, на душі було неспокійно: на початок лютого увесь світ знав про масштаби епідемії коронавірусу у Китаї. Крім того лікарі удвічі сильніше ризикують: при переведенні хворих на штучну вентиляцію легень, вони знаходяться у найтіснішому контакті з пацієнтом. "Усі члени моєї команди і я сам були готові до роботи в умовах підвищеного ризику", - зазначає лікар.

Вони прибули до міста Хуанші, коли провінція переживала пік епідемії. У місцевій лікарні близько ста пацієнтів перебували у критичному стані.

"Було видно, наскільки виснажені лікарі і медсестри. Засобів захисту не вистачало. Це був дуже складний момент. Здавалося, цю війну не виграти. Як воювати, якщо ти без людей і зброї?", - згадує Лю Сян.

Перші два тижні лікарі працювали буквально до знемоги: не вистачало часу поїсти, а дзвінки рідним вважалися розкішшю. Лікарню терміново розширювали, додавали ліжка. Звичайні палати наспіх переобладнали у відділення інтенсивної терапії.

За словами Лю Сяна, ліків від коронавірусної інфекції поки немає, але є засоби, які допомагають пацієнтам вижити. Наприклад, 93-річну місцеву жительку, яка перебувала в критичному стані, виписали додому здоровою. Також вдалося вилікувати іншого пацієнта, якого двічі переводили на штучну вентиляцію легенів. Головне, за словами лікаря, вчасно поставити діагноз і почати лікування.

Фото з особистого архіву Лю Сяна

"Особливо надихали результати застосування плазми пацієнтів, які видужали. Ми почали використовувати цей метод ще до того, як отримали офіційні протоколи. Ми зібрали близько 10 тисяч мл плазми, з яких 4350 мл отримали завдяки кампанії у соцмережах", - зізнається медик.

Через деякий час почуття безпорадності змінилося гордістю - 96% пацієнтів успішно ставили на ноги. Почала приносити свої плоди допомога і підтримка міжнародної спільноти. "Це надавало ще більшу впевненість лікарям, які перебували на передньому краї цієї боротьби", - підкреслив Лю Сян.

Жоден із 310 членів медичної бригади, яка працювала під керівництвом Лю Сяна не заразився коронавірусом!

"Одним із головних завдань, які стояли переді мною, було забезпечити безпеку кожного члена команди. Їхня доля мене хвилювала більше, ніж власна. Тільки після виписки останнього пацієнта ми могли полегшено зітхнути", - зазначив лікар.

Своїм колегам в інших країнах китайський медик радить перш за все намагатися заспокоїти населення. В якийсь момент, коли цифри в провінції Хубей почали рости, занепокоєння зростало і люди почали викликати швидку навіть із незначними симптомами, а у лікарні вони вже заражалися від інших пацієнтів.

"Мені здається, усі країни повинні звернути увагу на проблему профілактики заражень і внутрішньолікарняної інфекції. І ще порада: відмовтеся від ідеї їхати в інші регіони країни на поїзді чи автобусі, якщо у вашому місті лікарні переповнені. Таким чином інфекція розповзається, і її ще складніше зупинити. Я раджу взагалі нікуди не рухатися на піку епідемії", - резюмував Лю Сян.

Нагадаємо, що сьогодні вірус охопив 199 країн та територій в усьому світі. Вже померло 24 112 людей, а кількість інфікованих сягає понад 536 тисяч осіб.

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитаннягодина тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитаннягодина тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора