Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • Почути вітер на Марсі: марсохід Perseverance записав звуки руху по Червоній планеті (відео)

Почути вітер на Марсі: марсохід Perseverance записав звуки руху по Червоній планеті (відео)

3:43
Поділитись:

Perseverance записав понад 16 хвилин звуку під час поїздки 7 березня на відстань 27,3 метра на дні кратера Єзеро шириною 45 км.

Побачити та почути Марс стало реальністю. Завдяки марсоходу людство може насолодитися шумом марсіанського вітру та почути шурхіт піску під колесами космічного апарату.

Національне управління США з аеронавтики та дослідження космосу (NASA) опублікувало перші звуки руху марсохода Perseverance поверхнею Червоної планети.
Як зазначається, мікрофон входу, спуску та посадки (EDL) апарату Perseverance записав понад 16 хвилин звуку під час поїздки 7 березня на відстань 27,3 метра на дні кратера Єзеро шириною 45 км. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Space.com.
«Багато людей, коли бачать зображення, не розуміють, що колеса металеві. Але коли ви рухаєтеся на цих колесах камінням, це насправді дуже шумно», — розповіла Ванді Верма, старший інженер і водій марсохода Лабораторії реактивного руху NASA у Південній Каліфорнії.
Окрім цього, мікрофон EDL вловив марсіанський вітер і різні дзижчання марсохода.

Як пише видання, у Perseverance також є другий мікрофон, який є частиною інструменту SuperCam марсохода. Він вже добре себе зарекомендував, записуючи свист вітру та клацання, які видавав лазер апарату.
Запис із мікрофонів EDL і SuperCam показує Марс в абсолютно новому світлі, оскільки ніколи раніше робот не фіксував звук на поверхні Червоної планети. Ці аудіофайли не просто дивна розвага — NASA вони потрібні в основному для оцінки працездатності всіх систем марсохода, щоб переконатися, що під час доставки та посадки нічого не пошкодилося. Крім того, детальні відомості про клацання із SuperCam можуть розкрити важливі характеристики розкритих порід, у тому числі їхню твердість і наявність у них покриття, йдеться у публікації.
Команда місії готується до польоту Ingenuity, крихітного вертольота, який прибув на Марс на Perseverance. Марсохід буде спостерігати за випробувальними польотами Ingenuity за допомогою своєї камери Mastcam-Z.
Після того, як маленький вертоліт завершить свої польоти, Perseverance почне свою наукову роботу та збір проб.

Нагадаємо, 18 лютого американська космічна орбітальна станція Perseverance доставила на орбіту Марса унікальний експериментальний прилад — «MOXIE» Mars Oxygen ISRU Experiment (Марсіанський кисень, абревіатура ISRU означає «In situ», тобто кисень, продукований «на місці»), що вперше спробує отримати О2 з атмосфери іншої планети.

На Землю надійшло   перше відео червоної планети, яке надіслав марсохід.