Догори
Дати відгук

Почався рік екстремальних ураганів: ось від чого застерігають експерти

Пропонують розширити шкалу ураганів, додавши новий рівень. У цьому настає потреба.

6 хв на прочитання04 Липня 2024, 07:32
На пляжі Крайст-Черч вирвало пальми. Ураган Берил завдав серйозних руйнувань на південному сході Карибського басейну. Фото: Ренді Брукс/AFP/Getty Images На пляжі Крайст-Черч вирвало пальми. Ураган Берил завдав серйозних руйнувань на південному сході Карибського басейну. Фото: Ренді Брукс/AFP/Getty Images
Поділитись:

Берил, сильний ураган 5-ї категорії, розгорівся в Карибському басейні незвично на початку року. Зі швидкістю вітру до 260 км/год він обрушився на карибські острови  Барбадос, Тринідад і Тобаго та Гренаду. Він зруйнував будинки та лінії електропередач. За поточною інформацією, одна людина загинула в Гренаді. Зараз він рухається в бік Мексики, де, як очікується, досягне берега в п’ятницю в слабшій формі. За словами експертів, це початок сезону ураганів, який, імовірно, буде особливо жорстоким. Про це розповідає Die Zeit.

Що очікують експерти від майбутнього сезону ураганів?

Цей рік може стати одним із найжорстокіших років ураганів. Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) прогнозує надзвичайно високу штормову активність у 2024 році. З червня по листопад очікується від 17 до 25 штормів настільки сильних, що Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) дасть їм власні назви. Від 8 до 13 з них можуть перерости в урагани. До 7 з них можуть навіть стати сильними ураганами.

Це зробило б сезон ураганів значно бурхливішим, ніж зазвичай: у середньому на рік буває від 10 до 14 названих ураганів. Близько половини цих штормів, як правило, посилюються в урагани зі стійкими вітрами щонайменше 118 км/год. У середньому один-три шторми щороку перетворюються на великі урагани зі швидкістю вітру щонайменше 178 км/год.  

За останні роки відбулася порівняно велика кількість тропічних штормів. За три з останніх чотирьох років було щонайменше 20 названих тропічних штормів. 2020 рік був особливо примітним рекордними 30 штормами.  

Цей сезон ураганів може бути ще більш руйнівним, і не лише з погляду кількості штормів, а також і з погляду загальної сили, яку можуть розвинути урагани. Він описується індексом накопиченої енергії циклону, який включає кількість ураганів, їх інтенсивність і тривалість.

«У цьогорічному прогнозі цей індекс, швидше за все, на 150-245 % перевищує середні очікування», — сказав океанограф NOAA Хосмай Лопес

За словами дослідника системи Землі Габріеля Веккі з Пристанського університету, до всіх цих прогнозів слід ставитися з обережністю.

«У всьому, що стосується майбутнього, завжди існує потенціал для випадкових факторів. Наприклад, погода чи речі, які ми ще не знаємо», — наголосив він. Тому сезон може розвиватися інакше, ніж прогнозувалося. Та всі умови для дуже сильного сезону ураганів є. 

Однак точно визначити, коли і де відбуватимуться окремі шторми, можна лише за кілька днів до початку шторму. Це ускладнює належну підготовку та захист людей і їхніх домівок або переведення кораблів у безпечне місце. У будь-якому випадку важливо, щоб жителі районів, схильних до штормів, були в курсі та заздалегідь запаслися найважливішими речами, такими як вода, їжа й бензин, каже Лопес з NOAA. 

Як утворюються урагани?

Для формування ураганів потрібне поєднання теплої океанської води та певних метеорологічних умов. Зазвичай вони утворюються над тропічними морями, де температура води становить щонайменше 26,5 °С. Це тепло забезпечує енергію, яка стимулює шторм. 

Коли сонце нагріває теплу морську воду, та випаровується і піднімається в атмосферу у вигляді вологого повітря. Сила Коріоліса, викликана обертанням Землі, змушує повітря підніматися по спіралі. Оскільки повітря, що піднімається, продовжує поглинати тепло та вологу з моря, вітер посилюється, і починає утворюватися шторм. Спіраль хмар і вітрів стає щільнішою та сильнішою. 

У центрі урагану утворюється спокійна зона, відома як око шторму. Навколо ока є кільцеподібна стіна інтенсивних гроз і сильних вітрів, яка називається очною стінкою. Поки ураган залишається над теплою водою, він може продовжувати рости та ставати сильнішим. 

Екологічні проблеми зміна клімату Ла Нінья Урагани Берил Тихий океан 2024 рік
Супутниковий знімок Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (Noaa) показує, як ураган Берил наближається до південно-східного Карибського басейну в суботу. Фото: Національне управління океанічних і атмосферних досліджень/AP/dpa

 

Чому цього року сезон ураганів має бути таким екстремальним?

Є дві основні причини сезону ураганів, який, як очікується, буде руйнівним. По-перше, температура океану є найвищою за останній рік. Тропічна Атлантика зараз на два градуси тепліша, ніж зазвичай. Тепліша вода забезпечує більше енергії для штормів, що сприяє розвитку сильніших ураганів, оскільки вони можуть поглинати цю додаткову енергію та зростати, рухаючись на захід. 

По-друге, дослідники очікують, що погодний феномен Ла-Нінья почнеться не пізніше кінця літа цього року. Протягом місяців Ла-Ніньї вода в центральній і східній частині Тихого океану прохолодніша, ніж зазвичай, що також змінює схеми циркуляції над Атлантикою таким чином, що шторми можуть перерости в урагани. Крім того, низькі температури в Тихому океані спричиняють охолодження атмосфери над Атлантикою, створюючи більшу різницю температур між теплою поверхнею океану та холодними верхніми шарами атмосфери. Це також сприяє розвитку ураганів.

Нарешті, цього року існують сприятливі умови для африканських мусонів, які опосередковано також відіграють роль у формуванні та посиленні ураганів в Атлантиці.  

Через зміну клімату урагани стають частішими чи сильнішими?

Той факт, що умови для сильних штормів утворилися цього року, не означає, що нам доведеться пережити такі ж екстремальні роки в майбутньому. Принаймні дослідники не можуть використовувати свої моделі для детального прогнозування наступних років. На запитання про те, чи частішають урагани через зміну клімату, поки що неможливо відповісти однозначно. 

Однак експерти сходяться на тому, що через зміну клімату урагани будуть сильнішими, ніж раніше. Висока температура води сприяє утворенню таких штормів, а тепліше повітря дозволяє поглинати більше вологи, що також може збільшити кількість опадів під час таких штормів. 

Експерти роками обговорюють розширення шкали ураганів до 6 рівня. Поточна шкала закінчується категорією 5 і включає швидкість вітру від 252 км/год. Багато науковців стверджують, що цього масштабу недостатньо для адекватної класифікації екстремальних штормів, швидкість яких перевищує 310 км/год, які стають усе більш поширеними. Категорія 6 ​​допоможе краще повідомити про ризики цих штормів. Але інші стурбовані тим, що люди могли б менш тривожно реагувати на урагани категорії 5, якби був ще сильніший рівень.

І в найближчі роки зміна клімату відіграватиме все більшу роль через підвищення рівня моря, очікує дослідник системи Землі Веккі. Додаткової шкоди завдають штормові хвилі, які ураган виштовхує на берег. У міру підвищення рівня моря берегова лінія просувається далі вглиб суші, дозволяючи штормовим хвилям просуватися далі вглиб суші. Таким чином, в Атлантиці будуть більш інтенсивні та швидші урагани, що завдасть більшої шкоди популярним прибережним районам. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Нашестя сарани Держпродспоживслужба Одещина Аграрії Загроза урожаю
На Одещині виявили нашестя сарани: Держпродспоживслужба попереджає аграріїв
1 хв на прочитання2 години тому
Зрубав дерев На Прикарпатті Завдав шкоди Довкіллю
Зрубав дерев на понад три мільйони гривень: на Прикарпатті піймали службовця
1 хв на прочитання8 годин тому
Фото: Xiaomi
Компанія Xiaomi випустила браслет для відлякування комарів. І це не єдиний такий девайс
2 хв на прочитання10 годин тому
Рибне господарство еРиба Державна електронна система
Спрощення отримання послуг у сфері рибного господарства: В Україні стартує робота нових компонентів еРиба
1 хв на прочитання11 годин тому
Вертикальний сад із піддонів — цікавий інноваційний спосіб озеленення (ФОТО)
1 хв на прочитання14 годин тому
Які квіти висадити на клумбу з мінімальними потребами в догляді
2 хв на прочитанняВчора
Мурахи ампутують лапку своєму родичу, щоб урятувати йому життя — дослідження
1 хв на прочитанняВчора
Бегемоти можуть літати — науковці
3 хв на прочитанняВчора