Догори
Дати відгук

Ель-Ніньйо може закінчитися в найближчі кілька місяців: ось що зміниться

Замість нього з серпня по листопад має настати період Ла-Нінья.

2 хв на прочитання05 Червня 2024, 00:36
Вплив Ла-Ніньї більш помітний у тропіках і субтропіках, ніж, наприклад, у Європі. Фото: Jhojan Hilarion/AFP/Getty Images Вплив Ла-Ніньї більш помітний у тропіках і субтропіках, ніж, наприклад, у Європі. Фото: Jhojan Hilarion/AFP/Getty Images
Поділитись:

Згідно з доповіддю Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), погодний феномен Ель-Ніньйо, частково відповідальний за високі температури в багатьох місцях, імовірно, скоро закінчиться. Замість нього з серпня по листопад з імовірністю близько 70 % настане період Ла-Нінья, повідомляє ВМО. Це буде характеризуватися нижчою температурою води на поверхні центральної та східної частини Тихого океану поблизу екватора в поєднанні з вітром, дощами та змінами атмосферного тиску. У багатьох регіонах, особливо в тропіках, це погодне явище змінює вплив явища Ель-Ніньйо на протилежний, розповідає Die Zeit.

Вплив Ла-Нінья більш помітний в тропіках і субтропіках, ніж, наприклад, у Європі. Ель-Ніньйо призвів до рекордних температур та екстремальних погодних умов у всьому світі з середини минулого року. Тому ВМО закликає до створення систем раннього попередження про екстремальні погодні умови в усьому світі до 2027 року.

Однак це не змінить довгострокового глобального потепління, спричиненого антропогенною зміною клімату, вважають в організації ООН.

«Наша погода і надалі буде більш екстремальною через додаткове тепло і вологість в атмосфері», — заявив заступник генерального секретаря ВМО Ко Барретт. Згідно з поточним прогнозом, на крайній півночі Південної Америки, в Центральній Америці, Карибському басейні та деяких частинах Східної Африки, серед іншого, на початку Ла-Ніньї слід очікувати опадів, що перевищують середні показники.

За даними ВМО, пік Ель-Ніньйо припадає на грудень. Ель-Ніньйо описує потепління центральної та східної частини Тихого океану. Це має глобальний вплив — як на температуру, так і як підсилювач екстремальних погодних явищ. Явище відбувається природним чином кожні два-сім років. Із погляду середньої глобальної температури, 2023 рік був, безумовно, найтеплішим роком із часів індустріалізації. Під впливом Ель-Ніньйо, який розвинувся в червні 2023 року, відтоді рекордні температури вимірюються щомісяця.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Чоловік став посмертним донором серця та нирок для трьох людей
У лікарні на Одещині 41-річний чоловік став посмертним донором серця та нирок для трьох людей (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Отримання доглядових послуг
Фото ілюстративне
Родини захисників та захисниць, які отримали складні поранення чи інвалідність можуть скористатися доглядовими послугами
2 хв на прочитання4 години тому
 На Закарпатті викрили псевдоінваліда
На кордоні з Угорщиною на Закарпатті викрили псевдоінваліда
1 хв на прочитання5 годин тому
Світлана Курницька - лікар-невропатолог
Сколіоз: невидимий ворог здоров'я - поради експерта до Всесвітнього дня боротьби зі сколіозом
5 хв на прочитання7 годин тому
Чим корисний шпинат і що з нього приготувати: покрокові рецепти
10 хв на прочитання9 годин тому
Доступний та дешевий овоч виявився корисним для серця
1 хв на прочитання11 годин тому
Дієтологиня назвала популярний напій, який знижує холестерин
1 хв на прочитанняВчора
Вчені назвали групу крові, за наявності якої заборонено пити алкоголь
1 хв на прочитанняВчора