Догори
Дати відгук

Пізній перекус шкідливий: ось що розповідають лікарі

Організм функціонує найкраще, коли споживання їжі відповідає біологічним годинникам і циклам освітленості.

3 хв на прочитання24 Серпня 2024, 12:16
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Наразі майже в усіх країнах люди відзначають, що їх сон став менш тривалим і міцним. Давно відомо, що цикл сну та неспання відповідає за всі психічні та фізичні процеси, а також їх якість. Сон необхідний для когнітивної діяльності, метаболізму, імунної функції, регуляції апетиту та гормонів.

Дієта — ще один потужний синхронізатор біологічного годинника організму. Дослідники з'ясували, що неправильна дієта може порушити вироблення мелатоніну — гормону, який спричиняє сонливість у вечірній час. Наша потреба в їжі пов'язана зі світлим часом доби, тому пізній перекус може змінити генетично закладений механізм біологічного годинника. Ще більший вплив харчування має на роботу конкретних органів — наприклад, печінки та нирок. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Науковці дійшли висновку, що організм (і метаболізм відповідно) функціонує найкраще, коли споживання їжі (й інші види людської діяльності) відповідає біологічним годинникам і циклам освітленості. Річ у тім, що протягом більшої частини історії не було іншого способу вижити, але з появою штучного освітлення все змінилося. Попри це, наукові дані кажуть, що навіть у XXI столітті людям варто споживати більшу частину калорій (особливо вуглеводів) у полуденний прийом їжі та припиняти їсти задовго до пізнього вечора.

Деякі дослідження навіть доводять, що на здоров'я мозку та метаболізм більше впливає те, коли ви їсте їжу, а не те, скільки ви їсте. Іншими словами, одна й та сама калорія може «спрацювати» в організмі по-різному. Також дослідження неодноразово підтверджували, що споживання їжі в більш ранні години не тільки призводить до втрати ваги, а й запобігає інсулінорезистентності, знижує рівень «поганого» холестерину та глюкози.

Існує низка специфічних поживних речовин, які впливають на сон і внутрішній годинник організму. Науковці не виключають, що оздоровчий ефект середземноморської дієти зумовлений тим, що вона підтримує циркадні ритми та сон. Так, дієта, багата на рослинну їжу, також багата на мелатонін — це і гормон, що впливає на циркадні ритми, і потужний антиоксидант. У людському організмі його виробляє шишкоподібна залоза мозку.

Мелатонін також входить до складу багатьох фруктів та овочів. Саме на нього багаті продукти, що становлять основну частину середземноморської дієти: помідори, оливкова олія, червоне вино, мигдаль, кедрові горіхи, часник, цвітна капуста, сочевиця та ячмінь. А продукти тваринного походження — м'ясо, риба, яйця — містять лише невелику кількість цієї речовини. Проте, згідно з дослідженнями, мелатонін, що отримується з їжею, — біологічно активний. Іншими словами, він справді підвищує рівень цього гормону в крові.

Продукти, що входять до складу середземноморської дієти, також містять інші поживні речовини, що впливають на сон. Один із них — серотонін. Сам собою цей гормон не діє на сон прямо, та його достатній рівень необхідний для вироблення мелатоніну. На серотонін багаті шпинат, помідори, сливи та волоські горіхи — продукти, рекомендовані для регулярного споживання. Омега-3 жирні, що містяться в рибі, кислоти, яких часто бракує в нашому раціоні, також сприяють виробленню мелатоніну. Дослідження показують, що вони особливо впливають на якість сну.

Найкращі джерела поживних речовин — цілісні продукти. Як правило, вони містять безліч компонентів, які працюють узгоджено для досягнення позитивного ефекту. Однак багато досліджень підтверджують, що вживання таких добавок, як мелатонін та омега-3, також сприяють покращенню сну. Також є і продукти, що перешкоджають засинанню: цукерки, напої з кофеїном, шоколад, салямі, витриманий сир і цитрусові.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost