Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Підсолоджувачі шкідливіші за цукор, але зовсім не через те, про що заведено говорити — експерт

Підсолоджувачі шкідливіші за цукор, але зовсім не через те, про що заведено говорити — експерт

«Найбільший ворог сховається там, де ви найменше його шукатимете».

2 хв на прочитання19 Серпня 2024, 22:47
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Замість того, аби використовувати підсолоджувачі, краще з'їсти трохи солодощів. Чому так — пояснює кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін. 

Він наголошує, що проблема підсолоджувачів зазвичай обговорюється в ракурсі їх токсичності.

«Так, до них є питання, але «найбільший ворог сховається там, де ви найменше його шукатимете». Головна небезпека підсолоджувачів та цукрозамінників — це їхня здатність викликати інтенсивне відчуття солодкого смаку!» — говорить науковець.

Він пояснює, що незалежно від хімічної формули непомірне вживання інтенсивно солодкого завжди буде небезпечним для здоров'я. Адже всі підсолоджувачі працюють, діючи на молекулярний рецептор солодкого смаку T1R2-T1R3. Але ці рецептори розташовані не лише на язиці, а й у багатьох органах — від мозку до жирової тканини.

Підсолоджувачі Солодкий смак Шкода для організму T1R2-T1R3
Зображення: Андрій Біловешкін

І їхня хронічна активація призводить до небезпечних наслідків:

  • активація мозкових солодких рецепторів призводить до скорочення кровоносних судин, що збільшує ризик інсульту втричі;
  • підсолоджувачі стимулюють викид інсуліну через солодкі рецептори підшлункової залози та збільшують ризик цукрового діабету сильніше за цукор;
  • стимуляція рецепторів до солодкого на поверхні жирових клітин призводить до їх посиленого зростання та розмноження;
  • стимуляція підсолоджувачами дофамінової системи призводить до зниження активності її структур (вигоряння): що більше солодкого — то гірше ви відчуваєте солодкий смак через притуплення смакової чутливості;
  • також збільшується частота передчасних пологів та багато інших несподіваних наслідків.

«Не варто обманювати свій обмін речовин — це завжди вилізе боком у прямому і переносному сенсі», — підкреслює Андрій Біловешкін.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Енергонезалежність 2.0: Як перетворити будинок і електрокар в єдину автономну екосистему
Енергонезалежність 2.0: Як перетворити будинок і електрокар в єдину автономну екосистему
11 хв на прочитання36 хвилин тому
Атака на порт Південний призвела до виливу олії.
Фото: Balinskyy Vladislav
Екологічна НП в Чорному морі: узбережжя пляжів Одещини вкрите масляними плямами
2 хв на прочитання56 хвилин тому
Святвечір 2025: Україна зустрічає першу зірку за оновленим календарем
Світло у кожній оселі: Україна святкує Святвечір
2 хв на прочитання2 години тому
На Черкащині створили нову пам’ятку природи «Коврай»
На Черкащині під охорону взяли майже 10 гектарів земель із червонокнижним шафраном
1 хв на прочитання4 години тому
Сьогодні, 24 грудня, світ відзначає Eggnog Day — День різдвяного ґоґоль-моґолю
2 хв на прочитання5 годин тому
Промислове рибальство переходить у "цифру": Кабмін спростив процедуру декларування
1 хв на прочитанняВчора
В Україні запустили першу інтерактивну сирну мапу (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
Природний захист рослин: виявлено новий біогербіцид, що перевершує хімічні аналоги
2 хв на прочитанняВчора