Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Підсолоджувачі шкідливіші за цукор, але зовсім не через те, про що заведено говорити — експерт

Підсолоджувачі шкідливіші за цукор, але зовсім не через те, про що заведено говорити — експерт

«Найбільший ворог сховається там, де ви найменше його шукатимете».

2 хв на прочитання19 Серпня 2024, 22:47
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Замість того, аби використовувати підсолоджувачі, краще з'їсти трохи солодощів. Чому так — пояснює кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін. 

Він наголошує, що проблема підсолоджувачів зазвичай обговорюється в ракурсі їх токсичності.

«Так, до них є питання, але «найбільший ворог сховається там, де ви найменше його шукатимете». Головна небезпека підсолоджувачів та цукрозамінників — це їхня здатність викликати інтенсивне відчуття солодкого смаку!» — говорить науковець.

Він пояснює, що незалежно від хімічної формули непомірне вживання інтенсивно солодкого завжди буде небезпечним для здоров'я. Адже всі підсолоджувачі працюють, діючи на молекулярний рецептор солодкого смаку T1R2-T1R3. Але ці рецептори розташовані не лише на язиці, а й у багатьох органах — від мозку до жирової тканини.

Підсолоджувачі Солодкий смак Шкода для організму T1R2-T1R3
Зображення: Андрій Біловешкін

І їхня хронічна активація призводить до небезпечних наслідків:

  • активація мозкових солодких рецепторів призводить до скорочення кровоносних судин, що збільшує ризик інсульту втричі;
  • підсолоджувачі стимулюють викид інсуліну через солодкі рецептори підшлункової залози та збільшують ризик цукрового діабету сильніше за цукор;
  • стимуляція рецепторів до солодкого на поверхні жирових клітин призводить до їх посиленого зростання та розмноження;
  • стимуляція підсолоджувачами дофамінової системи призводить до зниження активності її структур (вигоряння): що більше солодкого — то гірше ви відчуваєте солодкий смак через притуплення смакової чутливості;
  • також збільшується частота передчасних пологів та багато інших несподіваних наслідків.

«Не варто обманювати свій обмін речовин — це завжди вилізе боком у прямому і переносному сенсі», — підкреслює Андрій Біловешкін.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму: які хвороби його супроводжують і чи є між ними зв'язок
4 хв на прочитання02 Квітня 2025
Магнітні бурі у квітні 2025: Точний прогноз, небезпечні дати (до 5 балів) та як захиститися
Розклад магнітних бур на квітень 2025 – коли чекати найсильніших коливань
2 хв на прочитання2 години тому
Скандал у польському МЗС: заступник міністра зізнався у залежності від алкоголю. Фото: Andrzej Szejna / X
Скандал у польському МЗС: заступник міністра зізнався в алкоголізмі
1 хв на прочитання5 годин тому
Епідситуація в Одеській області: грип відступає, зростає кількість випадків кору та сказу
В Одеській області зростає кількість випадків кору та сказу
2 хв на прочитання6 годин тому
Від сьогодні всі ВЛК будуть формуватися в електронному форматі
1 хв на прочитання9 годин тому
Перелив несумісну кров: одеському анестезіологу повідомили про підозру
1 хв на прочитання13 годин тому
Справжня лабораторія Франкенштейна: науковці збираються вирощувати «запасні» людські тіла
5 хв на прочитання18 годин тому
Березовий сік — не лише напій, а й еліксир для шкіри: коли, кому і як його варто вживати
4 хв на прочитанняВчора