Підсолоджувачі шкідливіші за цукор, але зовсім не через те, про що заведено говорити — експерт
«Найбільший ворог сховається там, де ви найменше його шукатимете».
 Фото ілюстративнеЗамість того, аби використовувати підсолоджувачі, краще з'їсти трохи солодощів. Чому так — пояснює кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.
Він наголошує, що проблема підсолоджувачів зазвичай обговорюється в ракурсі їх токсичності.
«Так, до них є питання, але «найбільший ворог сховається там, де ви найменше його шукатимете». Головна небезпека підсолоджувачів та цукрозамінників — це їхня здатність викликати інтенсивне відчуття солодкого смаку!» — говорить науковець.
Він пояснює, що незалежно від хімічної формули непомірне вживання інтенсивно солодкого завжди буде небезпечним для здоров'я. Адже всі підсолоджувачі працюють, діючи на молекулярний рецептор солодкого смаку T1R2-T1R3. Але ці рецептори розташовані не лише на язиці, а й у багатьох органах — від мозку до жирової тканини.

І їхня хронічна активація призводить до небезпечних наслідків:
- активація мозкових солодких рецепторів призводить до скорочення кровоносних судин, що збільшує ризик інсульту втричі;
 - підсолоджувачі стимулюють викид інсуліну через солодкі рецептори підшлункової залози та збільшують ризик цукрового діабету сильніше за цукор;
 - стимуляція рецепторів до солодкого на поверхні жирових клітин призводить до їх посиленого зростання та розмноження;
 - стимуляція підсолоджувачами дофамінової системи призводить до зниження активності її структур (вигоряння): що більше солодкого — то гірше ви відчуваєте солодкий смак через притуплення смакової чутливості;
 - також збільшується частота передчасних пологів та багато інших несподіваних наслідків.
 
«Не варто обманювати свій обмін речовин — це завжди вилізе боком у прямому і переносному сенсі», — підкреслює Андрій Біловешкін.
Більше новин читайте на GreenPost.
 
 
 
 
 
 
 
 
