Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Підсолоджувачі шкідливіші за цукор, але зовсім не через те, про що заведено говорити — експерт

Підсолоджувачі шкідливіші за цукор, але зовсім не через те, про що заведено говорити — експерт

«Найбільший ворог сховається там, де ви найменше його шукатимете».

2 хв на прочитання19 Серпня 2024, 22:47
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Замість того, аби використовувати підсолоджувачі, краще з'їсти трохи солодощів. Чому так — пояснює кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін. 

Він наголошує, що проблема підсолоджувачів зазвичай обговорюється в ракурсі їх токсичності.

«Так, до них є питання, але «найбільший ворог сховається там, де ви найменше його шукатимете». Головна небезпека підсолоджувачів та цукрозамінників — це їхня здатність викликати інтенсивне відчуття солодкого смаку!» — говорить науковець.

Він пояснює, що незалежно від хімічної формули непомірне вживання інтенсивно солодкого завжди буде небезпечним для здоров'я. Адже всі підсолоджувачі працюють, діючи на молекулярний рецептор солодкого смаку T1R2-T1R3. Але ці рецептори розташовані не лише на язиці, а й у багатьох органах — від мозку до жирової тканини.

Підсолоджувачі Солодкий смак Шкода для організму T1R2-T1R3
Зображення: Андрій Біловешкін

І їхня хронічна активація призводить до небезпечних наслідків:

  • активація мозкових солодких рецепторів призводить до скорочення кровоносних судин, що збільшує ризик інсульту втричі;
  • підсолоджувачі стимулюють викид інсуліну через солодкі рецептори підшлункової залози та збільшують ризик цукрового діабету сильніше за цукор;
  • стимуляція рецепторів до солодкого на поверхні жирових клітин призводить до їх посиленого зростання та розмноження;
  • стимуляція підсолоджувачами дофамінової системи призводить до зниження активності її структур (вигоряння): що більше солодкого — то гірше ви відчуваєте солодкий смак через притуплення смакової чутливості;
  • також збільшується частота передчасних пологів та багато інших несподіваних наслідків.

«Не варто обманювати свій обмін речовин — це завжди вилізе боком у прямому і переносному сенсі», — підкреслює Андрій Біловешкін.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Україна та Німеччина уклали угоди на €70 млн для ВПО, лікарень та енергоефективності
Україна та Німеччина уклали угоди на €70 млн для ВПО, лікарень та енергоефективності
1 хв на прочитанняВчора
Найкорисніші продукти для жіночого здоров’я .
Найкорисніші продукти для жіночого здоров’я: що варто додати до щоденного раціону
1 хв на прочитання02 Листопада 2025
Фото: Todaysparent.com
На Волині матір учня притягнули до відповідальності за зйомку однолітка в туалеті.
1 хв на прочитання02 Листопада 2025
2 листопада Землю накриє магнітна буря: кому варто бути обережнішими
2 листопада Землю накриє магнітна буря: кому варто бути обережнішими
1 хв на прочитання02 Листопада 2025
Сьогодні — День динамічної нешкідливості: філософія активного добра та мінімізації шкоди
1 хв на прочитання02 Листопада 2025
Як зберегти ментальне здоров’я взимку: поради психологині Катерини Флекман
8 хв на прочитання02 Листопада 2025
В Карпатах масово фіксують отруйну вогняну саламандру: її токсин викликає судоми та параліч
1 хв на прочитання01 Листопада 2025
Їжа без жорстокості: чому світ дедалі частіше обирає веганство
2 хв на прочитання01 Листопада 2025