Догори
Дати відгук

Підсолоджувачі провокують переїдання — науковці

А також можуть збільшувати ризик діабету другого типу.

2 хв на прочитання15 Жовтня 2021, 07:35
Поділитись:

Білоруський лікар Андрій Біловешкін, к. м. н., автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров'я, розповідає на прикладі цукрозамінників, чому дорога в пекло вимощена гарними намірами.

«Здається, що це так просто — споживати цукрозамінники замість цукру, нуль калорій і dolce vita. До 40 % дорослих у США споживають продукти з підсолоджувачами. Результати досліджень варіюють — від відсутності будь-якого впливу на здоров'я до збільшення ризику переїдання, цукрового діабету 2 типу, дисбактеріозу тощо. Але в недавньому дослідженні науковці встановили, що найсильніше схильні до впливу підсолоджувачів жінки і люди з надмірною вагою — якраз ті, хто покладає на цукрозами великі надії», — говорить Андрій Біловешкін.

Лікар розповідає, що у дослідженні пропонували воду з цукром, сукралозу (штучний підсолоджувач та замінник цукру) і просто воду. Потім вивчали на МРТ реакцію мозку на фотографії їжі, вимірювали рівень гормонів голоду і ситості, а потім оцінювали, скільки з'їдять випробовувані в буфеті, де можна їсти без обмежень.

Виявилося, що ті випробовувані, хто пив воду з сукралозою, показали в фМРТ велику реакцію медіальної фронтальної кори й орбітофронтальної на зображення калорійної їжі (тобто у них була велика тяга і апетит) — це було вірно для жінок і для людей з ожирінням, а ось у чоловіка з нормальною вагою змін не було. Дані фМРТ підтвердили й оцінку з'їденого: ті, хто випив напій із сукралозою, з'їли за кількістю калорій більше. Таким чином, напій із сукралозу привів до збільшення з'їденого порівняно з напоєм із цукром і, звісно, з водою.

«Досить іронічно, що підсолоджувачі провокують переїдання і підсилюють бажання їсти переважно у тих, хто намагається схуднути», — говорить Андрій Біловешкін.

Лікар радить бути скептичними до «швидких і простих» рішень: адже харчова поведінка — це набагато складніша область знань, ніж механічна сума калорій.

Також ми розповідали про цукор vs мед: фітнес-тренер розповідає, який продукт краще допомагає схуднути.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost