Цукрозамінники можуть прискорювати старіння мозку — дослідження
Дослідження показало, що споживання замінників цукру пов’язане з когнітивним зниженням на 62 % швидше.

Дослідники з Бразилії виявили, що популярні штучні підсолоджувачі, такі як аспартам і сахарин, можуть мати довгостроковий негативний вплив на мозок. Учасники, що споживали найбільше цих добавок, мали на 62% швидший спад когнітивних навичок у порівнянні з тими, хто споживав найменше. За словами авторки дослідження Клаудії Кімі Суемото, ці результати ставлять під сумнів безпеку підсолоджувачів як здорової альтернативи цук, — Euronews.
Дослідження проводилося протягом восьми років і охоплювало майже 13 000 дорослих у Бразилії. Вчені аналізували їхні навички пам’яті, мови та мислення. Найбільш помітний зв'язок між споживанням підсолоджувачів і когнітивним спадом був виявлений у людей з діабетом, які частіше використовують такі замінники.
Важливо зазначити, що дослідження виявило зв'язок, а не пряму причинно-наслідкову залежність. Проте його результати узгоджуються з попередніми науковими висновками, які вказували на можливі побічні ефекти нецукрових підсолоджувачів, включаючи підвищений ризик діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань. Крім того, деякі добавки, як аспартам, класифікуються як ймовірно канцерогенні для людини.
У Європейському Союзі штучні підсолоджувачі проходять обов'язкову оцінку безпеки, а їх наявність завжди вказується на етикетці продукту. Європейське агентство з безпеки харчових продуктів наразі проводить повторну оцінку всіх дозволених підсолоджувачів.
Більше новин читайте на GreenPost.







