Пасічників і бджіл врятують кооперативи – експерт
18.02.2020 | Олег Листопад
Дев’яносто відсотків українського меду виробляється на приватних пасіках, які нараховують до ста вуликів. Далі його скуповують оптовики і вже вони продають продукт за кордон або у великі торгові мережі в Україні. Але зараз ціна скупки меду рекордно низька, що загрожує існуванню цих невеликих, традиційних для України пасік, вважає засновник пасіки «Деснянські медозбори» Сергій Щербак.
«Що робити пасічникам? Як рятувати себе і бджіл? Кооперуватися. Сьогодні модна тема, яка просувається проєктами міжнародної технічної допомоги (МТД) – саме кооперація дрібних виробників. Кооперативи мають державну підтримку у вигляді відшкодування 30% вартості обладнання. Але для зовсім дрібних це не варіант, бо в кооперативі має бути директор та бухгалтер, яким треба платити хоча б мінімалку», – пасічник.
На його думку, найкраще, що може зробити держава, не провокуючи зловживань, це популяризувати мед та бджолопродукти як корисні та традиційні для України, збільшувати квоти для українського меду в ЄС, стимулювати розвиток навчання операторів ринку – від бджолярів до керівників кооперативів та роздрібної торгівлі.
«На сьогодні американська агенція міжнародного розвитку, ЄС, ізраїльське агентство MASHAV час від часу навчає та показує кращі ізраїльські практики українським фахівцям. Але цього замало, треба участь української держави у таких проєктах та процесах», – додає Сергій Щербак.
Як повідомляв GreenPost, наразі оптовики скуповують мед у виробників за ціною близько $1 дол. за кілограм. При цьому, ціна меду для споживачів є в рази більшою.