Догори
Дати відгук

День пасічника: Україна вшановує хранителів давніх медових традицій

Україна входить до трійки найбільших виробників меду у світі та посідає перше місце в Європі.

2 хв на прочитання19 Серпня 2025, 09:37
День пасічника 19 серпня: історія та традиції медового свята в Україні День пасічника 19 серпня: історія та традиції медового свята в Україні
Поділитись:

Сьогодні, 19 серпня, в Україні відзначається День пасічника – професійне свято людей, які присвятили своє життя одній з найдавніших і найшанованіших справ – бджільництву. 

Історія та традиції свята

Офіційно свято було встановлено Указом Президента у 1997 році. Дату, 19 серпня, обрали не випадково. Вона збігалася з великим християнським святом – Преображенням Господнім, яке в народі називають Яблучним Спасом. Саме до цього дня пасічники традиційно проводили перший великий збір меду нового врожаю, освячували його в церкві та влаштовували ярмарки, де кожен міг скуштувати та придбати солодкий продукт.

Ця традиція жива й досі. По всій країні проходять медові ярмарки, виставки та фестивалі, де бджолярі представляють різноманітні сорти меду та іншу продукцію бджільництва: прополіс, віск, маточне молочко.

Україна – медова держава

Бджільництво в Україні має глибоке коріння і сьогодні наша країна по праву вважається однією з провідних медових держав світу.

  • Україна входить до трійки найбільших виробників меду у світі та посідає перше місце в Європі.
  • За деякими оцінками, кожна сьома тонна меду у світі – українська.
  • В Україні налічується близько 400 тисяч бджолярів та близько 3 мільйонів бджолиних сімей.

Варто пам'ятати, що праця пасічника – це не лише виробництво меду. Бджоли відіграють ключову роль у запиленні близько 80% усіх рослин, забезпечуючи врожайність багатьох сільськогосподарських культур та підтримуючи біорізноманіття. Тому, купуючи баночку запашного українського меду, ми не лише ласуємо корисним продуктом, а й підтримуємо людей, які дбають про здоров'я нашої планети.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Безпечність харчових продуктів: вимоги до маркування матеріалів для контакту з ними
Безпечність харчових продуктів: вимоги до маркування матеріалів для контакту з ними
1 хв на прочитанняВчора
У Києві успішно відбулася конференція "Сила жінок в агро 2025"
Від теорії до інновацій: у Києві відбулася конференція "Сила жінок в агро 2025"
2 хв на прочитанняВчора
Фото:klike.net
Дев'ять областей України повністю завершили сівбу озимих зернових культур
1 хв на прочитанняВчора
Фото: Facebook / Асоціація "Укрсадпром"
Відкриття першої теплиці за японською технологією в Україні
1 хв на прочитанняВчора
АМКУ оштрафував дві компанії на 18,9 млн грн за змову на тендерах
1 хв на прочитання17 Листопада 2025
РФ вдарила по портах Одещини дронами: пошкоджено цивільні судна та інфраструктуру
1 хв на прочитання17 Листопада 2025
Арбітражний спір в Єгипті: український постачальник не отримав оплату за 12 тис. тонн соняшникової олії
1 хв на прочитання17 Листопада 2025
Україна та ЄС посилюють співпрацю у боротьбі зі смарагдовою ясеневою златкою
1 хв на прочитання16 Листопада 2025