Догори
Дати відгук

Ожиріння серед молоді зросло в чотири рази — статистика

В абсолютних цифрах це дорівнює 880 млн дорослих і 159 млн дітей і підлітків у всьому світі.

2 хв на прочитання03 Березня 2024, 07:32
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Кількість людей із надмірною вагою, відомою як ожиріння, різко зросла. Згідно з дослідженням, у 2022 році від цього страждало понад 1 млрд людей у всьому світі. Частка людей з надмірною вагою серед населення зросла більш ніж удвічі з 1990 року, повідомляє Die Zeit із посиланням на науковий журнал The Lancet.

Серед дорослого населення частка жінок у світі подвоїлася з 1990 року до 18,5 %, а серед чоловіків — потроїлася до 14 %.

Серед молоді у віці від п'яти до 19 років цей показник навіть збільшився вчетверо. У 2022 році 9,3 % хлопчиків вважалися хворими на ожиріння, 6,9 % дівчаток.

В абсолютних цифрах це дорівнює 880 млн дорослих і 159 млн дітей і підлітків у всьому світі. За словами Маджида Еззаті з Імперського коледжу в Лондоні, в деяких заможних країнах і певних демографічних і вікових групах цей показник досяг плато чи дещо знижується, наприклад, серед жінок в Іспанії та Франції.

За даними Німецького товариства ожиріння, ожиріння — це хронічне захворювання, яке визначається як збільшення кількості жиру в організмі, що перевищує нормальний рівень. Чи страждає хтось на це захворювання, визначається відповідно до ваги та зросту — індексу маси тіла (ІМТ). ІМТ 30 вважається ожирінням I ступеня. Ожиріння може викликати серцево-судинні захворювання, діабет і деякі форми раку.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка брала участь у дослідженні, ризик ожиріння можна знизити за допомогою правильного харчування та фізичних вправ із раннього віку. Уряди повинні забезпечити, щоби продукти і напої, які містять сіль, жир і цукор, не продавалися поблизу шкіл, а також обмежити рекламу, орієнтовану на дітей. Вони також повинні проводити кампанії щодо переваг правильного харчування та фізичної активності. ВООЗ визнала, що правильне харчування може бути дорогим.

Найбільше людей з ожирінням живе в Океанії. Острівні держави в Тихому океані, такі як Ніуе, Тонга й Американське Самоа, мають найвищі показники — понад 60 %. Катар, Єгипет, Чилі та США також увійшли до першої десятки в окремих категоріях. Найнижчі показники були зафіксовані на Мадагаскарі, в Буркіна-Фасо, В'єтнамі й Ефіопії. Зростання було швидким у США, серед інших країн: частка жінок з ожирінням зросла з 21,2 % у 1990 році до 43,8 % у 2022 році, тоді як частка чоловіків — з 16,9 % до 41,6 %.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора