Догори
Дати відгук

Шість типів ожиріння і як упоратися з їхніми причинами

Не завжди справа в тому, що «кістка широка».

3 хв на прочитання10 Квітня 2022, 07:53
Поділитись:

Зайва вага — проблема, знайома багатьом. Однак причини надмірної ваги можуть бути дуже різні, і відповідно для ефективного вирішення проблеми ожиріння залежно від випадку слід вживати різних заходів. Місця, де накопичується небажаний жир, вказують на те, який шлях боротьби з ним варто обрати. Про це розповідає Enigma.

1) Ожиріння переїдання. Переїдання — головна причина проблем із зайвою вагою у світі. Якщо жир у вас рівномірно накопичується у всіх верхніх частинах тіла, значить, ви їсте забагато цукру і взагалі переїдаєте. Вам самим здається, що причина не в цьому: мовляв, члени сім'ї їдять навіть більше, але при цьому так швидко ваги не набирають. Однак, найімовірніше, ви недооцінюєте кількість того, що з'їдається вами і переоцінюєте кількість того, що з'їдається іншими.

Загалом, якщо у вас ця проблема, то допоможуть вам три прості правила.

  • Випивайте 500 мл чистої води за півгодини до їди. Це допоможе менше з'їдати за обідом чи вечерею.
  • Починайте пити чай і каву без цукру (скоро звикніть, і вам навіть почне подобатися), а від солодощів на якийсь час доведеться відмовитись зовсім.
  • Переконайтеся, що хоча б 30 хвилин на день (щодня!) присвячуєте помірним фізичним навантаженням. Зарядка — ваше все!

2) «Нервовий» животик. Якщо жир у вас накопичується виключно в області живота, значить, його причина — або в депресії, або в стресі або постійному відчутті тривоги, з яким вам доводиться жити. Люди, які страждають від «нервового живота», їдять багато солодощів, щоб заїдати стрес. Якщо ви знайдете спосіб нервувати трохи менше, то різко скоротите споживання цукерок. Це дозволить позбутися зайвого жиру.

3) Глютенове ожиріння. Люди, у яких зайві кілограми накопичуються в області стегон, є жертвами гормонального дисбалансу чи менопаузи. Для боротьби з таким ожирінням потрібно уникати куріння й алкоголю, намагатися менше сидіти й більше рухатися. Вам потрібно «перезапустити» свій метаболізм. Інакше будете все життя зітхати, стоячи на вагах.

4) Атерогенний метаболічний дисбаланс. Люди з цим типом ожиріння, як правило, накопичують жир у черевній порожнині, а тому мають проблеми з диханням.

Перше, що ви маєте зробити, — припинити вживання алкоголю. Далі — за традиційним списком: зарядка вранці, раз-два на тиждень — у спортзал, і нова дієта: більше їжі рослинного походження і менше тваринного.

5) Ожиріння венозних каналів. Вважається, що цей тип ожиріння ми успадкуємо генетично. Жир, зосереджений у ногах, — це результат неправильного життя. Жінки з таким типом ожиріння постійно борються з опухлими ногами. Особливо ця проблема загострюється під час вагітності. Людям, які страждають від повних ніг, потрібно частіше бігати і підніматися пішки сходами. Дайте регулярне навантаження ногам!

6) Ожиріння бездіяльності. Такий тип ожиріння уражає людей, які раніше були дуже активні фізично. Наприклад, займалися спортом чи важкою фізичною працею. А зараз вони неактивні, сидять в офісах чи автомобілях, і через це у них утворюється величезний живіт.

Щоб позбавитися цієї проблеми, вам потрібно уникати тривалих періодів голоду. Вам потрібно їсти частіше, ніж раз чи двічі на день. Серйозно. Це позбавить вас хронічного переїдання вечорами.

Бігати ви все одно навряд чи почнете, тому доведеться серйозно перебудувати підхід до раціону. Їсти частіше, але менше. Більше овочів — менше макаронів, більше фруктів — менше пончиків.

Також ми розповідали, як обдурити гормони, які викликають ожиріння.

Окрім того, ми писали, як розігнати метаболізм: чотири прості поради.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
День біологічного годинника: експерт розповідає, як правильно «виставити час»
4 хв на прочитання2 години тому
Знижує тиск і вагу Корисні продукти Схуднення
Знижує тиск і вагу: названо дешевий продукт, який потрібно вживати щодня
1 хв на прочитання2 години тому
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитанняВчора
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитанняВчора
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання26 Квітня 2024