Догори
Дати відгук

Нутриціолог розповідає, яке вершкове масло краще: 72 чи 82 % жирності

А також як його вибрати.

3 хв на прочитання30 Травня 2022, 22:16
Поділитись:

Вершкове масло — натуральне джерело ненасичених корисних жирів, необхідних здоров'ю. Але яке масло корисніше — з жирністю 82,5 % чи 72,5 %? Про це «Доктору Пітеру» розповіла нутриціолог Ната Гончар.

Вершкове масло багате на вітаміни А, C, Е, D, К і кальцій, які благотворно впливають на стан шкіри, волосся, нігтів, нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту. Усього 10 г масла, доданих у кашу на сніданок, допоможуть підвищити енергію, працездатність та покращать настрій на цілий день.

Натуральне масло також містить мінеральні компоненти: селен, лауринову, лінолеву, олійну та олеїнову кислоти, а також глікосфінголіпіди. Ці речовини зміцнюють імунітет, покращують мікрофлору кишківника, нормалізують обмінні процеси в організмі та знижують ризик розвитку онкологічних захворювань.

Залежно від сировини, з якої виготовляється продукт, масло поділяється на:

  • солодковершкове, яке роблять із сепарованих пастеризованих вершків;
  • кисловершкове — все з тих же вершків, але з додаванням заквашувальних культур;
  • солоне масло — продукт із коров'ячого молока з додаванням кухонної солі.

За жирністю масло поділяють на:

  • традиційне — 82,5 % жирності;
  • любительське — 80 %;
  • селянське — 72,5 %;
  • бутербродне — 60-65 %.

Що менший відсоток жирності, то більше масло містить сироватки. Наприклад, у пряженому маслі жирність доходить до 99 % через те, що в ньому практично відсутня сироватка. Корисною альтернативою вершкового масла вважається масло гхі — унікальний суперфуд без холестерину та лактози.

Склад справжнього масла включає тільки натуральні пастеризовані вершки або вершки цільного молока. Рецептура масел допускає додавання солі та закваски, якщо це солоне або кисловершкове масло.

У натуральному маслі немає місця арахісовим, кокосовим, пальмовим та іншим рослинним жирам та «замінникам молочних жирів», а також консервантам, стабілізаторам, барвникам та ароматизаторам.

Натуральне масло практично не пахне (припустимий легкий вершковий аромат) та має природний колір без «жовтизни».

Масло з жирністю 72,5 % («Селянське») загалом безпечне для здоров'я, містить лише молочний жир і сироватку, але саме його часто підробляють і видають спред або маргарин за вершкове масло.

Тому найкращим вважається масло з умістом жиру 82,5 % («Традиційне»). У ньому лише 16 % сироватки від маси, а все інше — натуральний молочний жир. Цей сорт масла практично неможливо фальсифікувати та замінити в ньому молочний жир на олії. Зазвичай воно дорожче за інші види вершкового масла.

Ще один спосіб фальшування продукту — вказати недостовірну інформацію на упаковці. Наприклад, масло, що має жирність 72,5 %, маркують як «Традиційне» або «Любительське», що відповідає класам жирності 82,5 % та 80 %.

На упаковці натурального продукту завжди вказано однозначно — «Масло вершкове». Після — назва виду залежно від відсотка жирності.

Для дитячого харчування рекомендовано вибирати вершкове масло з жирністю 82,5 % — воно найбільш корисне для організму, що росте: стимулює синтез статевих гормонів, зміцнює зуби і кістки, захищає зір.

При виборі масла уважно дивіться на написи та маркування, надруковані на упаковці.

Напис «рослинне» або «рослинно-вершкове» говорить про наявність у маслі замінників молочного жиру. Найчастіше це маргарин або спред із вмістом трансізомерів, які можуть призвести до розвитку захворювань серцево-судинної системи.

Вибираючи масло, зверніть увагу також на матеріал упаковки. Беріть масло у фользі, яка затримує випаровування вологи та захищає продукт від сонячного світла. Вершкове масло в пачках з пергаменту піддається фотоокисленню, через що змінюється колір поверхні та погіршується смак.

Також ми розповідали, на що звернути увагу, вибираючи корисне масло.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.