Догори
Дати відгук

Невакцинованих студентів медуніверситету не допускають до практичних занять: правда чи вигадки

У цій історії виявилося багато нюансів.

8 хв на прочитання06 Грудня 2021, 17:15
Фото з офіційної сторінки НМУ у Фейсбук Фото з офіційної сторінки НМУ у Фейсбук
Поділитись:

Жарти про дистанційне навчання студентів-медиків уже не жарти. Чи всі майбутні лікарі мають можливість відпрацювати навички, які їм потім знадобляться для надання медичної допомоги? GreenPost з’ясовував це на прикладі Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця.

Наказ ректора зазначеного вишу Юрія Кучина спричинив бурхливе обговорення у соцмережах і ЗМІ. Серед усього іншого наказ забороняє студентам відвідувати практичні заняття без сертифікату про вакцинацію або ПЛР-тесту на коронавірус (діє 72 години). Відсутність зазначених документів означає недопуск до заняття, а 25 % невідвідування означає відрахування, як пояснювали майбутні медики. Щоправда, скан наказу чомусь не мав ні дати, ні підпису.

Сам автор наказу, Юрій Кучин, зреагував у Фейсбуці на негативні публікації у ЗМІ, обізвавши їх фейками, і так роз’яснив ситуацію:

«МОЗ встановив обмеження щодо навчання, і НМУ має виконувати наказ. Про виключення студентів без вакцинації з НМУ не йдеться. Для студентів, які не пройшли вакцинацію, буде доступне онлайн-навчання, як і торік.

Практичні заняття також будуть доступні за наявності або вакцинації, або ПЛР-тесту, або ж онлайн.

Слід розуміти, що студенти, які справді хочуть навчатися, працюють разом із COVIDними бригадами та в COVIDних стаціонарах біля пацієнтів, тому не мають ні себе, ні інших наражати на небезпеку».

Також ректор НМУ закликав журналістів, перш ніж давати новини, перевіряти інформацію, звертатися за коментарем, поясненням до адміністрації Медуніверситету — «ми завжди відкриті для ЗМІ».

Ми перевірили, наскільки ця заява відповідає дійсності, надіславши на вказану Юрієм Кучиним електронну адресу запит із проханням відповісти на три запитання, які виникають після прочитання його допису у Фейсбуці. І справді отримали відповідь від НМУ. Щоправда, не зовсім таку, як сподівалися.

Оскільки у своєму дописі Юрій Кучин стверджував, що НМУ «має виконувати наказ», бо «МОЗ встановив обмеження щодо навчання», то ми запитали, про які конкретно обмеження щодо навчання йдеться.

У відповіді ж, підписаній тим же Юрієм Кучиним, зазначено, що НМУ як державна установа, має діяти винятково відповідно до чинного законодавства України.

«Нормами чинних нормативно-правових актів України, що регулюють сферу запобігання  поширенню COVID-19, наразі в Україні встановлений ряд обмежень. Такі обмеження стосуються також і вищих навчальних закладів. Тому Університет видав наказ саме на виконання ряду постанов Уряду та наказів профільних міністерств.  

Згідно з вищезгаданим наказом в Університеті триває офлайн-навчання для кафедр, якщо 80 % викладачів отримали сертифікати про вакцинацію. Онлайн-навчання запроваджується на кафедрах за умови, якщо 80 % викладачів не пройшли вакцинацію та не мають сертифікатів.

Станом на сьогодні інформація про відрахування студентів через відсутності вакцинації є недостовірною.

Практичні заняття студентів старших курсів, як і раніше, будуть проходити на базі клінічних лікарень, доступ до яких і раніше був обмежений без довідок про стан здоров’я здобувача освіти, оскільки останні контактують із пацієнтами», — ідеться у відповіді на запит GreenPost.

На жаль, у тексті відповіді нема конкретних «постанов Уряду та наказів профільних міністерств», про які говорить Юрій Кучин. Постанова Кабміну від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину» справді в одній із редакцій містила тезу про те, що в разі переходу області до жовтого, помаранчевого чи червоного карантинного рівня епідемічної безпеки для роботи навчального закладу потрібно мати мінімум 80 % повністю вакцинованого персоналу.

Та, як бачимо, наказ ректора КМУ стосується не лише викладачів, а й студентів. І інформації про те, чим керувався виш, вимагаючи від студентів вакцинації як умови допуску до навчання, із відповіді нам так і не вдалося отримати.

Прикметно, що у тексті наказу йдеться про підтвердження вакцинації проти коронавірусу або негативного ПЛР-тесту, а з відповіді на наш запит випливає, що нічого не змінилося, бо ж і раніше практичні заняття студентів старших курсів проходили на базі клінічних лікарень, для отримання доступу до яких потрібні були «довідки про стан здоров’я здобувача освіти». Отже, потрібна довідка про стан здоров’я, а не про щеплення проти коронавірусу чи ПЛР-тест? Питання, що приховується за цим формулюванням, залишилося відкритим.

Окрім того, останні редакції «карантинної» постанови Кабміну навіть за червоного рівня дозволяють роботу закладів освіти, всі працівники яких мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації, негативний результат ПЛР-тестування або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг. Тому ми запитали в адміністрації НМУ, чи буде враховано, що частина студентів перехворіли і можуть це довести — адже з погляду законодавства вони мають такі самі права, як вакциновані та здорові. Проте НМУ не завдав собі клопоту відповісти.

Проігнорував НМУ і головне запитання — щодо автентичності самого тексту наказу ректора. Таким чином ми не дізналися, чи справді в соцмережі потрапив проєкт наказу Юрія Кучина (це могло би пояснити відсутність дати та підпису), чи таким чином адміністрація медуніверситету вирішила «взяти на понт» своїх студентів — адже відсутність печатки та підпису знімає з адміністрації відповідальність за текст документу, тому до суду в цьому випадку йти нема з чим: із погляду юриспруденції документ, не засвідчений належним чином, — просто набір літер, який нікого ні до чого не зобов’язує, та й написати його міг будь-хто.

Ми відразу звернулися до пресслужби НМУ із проханням уточнити свою відповідь, однак ніякої реакції не дочекалися. Сам же Юрій Кучин превентивно почав погрожувати нам судом.

«Університет надав роз’яснення і дуже Вас прошу для підготовки публічного матеріалу використовувати лише перевірену інформацію та бути професійними, фаховими та неупередженими. Додатково повідомляю, що у випадку розповсюдження журналістами у ЗМІ недостовірної інформації Університет буде змушений звернутись до суду з метою притягнення винних осіб до цивільно-правової відповідальності, згідно зі статтями 277, 280 Цивільного кодексу України та постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи». У випадку, якщо недостовірна інформація, що розповсюджена, викличе паніку студентів, викладачів тощо, винні у поширені інформації особи понесуть адміністративну відповідальність відповідно до ст. 1731 Кодексу України про адміністративні правопорушення», — написав Юрій Кучин.

Отже, адміністрація НМУ ні спростувала, ні підтвердила факти тиску на студентів із метою спонукати їх вакцинуватися проти COVID-19. Проте саме звертання «шановні журналісти» та згадка про «поставлені запитання в інформаційних запитах» наштовхує на думку, що пресслужба написала таку собі типову відповідь на всі запити відразу, проартикулювавши те, що, на думку адміністрації, точно не зашкодить.

Ми не можемо знати, що саме завадило Юрію Кучину прямо відповісти на конкретні запитання, які він закликав ставити. Але те, що від відповідей він ухилився, — це факт.

Як же на практиці відбувається допуск/недопуск до практичних занять у НМУ ім. О. О. Богомольця? На наш повторний запит відповів уже проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи, професор Олег Власенко. Він повідомив, що до проведення практичних занять в операційних, перев'язувальних, маніпуляційних і реанімаційних відділеннях лікарень студенти допускаються за наявності документа, який підтверджує вакцинацію проти COVID-19 бодай однією дозою або негативного результату ПЛР-тестування (термін 72 години). Однак наявність зазначених документів про вакцинацію не є обов'язковою — за їх відсутності студенти відпрацьовують практичні навички в симуляційному центрі університету.

Утім, слід зробити поправку ще й на те, що деякі кафедри, де не набралося 80 % вакцинованих викладачів, перейшли на дистанційне навчання ще у жовтні. А у світлі останніх карантинних обмежень у столиці невідомо, скільки ще опція очного навчання у НМУ буде доступною. Навіть для вакцинованих.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
24 квітня свято Всесвітній день захисту лабораторних тварин Проти вівісекції
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання58 хвилин тому
Антарктида Вулкан Природа Дорогоцінний метал
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитаннягодина тому
Досвідчені дачники Корисні поради Будяки
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Компостер власноруч: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитання9 годин тому
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитанняВчора
На Одещині рятувальники витягли коня із болота (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора