Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Несподіваний рецепт: гриб трутовик можна використовувати як у фармакології, так і гастрономії

Несподіваний рецепт: гриб трутовик можна використовувати як у фармакології, так і гастрономії

Більшість видів цього гриба не використовуються в їжу, але є і виключення.

4 хв на прочитання13 Червня 2022, 14:55
Поділитись:

Можливо, ви помічали на старих деревах, пеньках або колодах химерні нарости, які схожі на розросту кору. Насправді, це зовсім не частина дерева, а окремий живий організм, який називається гриб трутовик. Цей представник живої природи веде паразитичний спосіб життя, живлячись деревиною материнського дерева, тим самим завдаючи йому значної шкоди, але це тільки у разі поселення гриба на живому дереві.

В цілому ж його життєдіяльність приносить користь, адже трутовик виконує корисну і важливу функцію санітара. Оселяючись на зламаних і омертвілих деревах, гриб переробляє деревину в поживний субстрат, який врешті-решт потрапляє назад в грунт і робить його родючішим. Про це пише yizhainfo.pp.ua.

Про трутовики

Більшість видів цього гриба не використовуються в їжу, але є і виключення. Трутовик плоский (досягає біля 17-20см в діаметрі, має жовте забарвлення) їстівний виключно в ранньому віці, оскільки з часом стає жорстким. Втім, більше цікаві цілющі властивості цієї групи грибів, чим гастрономічні. Отже, давайте ж дізнаємося, чим знаменитий гриб трутовик, його користь та шкода, а також ознайомимося з найбільш відомими рецептами його приготування.

У фармакологічній промисловості знайшли застосування багатьом видам грибів з групи трутовиків. Приміром, з трутовика березового отримують біологічно активну добавку, яку застосовують при багатьох метаболічних захворюваннях, приміром, при цукровому діабеті. Також, з цього виду трутовиків отримують екстракти, що мають такі властивості:

  • антибактеріальний;
  • проносний;
  • протипухлинний;
  • антисептичний.

Чага, один з видів трутовика, готують відвари і настої, які відомі в народі своїми аналгетичними властивостями, і застосовуються в якості симптоматичного засобу при гастритах і виразковій хворобі шлунку. БАДи на основі витягу з чаги, мають збудливу дію на нервову систему, болезаспокійливий та загально тонізуючий ефекти.

Лакований трутовик дістав свою назву завдяки своїй глянсовій, немов покритій лаком, поверхні. Препарати на основі цього гриба добре впливають на серцево-судинну систему, розширюють коронарні артерії, усуваючи симптоми ішемії м’яза серця, а також сприяють нормалізації мозкового кровообігу, тим самим покращуючи функції пам’яті і мозку в цілому.

Плямистий гриб трутовик, також знайшов застосування в медицині: на його основі виготовляють гомеопатичні препарати, які допомагають боротися з порушеннями в роботі імунітету, змінами складу лімфи і крові, аутоіммунними хворобами, бронхітами, запаленням легенів, туберкульозом, плевритом, ревматизмом, вірусними поразками. Ще цей вид трутовика використовується у виробництві натурального грибного ароматизатора.

Рецепти

Трутовики без сумніву мають велику кількість корисних властивостей, але перш ніж розглянути декілька не складних рецептів цілющих засобів з їх застосуванням, я хочу нагадати, що, збираючи і застосовуючи гриби в їжу або іншим способом, ви маєте бути абсолютно упевнені, що перед вами потрібний вам гриб.

Якщо у вас виникли хоч щонайменші сумніви – краще цей гриб не використовувати. Не забувайте, що будь-які настої, відвари, настоянки і тому подібне є свого роду лікарськими засобами, тому варто отримати у лікаря консультацію на рахунок доцільності такого лікування.

Цілющий чай з лакованого трутовика

Гриб необхідно висушити і розтерти в порошок, з якого потім буде приготований відвар. Знадобиться 2 столові ложки порошку трутовика на 350 мл холодної води. Суміш кип’ятити близько п’яти хвилин, потім перелити в термос і дати настоятися протягом 10 -12 годин.

Приймати відвар по дві столові ложки тричі на день за 35-40 хвилин до їди, курс триває 3 тижні, потім слідує семиденна перерва.

Важливо! Потрібно зберігати грибний відвар в холодильнику.

Настій з чаги.

Гриб можна зібрати самостійно, а можна купити вже готову перетерту в порошок сировину. Чагу замочують на 5 годин, перетирають і заливають гарячою водою із співвідношення 1 до 5. Наступний етап – потримати суміш в темному місці два дні, потім настій процідити і розбавити водою. За добу можна випивати не більше трьох склянок цього засобу.

Настоянка з трутовика березового.

Для приготування настоянки гриб слід заздалегідь очистити від бруду, залишків кори дерева, на якому він ріс, і серцевини. Для настоянки використовується тільки жорстка зовнішня кірка, тому її необхідно як слід висушити і подрібнити в порошок, який потім додати в горілку або спирт із співвідношення 5 грам гриба на 150мл. Настоювати в прохолодному і темному місці, впродовж двох тижнів. Приймати по одній чайній ложці двічі на добу, можна розводити водою.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання12 хвилин тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання54 хвилини тому
Оформлення інвалідності Викрили групу Медиків підроблені Документи
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитаннягодина тому
Як швидше схуднути Корисні звички Метаболізм
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання9 годин тому
У Києві викрито незаконне казино під прикриттям спортклубу
1 хв на прочитанняВчора
Хвороба, що поширюється світом: сьогодні Всесвітній день боротьби проти малярії
2 хв на прочитанняВчора
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
5 хв на прочитанняВчора
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання2 години тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання3 години тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання3 години тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання4 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання5 годин тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання6 годин тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання7 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання8 годин тому