Догори
Дати відгук

Названо 7 ознак душевного здоров'я

Що необхідно знати про психічне здоров'я.

4 хв на прочитання28 Листопада 2021, 23:46
Фото6
Психологічний центр Фото6 Психологічний центр
Поділитись:

Які ознаки психічного здоров'я - як зрозуміти, де - норма, а де - симптоми нездоров'я? Про це роповідають психологи, пише psychologies.ru.

ЗДАТЕІСТЬ ЗБЕРІГАТИ АКТИВНІСТЬ

Наші далекі пращури в первісному суспільстві не могли дозволити собі пасивний спосіб життя — вони просто не вижили б. Тому еволюція пристосувала наш організм для постійної фізичної та розумової активності — і те, й інше є вкрай важливим для нашого загального стану здоров'я.

«Погляд себе», ізоляція, пасивність - часті симптоми при психічних розладах (особливо при депресії). Будь-яка активність (прогулянки на природі та походи, соціалізація, заняття спортом та творчістю) у свою чергу допомагає боротися з цими явищами, відчувати позитивні емоції та не замикатися у собі.

2. ВМІННЯ СПРАВАТИСЯ З НЕГАТИВОМ

Наша психіка так влаштована, що небезпеки та негативні явища сильніше привертають нашу увагу, ніж радісні та приємні події. Це було виправдано у світі, повному небезпек, і допомагало нашим предкам виживати.

Проте захисні механізми здорової психіки, що справно працюють, допомагають переключати увагу з неприємних думок на радісні. Наприклад, гумор — один із найпотужніших захисних інструментів. Завдяки йому можна перенаправити негативні емоції, що скупчилися, в більш позитивне і конструктивне русло.

Також може бути корисною практика усвідомленості та медитація. Ці прийоми дозволяють інакше поглянути на ситуації, які псують нам настрій, і зрозуміти, що насправді все не так уже й погано.

3. НАЯВНІСТЬ БЛИЗЬКИХ ДРУЗІВ

Науково доведено, що міцні соціальні зв'язки абсолютно необхідні хорошого психічного здоров'я. І навпаки, самотність значно підвищує ризик розвитку різних захворювань психіки.

Звісно, ​​йдеться саме про позитивне спілкування з іншими. Тим часом негативна комунікація (агресія, знущання, глузування) може завдати великої шкоди нашій психіці. Тому так важливо уникати «токсичних» людей та частіше контактувати з тими, хто підтримує нас та дарує нам радість.

4. МОЖЛИВІСТЬ КЕРУВАТИ ЕМОЦІЯМИ

Вміння контролювати емоційний стан вкрай важливе для ментального здоров'я. При багатьох психічних розладах (депресії, тривозі, манії, психозі) здатність керувати почуттями та мисленням порушується.

Здорове емоційне регулювання допомагає нам справлятися з труднощами. Проте важливо не впадати в крайнощі і не відриватися від реальності у спробі просто придушувати неугодні почуття.

5. ГАРНА РОБОТА ГОЛОВНИХ ПСИХІЧНИХ ФУНКЦІЙ

Виконавчі функції, соціальне мислення та мотиваційні процеси - ці основні психічні функції людини вкрай важливі для нашого психічного здоров'я. Виконавчі функції нашого мозку відповідають за увагу, самоорганізацію, планування та багатозадачність.

Соціальне мислення дозволяє нам визначати емоції інших людей щодо їхньої міміки та мови тіла, розуміти їх вчинки та правильно усвідомлювати свою роль у відносинах.

Мотивація може проявлятися в різних формах — прагнення до знань чи самовдосконалення, пошук нових друзів чи партнерів. Всі ці психічні функції тією чи іншою мірою можна розвивати та тренувати.

6. ПРИЙНЯТТЯ СЕБЕ

Здатність прийняти себе – запорука міцного психічного здоров'я. І навпаки, нелюбов до себе є великим фактором ризику психічних розладів. Прийняття себе включає два компоненти: самооцінку та образ себе. Самооцінка – це наша оцінка власних якостей. Спосіб себе — це сума всіх наших уявлень про себе.

Прийняття себе вимагає здорової самооцінки та адекватного способу себе: ми бачимо всі наші важливі позитивні якості та визнаємо нашу цінність. Люди з низькою самооцінкою (або неадекватним чином себе) більш схильні до таких розладів психіки, як депресія і тривожність. Підняти самооцінку допоможуть вправи — наприклад, ведення щоденника своїх досягнень (нехай і незначних).

7. ВМІННЯ АДАПТОВУВАТИСЯ

Життя ніколи не стоїть на місці, і для підтримки здорової психіки важливо вміти швидко адаптуватися до несподіваних змін. Нестача ментальної гнучкості може призвести до небажаних наслідків та погіршення емоційного стану.

У свою чергу, психічні розлади часто позбавляють нас здатності до адаптації, внаслідок чого в нас зникає мотивація і ми починаємо уникати саме життя. Виникає порочне коло, яке буває дуже важко розірвати.

Але важко — значить неможливо. З глухого кута можна вибратися, цілеспрямовано докладаючи зусиль, поступово замінюючи нездорові звички (наприклад, постійне перебування вдома) на більш продуктивні (наприклад, змушуючи себе гуляти або зустрічатися з друзями).

Нагадаємо, що вчені розповіли, як побороти тривожність.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання6 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора