Догори
Дати відгук

Навіть звичайні кабачки можуть перетворитися на десерт: рецепти домашніх цукатів із овочів і фруктів

Цукати з кабачків, гарбуза, моркви, яблук і груш — загалом із того, що зазвичай не знаєш, куди подіти.

10 хв на прочитання21 Липня 2023, 21:47
Поділитись:

А ви знали, що з кабачків виходять дуже смачні цукати? Утім, не лише з них. «Здорові люди» зробили добірку рецептів цукатів із кабачків, гарбуза, моркви, яблук і груш — загалом із таких овочів і фруктів, які зазвичай не знаєш, куди подіти.

Приготування домашніх цукатів — досить проста операція. Її зможе освоїти кожен любитель солодощів. Такі цукати натуральні і можуть замінити куповані цукерки. Крім того, в рецептах можна використовувати фрукти чи овочі зі свого городу.

З чого і як роблять цукати

Для приготування цукатів у домашніх умовах вам знадобиться вихідна сировина (ягоди, фрукти, овочі) плюс вода та цукор.

Низка рецептів допускає добавки, наприклад, лимонний сік або корицю.

Для приготування цукатів вибирайте не повністю дозрілі, але й не зовсім зелені плоди. Нестиглі будуть несмачними, а надто стиглі розшаруються при обробці.

Цукати готуються не швидко.

Сушити їх можна у спеціальній сушарці, духовці чи на відкритому повітрі. Термін сушіння залежить від бажаного результату — цукати можуть бути різного ступеня м'якості: від твердих, що зберігаються довше, до м'яких і ніжних, які краще використовувати швидше.

Деякі продукти для їхнього приготування (наприклад, цитрусові) можна заморожувати. Це не позначиться на якості. Тільки варто пам'ятати, що заморожені цитрусові потрібно попередньо розморозити.

Деякі цукати після приготування стають ніжними й ламаються (особливо якщо нарізані на тонкі пластинки і сильно висушені), тому їх не варто перевертати чи трусити.

Цукати зазвичай мають колір і смак того продукту, з якого виготовлені. Приготовлені вдома — менш яскраві, тому що до них не додаються штучні барвники.

Де використовують цукати

Цукати найчастіше додають у випічку, наприклад, у паски, чи використовують як прикрасу тортів, тістечок, печива.

Цукати також додаються у фруктові салати, сир, йогурт, домашні мюслі та шоколадну чи кольорову глазур, а ще вони можуть подаватися до чаю як самостійні солодощі і використовуватися як швидка перекуска поряд із горіхами.

Користь і шкода цукатів для здоров'я

Цукати хоч і зберігають частину корисних речовин, що містяться у вихідних продуктах, проте зловживати ними не варто, оскільки для приготування використовують велику кількість цукру.

Надмірна любов до таких солодощів може спричинити ожиріння, діабет, виразку шлунка та проблеми із зубами.

Як і скільки зберігати цукати

Оскільки цукор є природним консервантом, правильно виготовлені цукати зберігаються довго, без втрат смакових якостей — до року.

Цукати добре зносять перепади температури, не втрачаючи властивостей, але краще їх тримати у прохолодному та сухому місці. Зберігають цукати в тарі, що щільно закривається.

Рецепти домашніх цукатів

Цукати з кабачків

Замість кабачків можна використовувати цукіні.

Інгредієнти:

кабачки — 3 кг;

цукор — 1 кг;

великі лимони — 2 шт.;

ванільний цукор — 1 ст. л.

Приготування.

Кабачки очистити від шкірки та насіння, нарізати невеликими кубиками приблизно 3х3 см (при сушінні вони зменшуються в розмірах).

Перекласти в миску, засипати цукром і залишити щонайменше на ніч (краще на добу), щоби кабачки пустили сік.

Потім вилити сік у каструлю, додати туди ванільний цукор і довести до кипіння.

Лимони промити, вичавити сік і натерти цедру. Викласти в сироп, перемішати і скуштувати — якщо хочеться більше кислинки, можна додати трохи соку чи лимонної кислоти.

Довести до кипіння, добре перемішати. Залити кабачки гарячим сиропом. Залишити мінімум на 10-12 годин за кімнатної температури.

Перекласти кабачки з сиропом у каструлю і варити на повільному вогні, поки кабачки не розм'якнуть і не стануть прозорими. Потім цукати викласти із сиропу на ситечко.

Сироп більше не стане в нагоді, його можна перелити в чисті пляшки чи банки і залишити для інших потреб — наприклад, для додавання в десерти чи напої.

Цукати викласти в один шар на деко, застелене пекарським папером, і підсушувати в духовці з відкритими дверцятами при температурі 60-70 °С мінімум годину. При натисканні шматочки повинні пружинити.

Сушити добре також в електричній сушарці, вибравши відповідний режим, або просто в теплому провітрюваному місції на плоскій поверхні, застеленою серветкою.

Готові домашні цукати обваляти в цукровій пудрі і зберігати в посуді, що щільно закривається.

Цукати з гарбуза

Інгредієнти:

гарбуз — 2 кг;

цукор — 2 кг;

вода — 1,5 л;

кориця — 1 паличка;

апельсини — 2 шт.;

гвоздика — 5-6 бутончиків.

Приготування.

Гарбуз очистити і нарізати невеликими однаковими кубиками приблизно по 1,5 см.

У каструльку викласти цукор, залити водою і поставити на вогонь, помішуючи, щоб вийшов сироп. Коли рідина закипить, викласти гарбуз і варити в сиропі близько 5 хвилин. Потім додати гвоздику та палички кориці.

Апельсини помити, обсушити, зняти цедру та вичавити сік. Додати до гарбуза, перемішати.

Довести до кипіння та варити 5 хвилин. Потім прибрати убік і дати охолонути.

Сироп злити, довести до кипіння і викласти гарбуз. Дочекатися закипання та варити 5 хвилин. Знову прибрати убік до остигання.

Цей цикл слід повторити 3-5 разів.

Потім сироп злити — для цукатів він не знадобиться. Згодом його можна використовувати для випікання та приготування, наприклад, желе.

Викласти цукати з гарбуза на застелене папером для випікання деко. Сушити в духовці при відкритих дверцятах на мінімальній температурі протягом 3-4 годин, періодично перевіряючи, щоб цукати не пересохли.

Також цукати можна залишити сушитися в теплому та сухому приміщенні (потрібні доба і більше) чи в електричній сушарці на відповідному режимі.

Щоб домашні цукати з гарбуза краще зберігалися, їх обвалюють у кукурудзяному крохмалі та зберігають у щільно закритих банках.

Цукати з моркви

Моркву для домашніх цукатів краще використовувати тверду, солодку.

Інгредієнти:

морква — 2 кг;

цукор — 1 кг;

вода — 1 л;

лимони — 2 шт.;

гвоздики — 5-6 бутончиків.

Приготування.

Моркву помити, почистити і нарізати однаковими брусочками завтовшки трохи більше сантиметра.

У каструльку висипати цукор, залити воду і, помішуючи, довести до кипіння. Цукор має розчинитись. Сироп, що вийшов, варити, поки трохи не загусне.

Викласти в нього моркву та варити 15 хвилин. Прибрати убік на 2-3 години до остигання.

Після цього знову довести до кипіння і варити 10-15 хвилин, потім залишити остигати. Таку процедуру повторити 2-3 рази, поки шматочки моркви не стануть прозорими, а при останньому кип'ятінні додати цедру, попередньо вичавлений лимонний сік і гвоздику.

Весь уміст відкинути на друшляк. Сироп можна залишити, наприклад, аби полити потім ним млинці чи сирники.

Розкласти морквяні цукати на застеленій серветкою таці чи деку для просушування при кімнатній температурі. Залежно від товщини та бажаної м'якості може знадобитися різний час, у середньому — доба.

Можна скористатися електросушаркою чи духовкою. Для духовки слід встановити температуру 70-80 °С та тримати близько двох годин, контролюючи стан цукатів. Час за бажанням можна регулювати.

Зберігаються домашні цукати з моркви в банці з кришкою в темному місці без доступу прямих сонячних променів кілька тижнів. Якщо зберігати довше, вони пересохнуть.

Цукати із груш

Вибирайте щільні та не дуже соковиті плоди. В іншому випадку шматочки фруктів просто розваляться при термічній обробці.

Інгредієнти:

груша — 1 кг;

цукор — 200 г;

цукрова пудра — 100 г;

кориця — 1 ч. л.;

кукурудзяний крохмаль.

Приготування.

Помити груші, дати обсохнути чи обсушити вручну. Вирізати серцевину, шкірку можна залишити.

Нарізати часточками товщиною приблизно 0,5-0,7 см. Занадто товсті шматочки робити не варто, оскільки вони довго сохнуть.

Засипати груші цукром, накрити та залишити на 6 годин. За цей час виділиться сік. Його слід злити в окрему каструлю, поставити на мінімальний вогонь, довести до кипіння. Додати корицю, варити ще 10 хвилин, потім залити груші сиропом, що вийшов, і тримати на середньому вогні 15 хвилин. Потім прибрати вбік до остигання.

Повторити всі дії знову, але варити фрукти на повільному вогні вже 5 хвилин.

Відкинути охололі шматочки груш на друшляк до повного стікання рідини. Сироп можна злити в посудину для подальшого використання, наприклад, при виготовленні напоїв.

На велику плоску тарілку насипати пудру, змішану із крохмалем. Розкласти охолоджені часточки груші, посипати зверху такою самою сумішшю і залишити сушитися при кімнатній температурі на 3 доби в сухому приміщенні.

Цукати мають стати сухими та твердими. Готові домашні цукати перекласти в банку та зберігати під кришкою у прохолодному місці.

Цукати із яблук

Для приготування цукатів підійдуть тверді сорти, а також не до кінця дозрілі або стиглі, але дуже щільні плоди. Можна використовувати яблука, які місцями втратили товарний вигляд, але мають високу щільність.

Інгредієнти:

яблука — 1 кг;

цукор — 800 г;

цукрова пудра — 100 г;

вода — 600 г;

апельсин — 1 шт.;

мелена кориця — 1 ч. л.;

гвоздика — 3 бутончики.

Приготування.

У яблуках вирізати серцевину та нарізати на часточки завтовшки приблизно 0,7 мм.

Половину цукру висипати в каструльку, залити водою і, помішуючи, довести до кипіння. Цукор має розчинитись.

У сироп викласти яблука, знову довести до кипіння і варити, доки вони не стануть прозорими.

Апельсин промити, обсушити, зняти цедру.

У каструльку з яблуками додати цедру, цукор, що залишився, гвоздику та корицю. Перемішати і варити, поки сироп не загусне.

Потім викласти домашні цукати в ситечко, щоби стік сироп. Сироп добре використовувати як добавку до солодких каш і домашніх холодних напоїв.

Деко застелити пергаментним папером (змастити олією), викласти яблучні часточки таким чином, щоб вони не накладалися один на одного. Поставити в розігріту до 50 °С духовку і сушити близько двох годин.

Потім дістати та залишити при кімнатній температурі.

За день цукати підсохнуть. Їх уже можна їсти, якщо любите м'якші. Якщо хочете тверді, знову прибрати часточки в духовку при такій же температури на годину-дві, контролюючи.

Потім дістати й залишити остигати. Готові домашні цукати з яблук обваляти в цукровій пудрі та перекласти на зберігання у скляний посуд зі щільними кришками.

Також ми писали про сушені овочі: у чому переваги такого способу зберігання і що варто засушити.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Штамбові троянди нададуть саду особливого шарму завдяки аристократичному й елегантному вигляду (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Гороскоп на п'ятницю, 17 травня
День вимагає від вас уваги до власних емоцій: гороскоп на п'ятницю, 17 травня
2 хв на прочитанняВчора
17-го травня в Україну продовжить повертатися тепла погода
17-го травня в Україну продовжить повертатися тепла погода
1 хв на прочитанняВчора
На яку допомогу можуть розраховувати діти, над якими встановлено опіку
ФОТО ілюстративне
У Мінсоцполітики пояснили, на яку допомогу можуть розраховувати діти, над якими встановлено опіку
2 хв на прочитанняВчора
Ситуація в енергосистемі може поліпшитись, деталі
1 хв на прочитанняВчора
На Полтавщині ліквідували підпільний тютюновий цех та вилучили сировини на понад 1,2 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Україна повинна бути готовою до всього - Радуцький
1 хв на прочитанняВчора
У Комітеті з питань економічного розвитку відбулася виїзна нарада щодо створення та функціонування індустріальних парків на Кіровоградщині
2 хв на прочитанняВчора