Догори
Дати відгук

Науковці назвали продукти, через які сняться жахіття

Професори також сходяться на думці, що вечерю найкраще планувати за деякий час до відправлення до ліжка.

2 хв на прочитання30 Червня 2023, 00:34
Поділитись:

Ще Гіппократ говорив про зв'язок між з'їденими продуктами та жахіттями, а тепер це підтвердили сучасні науковці. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Фахівці з канадського Центру перспективних досліджень у галузі медицини сну й Університету Гранта Мак’юена виявили їжу, що викликає погані сни та неспокійне пробудження. В їхньому експерименті взяли участь майже 400 студентів, які щодня протягом двох тижнів стежили за своїм харчуванням та якістю сну. 31 % повідомив про дивний і тривожний стан уранці після пробудження, якщо вони з'їдали певні продукти.

Найчастіше учасники дослідження повідомляли про нічні жахіття, якщо вживали молочні продукти, зокрема сир перед сном. При цьому молочні продукти містять триптофан, який вважається попередником серотоніну — гормону, що викликає сон. Імовірно, сир погано впливає на нічний відпочинок через те, що його складно перетравлювати. Мозок не справляється, і в результаті ми бачимо погані сни.

Після молочних продуктів солодощі та шоколад виявилися другою найчастіше згадуваною категорією продуктів, що впливають на сновидіння, причому найчастіше повідомлялося про «дивні» і «тривожні» сни. Професори зазначили, що у шоколаді міститься кофеїн, котрий може впливати на виникнення жахіть. А ще солодощі, такі як шоколадні батончики, цукрова вата чи печиво, здатні підвищувати температуру тіла, а отже, створюється відчуття дискомфорту і порушується природний процес сну. Також про жахіття повідомили учасники дослідження, які їли хліб чи макаронні вироби перед сном. Це не дивно з огляду на аналогічний ефект від вживання цукру: в організмі вуглеводи перетворюються на глюкозу.

Ще близько 12,5 % всіх тривожних снів у дослідженні були викликані вживанням жирної нездорової їжі, такої як чипси. Вони можуть завдати шкоди травному тракту, заважаючи спокійному сну. Також гостра  та крохмалиста їжа довго перетравлюється, відповідно, організму потрібно більше зусиль. Це може спровокувати часте пробудження вночі. Експерти радять вжити таку вечерю за шість годин до сну. І, звісно, м'ясо через те, що містить велику кількість білків і жирів, ускладнює роботу кишківника. Професори також сходяться на думці, що цей прийом їжі найкраще планувати за деякий час до відправлення до ліжка.

Також ми розповідали про 5 продуктів, які допоможуть заснути і виспатися.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чебрець може створити на ділянці щільний килим, а також наповнити її відчуттям затишку і теплим пряним запахом (ФОТО)
1 хв на прочитання05 Травня 2024
Добриво для Кімнатних квітів Як приготувати
“Секретне” добриво для кімнатних квітів: готується за 1 хвилину
1 хв на прочитання2 години тому
Судитимуть депутата Незаконно придбаний бурштин Волинь
На Волині судитимуть депутата , який перевозив незаконно придбаний бурштин на 800 тисяч гривень
1 хв на прочитання4 години тому
Рецепт закуски Намазка на хліб Масло
Робимо зі звичайного масла смачну намазку для бутербродів: рецепт закуски
1 хв на прочитання6 годин тому
Штучні квіти на кладовищах: думка екологів та шкода довкіллю
1 хв на прочитання7 годин тому
На Полтавщині визначили локації для будівництва чотирьох сміттєпереробних заводів
1 хв на прочитання9 годин тому
Страсна (Велика) Субота: чого сьогодні не можна робити
1 хв на прочитання13 годин тому
Не кришиться і не липне: 3 рецепти ідеальної желатинової глазурі
2 хв на прочитання14 годин тому