Догори
Дати відгук

5 продуктів, які допоможуть заснути і виспатися

А також чого не варто їсти перед сном.

2 хв на прочитання28 Лютого 2023, 00:28
Поділитись:

Різні продукти можуть впливати на якість сну в той чи той бік. Велика кількість насичених жирів може вплинути на тривалість сну та загальне самопочуття. М'ясо, піца, фастфуд і десерти можуть лише розладнати ваш сон. Алкоголь може викликати розслаблюючий ефект і часто скорочує час, необхідний для засинання. Однак, згідно з дослідженнями, спиртне може призвести до порушення режиму сну зі значним зниженням фази швидкого сну. Ця стадія важлива для сновидінь, пам'яті, емоційної обробки та здорового розвитку мозку.

Якість і кількість сну також, мабуть, погіршуються через надмірне споживання кофеїну. Насправді для декого будь-який кофеїн, залежно від чутливості та генетичної схильності, буде проблематичним. Причому шоколад та енергетичні напої також можуть спричинити проблеми.

Вуглеводи можуть впливати на режим сну. Продукти з вищим глікемічним індексом, включаючи білий цукор, сиропи, торти та цукерки, можуть бути пов'язані з безсонням, у той час як вуглеводи з високим вмістом клітковини, такі як цільнозернові, овочі, бобові, горіхи, насіння та різні фрукти, були пов'язані з нижчим ризиком і поширеністю безсоння.

Але якщо говорити про продукти, які допомагають сну, варто виділити п'ять «супергероїв», які варто їсти за дві-три години до сну. Про це розповідає «Лайфхакер».

Лосось. Жирна риба, така як лосось, багата на омега-3 та вітамін D, дві поживні речовини, які допомагають регулювати рівень серотоніну. Крім щастя, цей нейромедіатор відповідає за встановлення регулярного циклу сну-неспання.

Терпка вишня. Вишня підвищує рівень гормону сну мелатоніну, який природно виробляється в організмі шишкоподібною залозою головного мозку.

Молочні продукти. Вітаміни D, C, B6, B12, кальцій і магній, що містяться в молочних продуктах, а також фруктах, овочах, горіхах, насінні і збагачених продуктах, можуть сприяти поліпшенню сну.

Волоські горіхи. Ці горіхи багаті на омега-3 жирні кислоти, які можуть сприяти виробленню мелатоніну та функціонуванню циркадного годинника.

Вівсянка. Дивно їсти кашу на вечерю, але овес є рослинним джерелом амінокислоти триптофану, яка сприяє виробленню мелатоніну та серотоніну, що може сприяти високій якості сну.

Раніше ми вже розповідали, як швидко заснути: простий і ефективний метод.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я