Догори
Дати відгук

NASA досліджує «вм’ятину» у магнітному полі Землі

2:45
Поділитись:

Невелика, але зростаюча «вм’ятина» є справжньою проблемою для супутників

Магнітне поле Землі діє як захисний щит навколо планети, відштовхуючи і захоплюючи заряджені частинки від Сонця. Але над Південною Америкою та південним Атлантичним океаном виявилось незвично слабке місце в полі – так звана Південноатлантична аномалія (SAA). Ця аномалія дозволяє частинкам опуститися ближче до поверхні, ніж зазвичай, повідомляють у NASA.

Науковці кажуть, що випромінювання частинок у цьому регіоні може призводити до збоїв у роботі бортових комп'ютерів і перешкоджати супутникам, які проходять через цю територію.

Наразі ця аномалія не чинить видимих ​​впливів на повсякденне життя на поверхні Землі. Однак останні спостереження та прогнози показують, що вона розширюється на захід і дія захисного щита тут продовжує слабшати. Також останні дані показують, що територія дії аномалії чи область мінімальної напруженості поля розбилася на дві долі, створюючи додаткові проблеми для супутників.

Вчені вважають, що причиною появи цієї аномалії є кут нахилу земної осі та особливості руху розпеченого заліза у земному ядрі.

Відео англійською мовою з англійськими субтитрами.