Найкращі ліки від стресу: радить кардіолог

2 хв на прочитання08 Лютого 2022, 00:34

Чому зебрі не потрібні ані чарчина, ані психолог після зустрічі з хижаком.

Найкращі ліки від стресу — це не таблетки, не трави й не медитація. Це — спорт та фізичні вправи, говорить лікар-кардіолог Анна Солощенко.

«Що відбувається, коли зебра побачила лева? Правильно, вона дуже лякається, в неї настає сильний стрес. Підвищується серцебиття, тиск, розширюються зіниці, активізується робота певних ділянок головного мозку, інші (які наразі не потрібні щоб врятувати життя) — загальмовуються, відбувається припливає кров до кінцівок. Що робить зебра? Правильно: крутить головою наліво-направо, щоб побачити, куди краще бігти. І дуже швидко біжить. Коли життя врятовано, зебра дуже швидко заспокоюється і не потребує допомоги психолога або келиху шампанського із подругами (віскі із друзями), щоб позбавитися стресу після зустрічі з хижаком. Такий сценарій задумала мудра природа, щоб забезпечити виживання», — розповідає Анна Солощенко.

Вона пояснює, що з цього прикладу ми можемо зробити наступні висновки:

«Що відбувається із сучасними людьми? Ми, на щастя, вже не дуже часто бачимо справжніх левів або розбійників. 

Наші леви стали уявними, живуть часто у нас в головах, в офісах або родинах. Ми щодня бачимо їх, відбувається викид гормонів стресу. Але ми лишаємося нерухомими. Гормони стресу не згорають у фізичному навантаженні, а продовжують циркулювати по нашому тілу, підвищуючи тиск, пульс, гальмуючі щоденні спокійні процеси життєдіяльності та роботи головного мозку», — говорить кардіолог.

Отже, щоб не потрібні були потім таблетки для лікування стресу, тиску, аритмії та депресії, нам потрібні регулярні фізичні навантаження, підкреслює лікар.

«Давати рекомендації уникати стресу я не бачу сенсу. Бо це нереально. Хоча, якщо ваше життя — це суцільні стреси, треба щось змінювати», — радить Анна Солощенко.

Також ми писали про союз трьох для виживання та безпеки: дієтолог розповідає, як захиститися від новин.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: