Догори
Дати відгук

Найкорисніший вид чаю — це не зелений: ось про що свідчать дослідження

Справа у способі обробки листя, саме це наділяє напій різним смаком, запахом та властивостями.

2 хв на прочитання17 Вересня 2023, 15:53
Поділитись:

Найкорисніший вид чаю — це не зелений, хоча його називають напоєм довгожителів. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Залежно від ступеня ферментації чайного листя прийнято виділяти шість основних видів чаю: чорний, зелений, пуер, білий, улун і жовтий. Вважається, що ці напої сприятливо впливають на здоров'я та загальний стан організму. Наприклад, є версія, що пуери здатні спалювати жири. А улуни називаються рекордсменами за кількістю антиоксидантів.

З'ясувалося, що максимальна користь для здоров'я зосереджена в білому чаї, хоча він виготовляється з тієї ж рослини, що й чорний і зелений. Але справа у способі обробки листя, саме це наділяє напій різним смаком, запахом та властивостями. Для виробництва білого чаю використовуються лише молоді бруньки, вкриті білим пушком. Їх збирають вручну, тож білий чай може коштувати до 2 тисяч доларів за кілограм. Нирки піддаються мінімальній обробці (5-7 % окислення), і в них зберігається найбільше корисних речовин.

Дослідження показали, що білий чай має антисептичні та антиоксидантні властивості. Саме тому його екстракти часто включають до складу елітних засобів для догляду за шкірою. Також наукова робота дослідника в галузі біомедицини та харчування Роберта Пасторе підтвердила, що екстракт білого чаю здатний вбивати бактерії, віруси та грибки з більшою ефективністю, ніж інші чаї. У білому чаї значно менше кофеїну, ніж в інших сортах (15 мг на порцію порівняно з 40 мг у чорному чаї та 20 мг у зеленому).

Крім цього, співробітники Наукового медичного інституту Лайнуса Полінга при Орегонському університеті припускають, що білий чай може мати найсильніший серед усіх чаїв потенціал боротьби з раком. Також білий чай практично не піддається механічній обробці, вітаміни С, В1 і Р, що містяться в ньому, ефірні олії, а також антиоксиданти не губляться, а залишаються в листі в повному складі. Зберегти всі ці смакові та біологічно активні речовини у чаї важливо при приготуванні напою: при заварюванні температура води не повинна перевищувати 75–80 °C.

Також ми писали, чому в жодному разі не можна пити вчорашній чай: «Гірше за укус змії».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.