Догори
Дати відгук

Найбільший птах у світі: сьогодні відзначають Всесвітній День журавля

В Україні журавлі занесені до Червоної книги.

4 хв на прочитання12 Вересня 2021, 15:16
Фото: meteoprog.ua Фото: meteoprog.ua
Поділитись:

У другу неділю вересня наша планета відзначає Всесвітній день журавля.

Перші предки цих красивих птахів з'явилися ще за часів динозаврів, близько 40-60 мільйонів років тому. Історичною батьківщиною журавлів вважається Північна Америка, звідки вони мігрували спочатку в Азію, а звідти в Африку і Австралію.

На даний момент популяція журавлів широко поширена у всьому світі, виняток становлять лише Антарктида і Південна Америка. Головні місця зимівель журавлів — Іран і захід Індії.

Журавлі вважаються найбільшими птахами в світі, які вміють літати. Найменший вид не перевищує 90 см, а найбільший - 170. В умовах неволі тривалість життя журавлів може досягати 80 років, в дикій природі вони живуть близько 20 років. Журавлі, за винятком 1 виду (вінценосного), ніколи не сидять на деревах через відсутність у них заднього захоплюючого пальця.

Всього налічують 8 видів журавлів (деякі вчені виділяють ще два види), пише meteoprog.ua в Україні гніздяться два з них. Обидва занесені в Червону книгу.

У північні і східні регіони нашої країни на початку весни прилітають сірі журавлі (Grus grus). Це досить великі птахи (висотою до 1,15 м, з розмахом крил до 2,3 м і вагою до 7 кг). Гніздяться головним чином в болотистій місцевості: купинястих болотах, оточених лісом, в зарослих осокою або очеретом луках, в заболочених заплавах річок.

Віддають перевагу великим ізольованим заболоченим територіям, але в разі нестачі таких місць можуть влаштуватися на невеликих ділянках поблизу від сільськогосподарських угідь. Сірі журавлі моногамні, і пари зазвичай проводять разом все життя. Харчуються ці птахи переважно рослинною їжею: вегетативними частинами рослин, насінням, ягодами, а також комахами, ящірками, зміями, яйцями птахів, гризунами, молюсками і т.п.

Вважається, що в Україні постійно гніздяться 500-850 пар сірих журавлів. Але перед відльотом на зимівлю (з середини вересня по кінець жовтня) в Житомирській, Київській, Полтавській областях збираються тисячі особин, в заповіднику «Асканія-Нова», за підрахунками орнітологів, їх число досягає 16 тис., на Центральному Сиваші - 10 тис.

На південному сході України гніздиться журавель степовий (Anthropoides virgo). Це найменший вид журавлів, його висота складає близько 89 см, а маса 2-3 кг. На відміну від інших видів журавлів, степові журавлі менш пристосовані до болотистої місцевості і вважають за краще жити на відкритих територіях з невисокою трав'янистою рослинністю: степах, саванах і напівпустелях на висоті до 3000 м над рівнем моря.

Крім того, вони активно годуються, а іноді і гніздяться, на ріллі та інших сільськогосподарських угіддях недалеко від водних джерел: струмків, річок, мілководних озер або низин. Як і сірі журавлі, степові журавлі моногамні, вони прилітають в березні-квітні. Але на зимівлю відправляються раніше - іноді вже в серпні, хоча можуть затриматися і до початку жовтня. Харчуються вони в основному комахами і рослинами, в т.ч. квітами і насінням. За підрахунками орнітологів, в Україні гніздяться не більше 250 пар цих птахів, в передміграційний період збираються до 1000 особин.

В якості організатора Дня журавля виступає робоча група з журавлям Євразії за підтримки секретаріату Боннської конвенції (конвенція з охорони мігруючих видів диких тварин), Глобального екологічного фонду з охорони стерха (сибірського білого журавля) і його місцепроживань і Міжнародного фонду охорони журавлів за участю Союзу охорони птахів Росії і Московського зоопарку.

Святкування Всесвітнього дня журавля збігається у часі з щорічними обліками журавлів, які проводяться в предотлетний період. Саме свято в різних країнах супроводжується фестивалями, акціями, конкурсами та фотовиставками, присвяченими журавлям, а також екскурсіями на місця осінніх скупчень птахів, де взяти участь в їх підрахунку можуть всі бажаючі.

Нагадаємо, що біля «Асканії Нової» заборонять застосовувати агрохімікат, через який загинуло 2,3 тисячі птахів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко