Догори
Дати відгук

На Херсонщині виявили на полях мертвих журавлів: трагедія міжнародного масштабу

2 хв на прочитання18 Березня 2021, 12:34
На Херсонщині виявили на полях мертвих журавлів На Херсонщині виявили на полях мертвих журавлів
Поділитись:

На Херсонщині загинули червонокнижні птахи — 18 сірих журавлів та 20 огарів.

«Вчора (загинули) 18 сірих журавлів і 20 огарів. У всіх ті ж ознаки отруєння препаратом групи бродифакум. У межах кримінального провадження були проведені слідчі дії, взяті проби», — розповів коментарі Укрінформу директор  Біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор  Гавриленко.

Мертвих птахів виявили на полях. Як розповів Гавриленко, він бачив приблизно 20 журавлів, що «ледь-ледь підлітають, троє птахів повільно побрели від людей у болото — вони є «кандидатами на вимирання».

За його словами, «справжня біда буде, коли незабаром через цю територію пролітатимуть тисячі птахів».

Як  написала у Фейсбуці голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька, в цьому році в «Асканії-Новій» відбулася трагедія міжнародного масштабу. Через використання пестицидів загинуло приблизно півтори тисячі птахів 18 різних видів.

За її словами, фахівці ДПСС спрацювали оперативно та фахово — були відібрані проби, проведені всі необхідні аналізи та перевірки, передали інформацію відповідним органам.

Однак, як зазначила Магалецька, ситуація оголила проблеми, пов’язані з недосконалістю законодавства у сфері захисту рослин. За її словами, для того, щоб Україна стала європейською країною, в якій АПК і дика природа цивілізовано співіснують, необхідно використовувати безпечні біологічні препарати, які є у розпорядженні лабораторій ДПСС; внести зміни в законодавство та посилити відповідальність за недотримання правил застосування засобів захисту рослин; створити буферні зони навколо заповідників.

Регіональна комісія з питань ТЕБ та НС вирішила рекомендувати з 18 березня призупинити на три тижні застосування на Херсонщині препаратів із бродифакумом.

Нагадаємо, через загиблих червонокнижних птахів може вибухнути міжнародний скандал (відео).

На початку січня цього року на території заповідника вже був зафіксований мор 185 сірих журавлів, занесених до Червоної книги. Поліцією за цим фактом було відкрите кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 Кримінального кодексу України.

Наразі основною версією є те, що птахи скуштували зерно, яке місцеві фермери протруїли проти польових гризунів. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко