На замітку совам і жайворонкам: названо найкращий час, коли найкорисніше лягати спати
Найкращий час для здорового та корисного сну за словами фахівців.
Згідно з дослідженням вчених Університету Ексетера у Великій Британії, засинання з 22.00 до 23.00 пов’язане з низькимризиком розвитку серцевих захворюваньпорівняно з раннім або пізнім відходом до сну.
Річ у тім, щов нашому організмі є внутрішній годинник, який біологи називають циркадним ритмом. Саме він допомагає регулювати рівень нашої фізичної й розумової активності.
У цій науковій роботі вивчався зв’язок між об’єктивно виміряним, а не самооцінним настанням сну у великої вибірки дорослих.
У дослідженні взяли участь майже 90 тис. осіб. Середній вік становив 61 рік. З них 58% – жінки.
Дані про початок сну і час пробудження були зібрані протягомсеми днів за допомогою акселерометра, який учасники носили на зап’ястку. Вони спостерігалися у форматі діагностики серцево-судинного захворювання, яке визначалося як серцевий напад, серцева недостатність, хронічна ішемічна хвороба серця, інсульт і транзиторна ішемічна атака.
Протягом середнього періоду спостереження у 3,6% учасників розвинулися серцево-судинні патології. Захворюваність була найвищою у тих, хто лягав спати опівночі або пізніше, і найнижчою – у тих, хто засинав з 10.00 до 23.00.
Дослідники проаналізували зв’язок між настанням сну і серцево-судинними подіями з поправкою на:
- вік
- стать
- тривалість сну
- нерегулярність сну (визначається як різний час засинання і пробудження)
- хронотип (рання пташка або сова)
- куріння
- індекс маси тіла
- діабет
- артеріальний тиск
- рівень холестерину в крові
- соціально-економічний статус
Дослідження показує, що оптимальний час для сну – це певний момент у 24-годинному циклі організму, і відхилення можуть бути згубними для здоров’я.
Найбільш ризикований час – після півночі, тому що це може зменшити ймовірність побачити ранкове світло, яке обнуляє біологічний годинник.
Якщо отримані результати підтвердяться в інших дослідженнях, час сну і базовагігієна сну можуть бути вирішальним і доступним факторомдля зниження ризику серцевих захворювань, переконані дослідники.