Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • На Волині чоловіки влаштували в гаражі майстерню з переробки пластику (відео)

На Волині чоловіки влаштували в гаражі майстерню з переробки пластику (відео)

3:38
Поділитись:

Свій гараж хлопці назвали «Майстернею врятованих ресурсів».

На Волині двоє чоловіків створили майстерню з перероблення пластику.  Облаштували її в гаражі. Створені вироби не продають, кажуть, поки відпрацьовують технологію. 

Як ідеться в сюжеті Суспільного, майстри Олександр Струк і Максим Нечипорук розповіли, що через систематичне використання пляшок та інших одноразових речей із пластику з’явилося багато безплатного матеріалу для творчості. Весь пластик сортують за кольорами для подальшого подрібнення на верстаті. Із його слів, далі подрібнений пластик засипають в інший верстат — екструдер — для завершального перероблення.

Рік тому луцькі майстри виграли грант — 50 тисяч гривень для власної справи — у волонтерській програмі для української молоді. Зі слів Максима Нечипорука, докладали й власні кошти, аби зробити обладнання.

На перероблення лучани беруть лише марковані пластикові вироби. Таких видів пластику, з якими можна працювати, каже, є сім.

«Ми працюємо з № 2, 4 і 5. Це найбільш безпечний пластик, який використовується для харчової промисловості. І № 5 теж найбільш безпечний, його можна декілька разів переробляти», — каже чоловік.

Свій гараж хлопці назвали «Майстернею врятованих ресурсів». У планах, кажуть, створення екологічної громадської організації. У межах проєкту проводять освітні лекції у школах та інших навчальних закладах. Планують залучити до екологічної ініціативи більше волинян.

Нагадаємо, що в Європі є ботанічна пивоварня, яка варить пиво з ялинок.